REL együttműködés

A felhasznált csomagolóanyag fajtáját tekintve beszélhetünk papír-, fém-, fa-, textil-, üveg- és műanyagcsomagolásról. A műanyag csomagolások előnye, hogy az anyagféleségek egymással könnyen társíthatóak (akár papírral is), ezáltal számos kedvező tulajdonsággal felruházhatóak.

Ezen belül megkülönböztetünk hajlékony (pl. fóliák, tasakok) és merev falú (pl. tálcák, palackok) csomagolásokat. A hajlékony falú csomagolás könnyebb és lényegesen kevesebb anyag felhasználásával készül, amely optimálisabb raktározást és szállítást tesz lehetővé, míg a merev falú csomagolás jobb védelmet nyújt a törékeny vagy értékes termékek számára.

A hajlékony falú csomagolások közé tartoznak az egyrétegű fóliák, mint a PE vagy PP. Ezek alkalmazhatóak például száraz tészta vagy cukorkák csomagolására. A két rétegű, avagy duplex csomagolások nedvességre, oxigénre érzékeny termékekhez javasolhatók pl.: lisztek, lisztkeverékek. Három vagy négy rétegű csomagolások metalizált vagy alumínium réteggel már alkalmasak pl. méz, gyümölcslé védelmére.

A síkfóliák automata csomagológépekre kerülnek előre nyomtatott grafikával vagy nyomatlan kivitelben utólagosan címkével ellátva. Az elkészült fóliák készülhetnek mikro-, makro- vagy lézerperforált kivitelben is. A perforálásnak több célja is lehet pl.: pékáruk frissen tartása, zöldség és gyümölcs szellőzése, frissen tartása; méz stick fólia nyitáskönnyítése. Az alábbi termékek tipikusan síkfóliába csomagolhatók: tej, túró, méz, paprika őrlemény, paradicsomlé, lisztek, liszt- vagy magkeverékek.

Lehetőség van kifejezetten tasakgyártó gépen készült, előre gyártott tasakokba is csomagolni. Ez azért kedvező, mert az előre beépített hasznos tulajdonságoknak köszönhetően, mint a simítózár vagy a tépőél, tovább növelhető a termék értéke a fogyasztói élmény fokozásával.

 1. Ilyen tasaktípusok a párnatasakok, amelyek két vagy három oldalon hegesztett formában készülnek, akár kiegészítve simítózárral, vagy különböző beépített kiöntő csőrökkel. Felhasználási területét tekintve ideális húsokhoz, húskészítményekhez, zöldséghez gyümölcsökhöz, száraztésztákhoz.
 2. Az egyedi hajtogatási és hegesztési formának köszönhetően az állótasakok egyesítik a merev- és a hajlékonyfalú csomagolások előnyeit, mivel nagy reklámhordozó felületet, valamint rendezett polcképet biztosítanak kis tömeg mellett is.
 3. Simítózárral kiegészítve többek között magkeverékek, lisztek, gyógynövények, gyógyteák, fűszerek, fűszerőrlemények csomagolására lehet alkalmas.
 4. Behegesztett töltőcsőrrel tej, ivójoghurt, gyümölcslé, gyümölcspüré tölthető bele.
 5. Behegesztett csappal bor, gyümölcslé, olajok, öntetek, mustár, ketchup, paradicsomlé, tejföl csomagolására alkalmazható.

Hazánkban is ismertek már az automata és félautomata csomagológépek és a kézi csomagolás előnyeit ötvöző előre gyártott, sorba fűzött tasakok. A tasakokat már a rendszer továbbítja, így több, korábban manuálisan végzett feladat is kiváltható a zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, aszalványok, savanyúságok töltésénél. A termelési igényekhez igazodva az alap berendezés kiegészíthető nyomtatóval, címkézőegységgel, mérleggel, esetleg térfogatadagolóval.

További részletek a különböző csomagolóanyagokról itt található.

A cikksorozat megjelent részei:

Forrás: Krajcárpack

NAK/Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám