A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által összeállított és benyújtott bejegyzésre vonatkozó kérelem értékelése után, az Európai Bizottság döntése alapján hagyományos különleges termék védettséget kapott a „rögös túró”.
Megjelent az Európai Bizottság 2019/1288/EU végrehajtási rendelete a „Rögös túró” elnevezés hagyományos különleges termékek (HKT) nyilvántartásába történő bejegyzéséről. A „Rögös túró” elnevezés bejegyzésére közzétett magyarországi kérelemre felszólalási nyilatkozat nem érkezett, így az bejegyzésre került. A „Rögös túró” a 668/2014/EU bizottsági végrehajtási rendelet XI. melléklete szerinti 1.3 sajtok osztályába tartozó terméket jelöl. A jogszabály a kihirdetést (2019. augusztus 1.) követő huszadik napon lép hatályba. A rendelet Az Európai Unió Hivatalos Lapjában is olvasható.
Ezt a fajta eredetvédettséget csak olyan termékek kaphatják meg, amelyek összetételükben vagy előállítási módjukban hagyományosak. Ezek a termékek csak az elfogadott termékleírásokban meghatározott hagyományos alapanyagokból és/vagy hagyományos eljárás alkalmazásával állíthatók elő.
A „rögös túró” a hivatalos leírás szerint kellemesen savanyú, aromás illatú, üdén friss és zamatos ízű, laza rögökbe összeálló, kelvirágra emlékeztető halmazokból álló friss sajt. A morzsás, rögös, kelvirágszerű állomány az adagolás-csomagolás során mindvégig megőrzésére kerül.
Számos hagyományos étel csak a magyar gasztronómia hagyományos alapanyagának számító „rögös túróból” készíthető el. A „rögös túró” a magyar konyha egyik kedvenc alapanyaga, hiszen amellett, hogy rendkívül változatos ételek készíthetők belőle, egészséges és laktató is. Sokféle ételben használja a magyar ember, az előételektől a desszertekig: túrós palacsinta, túrós lepény, túrótorta, túrós rétes, túrógombóc, körözött, túrós csusza, túrós pogácsa stb.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács köszönetét fejezi ki az agrárminiszternek és az Agrárminisztérium szakértőinek az elismerési folyamat során nyújtott készséges együttműködésért. A Tej Terméktanácsnál jelenleg előkészítés alatt áll az ,,óvári sajt" uniós védelmére vonatkozó bejegyzési kérelem és termékleírás.
(Dr. Szűcs Viktória/NAK - Tej Terméktanács)