Környezetgazdálkodás

A nitrátrendelet módosítása folyamatban van, hamarosan része lehet a pentozánhatás kivédésére szolgáló lehetőség.


Korábban már ismertettük, hogy a NAK a gazdálkodók érdekében immár két éve kezdeményezte a nitrátrendelet módosításának szükségességét, különös tekintettel az alábbi szabályzókra:
- trágyakijuttatás tilalmi idejének felülvizsgálata nitrogén érzékeny területeken,
- nitrátérzékeny területekre vonatkozó nitrogén-hatóanyag határértékének felülvizsgálata,
- szervestrágya beltartalmi értékeinek aktualizálása.

A módosítást nehezíti, hogy jelenleg tartanak a KAP-tárgyalások és egyéb területeken is az uniós egyeztetések. Hiába fontos a rendelet módosítása, mindet kutatásokkal kell alátámasztani, melyek megmutatják, hogy a tervezett változtatás nem vezet-e a vizek minőségének romlásához. Az Európai Bizottság a korábbi egyeztetések során kifejezetten kérte Magyarországtól a vizek állapotát javító intézkedések bemutatását, melyekre nem került sor. A jelenlegi módosítás tehát a kötelezettségszegési eljárás haladéktalan megindítását vonná maga után.

Fentiekre tekintettel a rendelet módosítására akkor kerülhet sor, ha az összes szükséges alátámasztó kutatás elkészül, ami folyamatban van. Amennyiben a kutatási eredmények igazolni fogják a gazdálkodók érdekeit szolgáló szakmai javaslatainkat, úgy a Bizottság jóváhagyásával megtehetők a szükségesnek ítélt változtatások.

A nitrátrendelet módosítása fentiektől függetlenül folyamatban van, hamarosan rész lehet a pentozánhatás kivédésére szolgáló lehetőség – azaz  többlet nitrogén kijuttatása –, alkalmazása nem korlátozódik csak bizonyos gyengébb minőségű talajjal rendelkező egységekre. Ez ellen kifogás Bizottság részéről nem érkezett.

A NAK továbbra is egyeztetéseket kíván folytatni a lehetőségek mielőbbi tisztázása és realizálása érdekében, tekintettel a gazdálkodók jogos szakmai felvetéseire.

NAK/Sztahura E.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése