REL együttműködés

Amikor az értékesítés nem közvetlenül történik, akkor a kistermelői és kisüzemi élelmiszert előre kell csomagolni. Az élelmiszer csomagolásának biztosítania kell a szállításhoz szükséges élelmiszer-biztonsági követelményeket. Azonban a csomagolásnak sok egyéb szerepe is van, például a termékvédelemben, a környezetvédelemben, az információátadásban, és a fogyasztói tájékoztatásban is egyszerre.

A csomagolás célja a termékminőség fenntartása, a termeléstől az ellátási láncon keresztül a végfogyasztóig történő eljutásig. A csomagolás funkcióját tekintve arra hivatott, hogy a terméket megóvja a külső behatásoktól például a szállítás során fellépő különféle klimatikus, mechanikus igénybevételektől. A csomagolóanyag a termék tulajdonságait nem változtathatja meg, így meg kell előzni, illetve minimális szintre kell csökkenteni minden olyan tényezőt a termeléstől az ellátási lánc végéig, amely változást okozhat a termék minőségében.

Az egyik legfontosabb feladat tehát a termékvédelem, melyet különböző záróképességet (párazárás, aromazárás, gázzárás) biztosító alapanyag felhasználásával tudnak elérni. A megfelelően megtervezett és alkalmazott csomagolás teljesíti a fent leírt kritériumokat, tehát az elkészített, becsomagolt és eladásra szánt élelmiszer minőségi és mennyiségi paraméterei nem változnak. A csomagolás védelmezési funkciója kettős értelmezéssel bír, azaz például az egyes erősen aromás, magas szagterhelésű termékek szállítmányozása, illetve raktározása során megóvja a felhasználót a nemkívánatos hatásoktól. A megfelelően megválasztott csomagolóanyag tehát hosszabb eltarthatóságot biztosít a termékeknek, és ezáltal az élelmiszerpazarlást is képes mérsékelni.

A csomagolóanyagot gyártó cégek kötelezettséget vállalnak azért, hogy a csomagolóanyagból semmilyen anyag ne juthasson bele a becsomagolt élelmiszerbe. Ennek biztosítására kioldódási laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

A csomagolóanyag gyártók gőzerővel dolgoznak a különböző modern és fenntartható csomagolóanyagok fejlesztésén, amelyeket az Európai Unió Parlament és Tanács PPWR szabályozása ír elő. Ennek célja a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentése, az újrahasznosíthatóság előtérbe helyezése, valamint a kiterjesztett gyártói felelősség követelményeinek betartatása. A kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) a márkatulajdonosok által termékeik csomagolásáért fizetett pénzügyi hozzájárulás a begyűjtés, a válogatás és az újrahasznosítás nettó költségeinek fedezésére. Az újrahasznosíthatónak tervezett csomagolásnak kedvezőbb lesz az EPR díja.

A csomagolás további célja az információátadás. Alapvető követelmény, hogy a termékről fontos információkat tudjunk meg a csomagoláson keresztül. A csomagolóanyag újrahasznosíthatóságáról is fel kell tüntetni bizonyos információkat, az úgynevezett újrahasznosítási kódok segítségével. Ezzel a támogatással ugyanis a fogyasztó képessé válik annak eldöntésére, hogy az adott csomagolóanyagot melyik szelektív szemetesbe kell gyűjteni. Az új uniós irányelv szerint előtérbe kerülnek a (4) LDPE (polietilén) és az (5) PP (polipropilén) jelölések, ugyanis ezek az elsődlegesen alacsony energiabefektetéssel újrahasznosítható alapanyagok.

A jól megtervezett csomagolás promócióra is alkalmas, megkülönbözteti a termelő készítményét másokétól és tájékoztatja a fogyasztót az összetételről, a termelőről, a minőségmegőrzési időről, tárolási módról, ezáltal lehetővé teszi, hogy az áru a termelő személyes jelenlétét nem igénylő, más értékesítési csatornán pl. csomagküldő kereskedelem útján is értékesíthető legyen.

További részletek a csomagolóanyagokról itt találhatók.

A cikksorozat megjelent részei:

Forrás: Krajcárpack

NAK / Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám