Szaktanácsadás

2023. Év Szaktanácsadója közönségszavazás

Az Agrárminisztérium a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával idén tavasszal negyedik alkalommal hirdette meg közösen az Év Szaktanácsadója Díjat, amelynek célja azon szaktanácsadó elismerése, aki kiemelkedő módon, a mezőgazdasági termelők érdekeit magas szakmai színvonalon szolgálva, nekik friss tudást átadva végzi munkáját.

Idén három kiváló tanácsadó nyújtott be pályázatot, akik az idei évben közönségszavazáson is részt vesznek. Több részletet lejjebb görgetve tudhatnak meg róluk.

A szaktanácsadókra az oldal alján elhelyezett űrlap kitöltésével 2023. szeptember 17. 14:00 óráig lehet szavazni.

Fontos: Szavazatot adhat le bármely kamarai tag vagy szaktanácsadó. Az érvényes szavazathoz azonban kamarai azonosítót vagy szaktanácsadóknak szaktanácsadói névjegyzék számot szükséges megadni. Egy azonosítóval csak egy érvényes szavazatot lehet leadni!

Pályázó szaktanácsadók

Lánci Tivadar

Lánci Tivadar 17 éves szaktanácsadói tapasztalattal rendelkezik és 77 évesen is aktívan végzi a tevékenységet.  

A gazdáknak szántóföldi növénytermesztés, kertészet, ökológiai gazdálkodás, vízgazdálkodás, öntözésfejlesztés, környezeti fenntarthatóság, növényvédelem, vidékfejlesztés és támogató adminisztráció témákban tud segítséget nyújtani.

Szakmai javaslatai nyomán az országos átlag feletti minőségi és mennyiségi terméseredmények születnek az őszi búza, őszi káposztarepce, napraforgó, takarmány kukorica, meggy, málna és borszőlő tekintetében. Az általa támogatott gazdák terméseredményei folyamatosan javulnak, így egzisztenciális helyzetük stabilizálódása nyomán beruházásaik fokozására és folyamatos fejlődésre nyílik lehetőségük.

Nem ritka egyes kultúrákban a rekordtermés, például 2023-ban, őszi búzában 8,22 tonna/hektár, őszi káposztarepcében 5,1 tonna/hektár, szintén 2023-ban Nézsán málnában 10 tonna/hektár, 2022-ben őszi árpában 8,82 tonna/hektár termést értek el a gazdák a szaktanácsadása nyomán.

Véleménye szerint a precíziós gazdálkodás bevezetésére kell törekedni és az integrált növényvédelem alapelvei mentén szükséges végezni a munkát.

Az általa segített gazdák az évek folyamán önállóbbá váltak a munkavégzésben, szakmai tanácsait megfogadják, bizalommal fordulnak hozzá.

Lánci Tivadart a szakma szeretete és a gazdák irányában tanúsított hálája, tisztelete motiválja folyamatosan a szaktanácsadási munka folytatására.

 

Trenyik Tibor

Trenyik Tibor 69 évesen 46 éves szaktanácsadói tapasztalattal rendelkezik.

A gazdáknak szántóföldi növénytermesztés; kertészet, környezeti fenntarthatóság; növényvédelem; vidékfejlesztés; támogató adminisztráció; élelmiszeripari; agrár és vidékfejlesztési vállalkozásszervezés, -menedzsment témákban tud segítséget nyújtani.

Eddigi pályafutása során nagyon sok gazdálkodóval alakult ki hosszantartó szakmai kapcsolata. Jelenleg 105 fő AKG-s termelővel áll szerződéses viszonyban és 62 főnek a növényvédelmi szakirányítója.

Tevékenységét jelenleg főfoglalkozású vállalkozóként, független szaktanácsadóként végzi. Ez a biztosíték arra, hogy termelői mindig a legjobb ajánlatokat kapják a gazdálkodásukhoz.

