Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában az állattenyésztési ágazat élelmiszer-termelésen kívüli értékére, az ágazathoz kapcsolódó egyéb termékek és más ágazatok számára biztosított alapanyagok jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Az állattenyésztési ágazat nem csak emberi fogyasztásra alkalmas kiváló minőségű fehérjéket állít elő! Az állattenyésztés kapcsán gyakran figyelmen kívül hagyott tényező az, hogy ezen szektor az élelmiszer-termelésen kívüli ágazatok és termékek számára is számos fontos nyersanyagot biztosít. Példaként említhetjük a sertések nyálkahártyáját, amelyet gyógyászati célú heparin előállítására használnak. Az Egyészségügyi Világszervezetnek, a WHO-nak az alapvető gyógyszerek modell-listáján szereplő heparin egy véralvadásgátló szer, melyet a trombózis kezelésére és megelőzésére alkalmaznak. A gyógyszer iránti növekvő globális kereslet és az állattenyésztési ágazat fokozatos zsugorodása miatt egyes régiókban, például Európában a heparin előállításához szükséges nyersanyag regionális hiánya komoly kihívást jelenthet.
Fotó: Depositphotos
Az állattenyésztés élelmiszer-termelésen túlmutató ágazati hozzájárulása
Az állattenyésztési ágazat hozzájárulását többnyire az élelmiszer-termelés kontextusában vizsgálják. Az állattenyésztési ágazat jelentősége és hozzájárulása azonban messze túlmutat a megfizethető, jó minőségű fehérjék és az élelmezés-biztonság biztosításán. Valójában a sertés egyes részeit és a különféle maradékanyagokat több mint 180 féle, nagyon különböző termékben használják fel, beleértve a gyógyszereket, kozmetikumokat, akkumulátorokat, biogázt, szigetelőanyagot, cementet, szappant és így tovább....
Fotó: ELV - Heparin, an overlooked example of livestock’s contribution beyond food production
Heparin
A heparint évtizedek óta használják véralvadásgátlóként a trombózis kezelésére és megelőzésére, például sebészeti beavatkozások során, artériás, krónikus és diabéteszes betegségek esetén, valamint az idősebb lakosság körében. A heparin szerepel a WHO alapvető gyógyszerek modell-listáján, ezért a lakosság kiemelt egészségügyi szükségleteinek részét képezi.
Az egyes állati részeknek a heparin előállításban történő felhasználása több mint 100 éves múltra tekint vissza. A sertésnyálkahártya a globális heparin-előállítás fő forrása, 2022-ben az előállított heparin 90%-a sertésből származott. Jelenleg a sertésnyálkahártya az előnyben részesített alapanyag, mivel az más forrásokhoz, például a szarvasmarhafélékből származó és a szintetikus anyagokhoz képest sokkal "tisztább", kevesebb lebontást igénylő forrásnak bizonyult.
Jövőbe tekintés
A világ népessége növekszik és várhatóan a jövőben is növekedni fog. Következésképpen az egészségügyi kiadások és az olyan gyógyászati termékek iránti kereslet, mint a heparin szintén növekedni fog. Bár más heparin-források felhasználására is lehet számítani, azonban a belátható jövőben a sertés eredetű forrás marad ennek a terméknek a gerince.
Míg a sertésnyálkahártya globális termelése a jövőben növekedhet, a nyersanyag árában és elérhetőségében regionális különbségek jelentkezhetnek. Ebben az összefüggésben érdemes megjegyezni, hogy az afrikai sertéspestis kitörése, különösen Kínában (2019-2020.) heparin-ellátási problémákhoz vezetett az Egyesült Államokban. Az európai sertéstenyésztés hanyatlása miatt az EU valószínűleg a heparin előállításához szükséges nyersanyagok nettó importőrévé válik.
Érdemes tehát kiemelni az állattenyésztési ágazat szélesebb körű jelentőségét, nemcsak mint az élelmiszer-termelésünk forrása, hanem az alapvető életmentő termékekhez szükséges nyersanyagok biztosítása szempontjából is.
Forrás: ELV - Heparin, an overlooked example of livestock’s contribution beyond food production
NAK/Borovka Zsuzsa