Hat ország (Ausztria, Belgium, Ciprus Görögország, Hollandia és Szlovénia) kilenc táplálkozási felmérésével bővült az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Office, EFSA) „EU menu” projekt keretében kialakított adatbázisa.
A felmérések friss információt nyújtanak az országok különböző korcsoportjainak táplálkozási szokásairól. Az „EU menu” projekt célja, hogy összehasonlítható és harmonizált adatokat gyűjtsön tagállamok fogyasztóinak (3 hónapostól a 74 évesig) táplálkozási szokásairól. Az adatbázis kulcsszerepet játszik az élelmiszerekkel kapcsolatos veszélyek becslésében és az azok csökkentésére irányuló tevékenységek megalapozott tervezésében. Az ingyenesen elérhető adatbázisban – 24 másik ország mellett – Magyarország a 2003-ban elvégzett reprezentatív táplálkozási felmérésének adataival szerepel.
Dr. Szűcs Viktória/NAK