REL együttműködés

Jakabszálláson rendezte meg a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expót és Konferenciát a Kislépték Egyesület. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében megvalósuló kiállítás fókusza az ellátási láncokban rejlő együttműködésekre helyeződött, kiemelt szerepet kaptak a mézek, a méhészeti termékek és a gabona értéklánc fejlesztése.

Immáron harmadik alkalommal nyitotta meg kapuit a Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc Expo és Konferencia a Kislépték Egyesület főszervezésében. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat társszervezésében megvalósuló esemény célja az volt, hogy találkozási teret biztosítson a termelőknek, a helyi közösségeknek, a vidékfejlesztéssel foglalkozó egyesületeknek, civil szervezeteknek és a fogyasztóknak.

Hogy mit jelent a rövid élelmiszer-ellátási lánc? Azt, hogyan jut el a termelőtől a fogyasztóig az élelmiszer a lehető legrövidebb úton, a lehető legkevesebb köztes szereplő által, és mindig a termelővel kezdődik és a fogyasztóval végződik. A kérdés mindig az, hogy hogyan tudjuk megteremteni azt a bizalmi kapcsolatot, ami a kettejük között létrejöhet. És itt jönnek be az értékesítési láncok
— árulta el Kujáni Katalin, a Kislépték Egyesület elnöke.
 
Az idei évben kilencszáz négyzetméteren több mint hetven kiállító mutatkozott be a Jakabszállási Repülőtéren. Nem véletlenül rendezték meg az eseményt Bács-Kiskun vármegyében, az országban itt található a legtöbb mezőgazdász, ős- és kistermelő.
 
Közel 20 ezer termelőnk van a megyénkben, ebből 14 ezer a kistermelő. A megyének megvan az a sajátossága, hogy ha megnézzük a megye északi részét, láthatjuk, hogy az egyszerű tanyai gazdaságok megmaradtak a mai napig, mert a természeti adottságokból kifolyólag nem tudtak nagy gazdaságok kialakulni
— fogalmazott Gáspár Ferenc, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun Vármegyei Szervezetének elnöke.