Számtalan sikere közül egyet emelne ki példaként, mely növényvédelmi területhez kapcsolódó:

Egy buzsáki termelőnek annyira elgyomosodott a kukoricája 52 hektáron, hogy nem tudta megmenteni, az alap gyomirtószer nem hatott kellőképpen. Hatalmas, túlfejlett gyomok voltak a területen. Javaslatára más, egy még nem elterjedt szert alkalmaztak és azt kijuttatva minden ott lévő gyom elpusztult.

Komoly szakmai sikere, hogy a Balaton Agrár Zrt.-nél töltött szaktanácsadói tevékenysége során sikerült a környékbeli gazdákat integrálni, ezzel is segítve biztonságos és gazdaságos termelésüket.

Hosszú szaktanácsadói karrierje során összegyűlt tapasztalatait szívesen osztja meg kollégáival. Nagyon sok fiatal szakembernek segítette a tanácsadóvá válását. Jelenleg is sokszor fordulnak hozzá tanácsért más szaktanácsadók.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Somogy Vármegyei Szervezetének 8 évig az elnöke volt, jelenleg a titkári pozíciót tölti be.

Trenyik Tibor személyiségéből következik, hogy megérti a gazdálkodók problémáit és szereti azokat megoldani.

 

 

Szentpéteri Tamás

Szentpéteri Tamás 43 életéve alatt 14 éves szaktanácsadói pályát tudhat a háta mögött.

A gazdálkodóknak a következő területeken nyújt szaktanácsadási tevékenységet: ökológiai gazdálkodás, kertészet, precíziós gazdálkodás, vízgazdálkodás, öntözésfejlesztés, környezeti fenntarthatóság és növényvédelem.

Azért választotta a szaktanácsadói pályát, mert a termesztők részéről nagy igényt tapasztalt az általa begyűjtött nyugat-európai információk hazai alkalmazására. Szakmailag az motiválta, hogy minél differenciáltabban vizsgálja fitotechnológiai elemek hatását, különböző talajtípusokon és különböző klimatikus körülmények között, Magyarországon és a környező országok ültetvényeiben egyaránt.

Legnagyobb sikereinek a szaktanácsadási tevékenysége során az alábbiakat tartja:

  • Alma ültetvényekben sikeresen adaptálta a - Nyugat-Európában alkalmazott - kémiai gyümölcsritkítási módszereket. Ennek eredménye az általa szaktanácsolt ültetvényekben a hozamszintek stabilitása az alternancia mérséklésével. Ezzel egyidőben a gyümölcsminőség is jelentősen javult és egyenletesebbé vált az egymást követő években.
  • A metszéstől szüretig terjedő komplex technológiai tanácsadásnak köszönhetően javult a gyümölcsösök vegetatív és generatív harmóniája. A megfelelő hajtásnövekedés és ehhez kapcsolódó okszerű metszésnek köszönhetően a fák kevésbé érzékenyek a tavaszi fagyokra, amely egyre fontosabb kritérium a szélsőségesebbé váló időjárásban.
  • Olyan kommunikációs módszereket alkalmaz, amelynek eredményeképpen azon ültetvények tulajdonosai is felkérik szaktanácsadónak, akik előtte évtizedekig nem mutattak nyitottságot új technológiai módszerek alkalmazására.

Magyarországon több egyetem vendégelőadója, ahol szakirányos kertészmérnök jelölt hallgatóknak tart előadást. Tevékenysége iránt érdeklődő hallgatók bekapcsolódhatnak alkalmanként a szaktanácsadói munkájába vagy külföldi tanulmányutakba, illetve saját ültetvényükben is gyakorlati fogások elsajátítását tanulhatják meg.

Szentpéteri Tamást ajánlás alapján kérik fel szaktanácsadónak és a munkája minőségének eredményessége alapján döntenek úgy, hogy szükségük van a jövőbeni szaktudására.

Szeretnék szavazni!*

2023. szeptember 17. 14:00 óráig lehetett szavazni.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám