Mezőgazdasági termelés

A HORIZONT2020 program keretében támogatott, a juhok termelékenységének növelését, a báránymortalitás csökkentését fókuszba helyező SHEEPNET nemzetközi projekt keretében 2019. június 12-14. között nemzetközi workshopot tartottak az írországi Athlone-ban.


A 10 ország 80 szakértőjének részvételével megtartott három napos workshopon színvonalas szakmai előadások, húsfeldolgozó-üzemi, kutatóintézeti, valamint farmlátogatások keretében a résztvevők átfogó képet kaptak Írország juhtenyésztésének főbb jellemzőiről, a tudományos alapú innováció támogatását célul kitűző kutatóintézeti rendszerről, továbbá a jövedelmezőséget, a versenyképességet és a fenntarthatóságot egyaránt szem előtt tartó húsfeldolgozásról, termék-előállításról egyaránt. Jelen cikkünkkel egy rövid betekintést szeretnénk nyújtani Írország juhtenyésztésének és termék-előállításának rendszerébe.

 

Írország mezőgazdasága

A 6,9 millió hektár (ha) területű Írország 4,6 millió ha mezőgazdasági területtel rendelkezik, melynek 91%-át legeltetéssel, széna- és fűszilázs-előállítással hasznosítják. Írország 40 millió ember táplálásához elegendő mennyiségű élelmiszert állít elő, a megtermelt termékek 85 %-a a exportra kerül. Írország agrár-élelmiszer exportjának összértéke meghaladja a 12 milliárd eurót.

 

Írország juhtenyésztése

Írország teljes juhállományának létszáma jelenleg 3,74 millió, ebből az anyajuhok létszáma 2,62 millió. A juhlétszám a csúcsot 1992-ben érte el, 4,81 millió anyajuh-létszámmal, azóta az állományméret majdnem 50 %-kal csökkent. Az írországi tenyészetek száma összesen 35777, az átlagos, tenyészetenkénti állományméret 74 anyajuh, de a tenyészetek 34%-ban az állományméret meghaladja a 100 anyajuhot. Hazánkhoz hasonlóan Írországban is jelentkeznek az agrártársadalom elöregedésének jelei, a gazdálkodók átlag életkora 57,5 év. Az ír juhászatok 48,3%-a rendelkezik gazdaságon kívüli jövedelemmel.

Írország anyajuhlétszámának alakulása (1980-2018), (Forrás: Írország - CSO December Livestock Survey)



Sík- és hegyvidéki juhtenyésztés

A síkvidéki juhtenyésztés esetén az állomány arány 8,1 anyajuh/ha, a bárányfelnevelési átlag 1,34/anyajuh, de 2,2 érték is elérhető. A báránymortalitás 7%, a carcass-súly átlagosan 20,4 kg, de elérhető 22 kg is. A bárány carcasstömegnek 85%-a a legelőről származik. Az ellések február-márciusban vannak, melyet követően az állatokat kihajtják a legelőre, a behajtás decemberben történik. A bárányok választása kb. 14 hetes korban történik. Az egyes és az ikerbárányok hizlalása csak füvön történik, és cél az, hogy lehetőség szerint az összes bárányt karácsonyig levágják (max. 20% maradjon januártól-márciusig történő vágásra). A hegyvidéki juhtenyésztés esetében a bárányfelnevelés anyajuhonként 0,9, a báránymortalitás 10%, az anyajuhok termékenysége 93%. Írországban a Suffolk a domináns fajta, de a Belclare népszerűsége egyre inkább növekszik.

Főbb fajták és azok megoszlása



Az ír juhhús exportpiacai

Az előállított juhhús 85 %-a exportra kerül, 30% carcassként.

(Forrás: Tim Keady, Alan Bohan, Kevin Hanrahan előadás – Írország)

Az ír bárányárak szezonálisan

A bárányárak szezonálisan változnak, az átlagos ár lassan, évről-évre nő. Az átlagár 2018-ban 4,86 euró/kg (ex vat) volt.

Ír, francia és EU-s nehézbárány-árak alakulása (2004-2018)



(Forrás: Tim Keady, Alan Bohan, Kevin Hanrahan előadás – Írország)

 

Termékfeldolgozás: a Kepak húsfeldolgozó cégcsoport

A több, mint 50 évre visszanyúló húsipari szakmai tapasztalattal rendelkező Kepak innovatív ír húsfeldolgozó cégcsoport filozófiája: „A legjobb termékeket, a lehető legjobb piacra!”
A workshop keretében a cégcsoport részét képező Athleague, Co. Roscommon feldolgozót látogatták meg a résztvevők. A korábban családi tulajdonban lévő, Dublinban 1966-ban alapított hentesboltból kifejlődött cégcsoport jelentős fejlődésen és növekedésen ment keresztül, és mára már több mint 5000 embert foglalkoztat, forgalma elérte a 1,5 milliárd eurót. A Kepak jelenleg 16 gyártóegységgel rendelkezik Írországban és az Egyesült Királyságban, értékesítési irodái pedig megtalálhatóak Európában, az Egyesült Államokban, Ázsiában és Afrikában egyaránt. A cégcsoport összesen 500000 szarvasmarhát, 1700000 bárányt és 450000 sertést dolgoz fel évente, és számos friss és hozzáadott értékű húskészítmény széles skáláját forgalmazza, amelyekkel nagyszámú vezető élelmiszer- és kiskereskedelmi ügyfelet szolgálnak ki.

A 2016-ban indult három éves SheepNet program idén utolsó évébe ért. Az Írországban megtartott nemzetközi workshop kiváló lehetőséget biztosított az eddig elért eredmények számba vételére, továbbá arra, hogy a még megválaszolatlan kérdések összegezzék, és a további kutatásokat igénylő kérdéseket rangsorolják.

(Forrás: Jean-Marc Gautier előadás – Írország)

 

Javasoljuk, hogy olvassa el a SheepNet projekt keretében 2019. májusában tartott nemzeti workshoppal kapcsolatos korábbi cikkünket is. A HORIZON2020ról bővebben itt lehet olvasni.

Bízunk abban, hogy hazánk SheepNet nemzetközi projekthez való csatlakozása hatékony eszköz lehet a gyakorlati alkalmazásra kész innovatív megoldások, nemzetközi jó gyakorlatok hazai juhtenyésztésbe történő integrálásához, mely hozzájárulhat a teljes ágazat hatékonyságának növeléséhez, versenyképességének fokozásához!

(NAK/Borovka Zsuzsanna)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám