Mezőgazdasági termelés

A cikksorozat harmadik részében a bárányok születési súlyának mortalitásra gyakorolt hatását, valamint a mortalitás mértékének csökkentése érdekében alkalmazható praktikákat mutatjuk be.


A SheepNet praktikák címmel elindított cikksorozatunkkal a SheepNet (Sharing Expertise and Experience towards sheep Productivity through NETworking) nemzetközi projekt által összegyűjtött, a juhok termelékenységének növelésére és a bárány mortalitás csökkentésére irányuló jó gyakorlatokat, tippeket és praktikákat kívánunk bemutatni.

A bárányok születési súlyát számos tényező befolyásolja, mint például: alom méret, bárány(ok) neme, genotípus, fajta, anyajuh testkondíciója a vemhesség alatt. A SheepNet projekt egyik fő partnere, az írországi Teagasc által készített tanulmányok igazolták, hogy a vizsgált hústípusú állományban a bárány születési tömegének 0,5 kg-os növekedése 1,7 kg-mal növeli a 14 hetes kori választási súlyt, azonban mindenképp szem előtt szükséges tartani, hogy az alom méretétől függetlenül ‒ az alacsony születési súly mellett ‒ a túlságosan magas születési súly is növekvő báránymortalitáshoz vezet.

Optimális bárány születési súly (Belclare-X és Chamoise-X)

Alomméret Születési súly (kg) %
1 bárány 6 100
2 bárány 5,6 93
3 bárány 4,7 78


(Forrás: SheepNet-Tip&Trick, Alan Bohan and Tim Keady, Írország 2017. Grassland Science, Animal & Grassland Research & Innovation Centre, Teagasc)


Mint arról már korábbi cikkünkben is írtunk, az egyes ellések esetén a bárányok mortalitása elsősorban a nagyobb, 7 kg feletti súlyú bárányok esetén fordult elő, a halva születés vagy a választásig bekövetkező elhullás oka pedig elsősorban a nehéz ellés. A nagyobb almok ‒ hármas és négyes ikerellések ‒ esetén pedig magasabb mértékű mortalitása az alacsonyabb, 3,5 kg-nál kisebb születési súly eredményeképpen lépett fel.

A bárány születési súlyának hatása a bárány mortalitására


(Forrás: SheepNet-Tip&Trick, Alan Bohan and Tim Keady, Írország 2017. Grassland Science, Animal & Grassland Research & Innovation Centre, Teagasc)


Az optimális bárányszületési súly elérése érdekében minden esetben fordítsunk kiemelt figyelmet az anyák kedvező testkondíciójára, az alom méretének megállapítása érdekében alkalmazzunk ultrahangos vemhességvizsgálatot, a vemhesség időszaka alatt pedig az anya ‒ és ezáltal a vehem igényeit is ‒ kielégítő kezelési- és takarmányozási protokollokat alkalmazzunk.

Összefoglalóan elmondható, hogy az optimális bárányszületési súly elérésével csökkenthetjük mind a túl nagy súllyal születő bárányok esetén fellépő nehéz ellések számát, valamint a túl alacsony súllyal születő bárányok asszisztált vagy mesterséges felnevelésével járó élő munka igényt. Az optimális bárányszületési súly eredményeként elérhető magasabb választáskori testtömeg, valamint az alacsonyabb mortalitás állományszinten javítja a termelékenységét.

Kérjük, kísérje figyelemmel cikksorozatunk későbbi, a SheepNet praktikákhoz kapcsolódó részeit is, melyekben további hasznos információkat kívánunk megosztani a projekt által összegyűjtött legjobb gyakorlatokról és tippekről.

Javasoljuk továbbá, hogy olvassa el a cikksorozat korábbi részeit valamint a SheepNet projekttel kapcsolatos korábban megjelentetett cikkeket is, melyek az alábbi linkeken érhetőek el:
•    SheepNet praktikák 2. – Az alomméret báránymortalitásra gyakorolt hatása
•    SheepNet praktikák 1. – A báránymortalitás csökkentése
•   A SheepNet projekt három éve számokban
•   Fókuszban a termelékenység növelése, a báránymortalitás csökkentése
•    Juhtenyésztés ír módra
•    Nemzetközi juhtenyésztési workshop: fókuszban a termelékenység
•    Sok hasznos információ a juhtenyésztési workshopon

 


(NAK/Borovka Zsuzsa)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése