REL együttműködés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével sikeresen zárta a „Helyi termék” rendezvénysorozatot Hajdúböszörményben. Budapesttől Pannonhalmáig, Pakstól Hajdúböszörményig szakmai előadások és jó gyakorlatok sora várta a látogatókat 2023. április 25. és május 11. között termelői kiállítással, kóstoltatással egybekötve.

A rendezvénysorozat előadásai (Élet a nagybanin túl, Élelmiszer jelölés) rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt termékek előállítását és a termelők termékeinek a rövid ellátási láncokon (REL) keresztüli eladását. Legyen az akár regionális, közösségi értékesítés vagy jól működő térségi piacok útján. Cél, hogy elsősorban a hazait kínáljuk, fogyasszuk. Megfogalmazódott a helyi termékek fogyasztásának ösztönzése, a közétkeztetésbe, vendéglátásba egyre nagyobb arányú hazai élelmiszer beszállítása, melyhez a jó minőségű, biztonságos alapanyag termelése és élelmiszer-előállítása is hazánkban történjen.

Az előadók hangsúlyozták a hazai élelmiszertermelés jelentőségét és felhívták a figyelmet arra, hogy nem szabad hagyni, hogy hazánkban a jó minőségű és élelmiszer-biztonsági szempontok alapján megtermelt és forgalomba hozott élelmiszert import áruk dömpingje váltsa fel. Emelni kell a rövid ellátási láncokon keresztüli értékesítés százalékos arányát, nem beszélve a REL környezetterhelési és egészségügyi szempontjának rendkívül fontos szerepéről, valamint a gazdák és a vásárlók közvetlen kapcsolatáról, egymás iránti bizalmáról.

Továbbá fontos támpontok hangzottak el a helyi élelmiszerellátók munkájának támogatásáról, az információ fontosságáról, az esetleges jogszabályi változásokról és a helyes élelmiszer-jelölés módjairól, melyet megalapozott a kamara gondozásában tavaly kiadott Helyi termék kézikönyv.

A helyi termelők és jó gyakorlatok bemutatása jelentette a rendezvénysorozatok fénypontját, ahol napi életszerűséget, a tovább fejlődés lehetőségeit és számtalan jó ötletet és példát kaptak a mindennapi élethez a résztvevők.

A négy helyszínen bemutatott jó gyakorlatok röviden az alábbiak voltak:

A Fazékba! bevásárló közösség: újra definiálták az közvetlen értékesítést és az otthoni főzést, teljesen konyhakészre gyártott, előre kiporciózott és előkészített hozzávalókkal egyszerűsítik a háziasszonyok életét, kiváló minőségű helyi termékeket szállítva vásárlóiknak.

MagosVölgy Ökológiai Gazdaság: Nógrád megyei zöldségtermesztő gazdaságban környezeti, társadalmi és gazdasági szempontból egyaránt a fenntarthatóság elveit követő, etikus vállalkozói alapon szervezett gazdaság. Az általuk létrehozott zöldségközösség immár 160 tagot számlál, számukra április elejétől december végéig hetente szállítanak 8-12 féle szezonális zöldséget, esetenként feldolgozott terméket. A gazdaság remek példája a rentábilis, ugyanakkor a biodiverzitás védelmét szem előtt tartó, a fenntarthatóság elveit követő vállalkozásnak.

Pannonhalma Provence: A családias hangulatú pannonhalmi levendula ültetvényükön szezonálisan lehetőség nyílik levendulát szedni, egész évben kézműves ajándéktárgyakat vásárolni és a gyerekeknek a kerti játszóterükön játszani. Alkalmanként Élmény Piac, workshop van a levendulásuk tövében, ahol a helyi-, környékbeli termelőktől vásárolhatnak személyesen vagy tanulhatnak értékes dolgokat.

FinomSág Családi Gazdaság: 2013-ban alakult, azóta termesztenek gyümölcsöket és gyógynövényeket. Az egyik sikertermékük a fekete berkenye (arónia), ennek az első ültetvényét 2014-ben telepítették. Termékeikben a nagyszülőktől tanult receptúrát ötvözik az Ausztriában elsajátított feldolgozó technológiával. Ennek köszönhetően magas beltartalmú, prémium minőségű kézműves szörpöket, lekvárokat, natúr leveket állítanak elő. Ültetvényeiket hagyományos kézi technológiával művelik, és a feldolgozást is kézi erővel végzik. A gazdaság Győrságon található.

Pannónia Kincse LEADER Egyesület: Tagságát a lefedettségi területhez tartozó 62 települési önkormányzat, 75 vállalkozó és 55 civil szférát képviselő szervezet és magánszemély alkotja. Az egyesület megalakulása óta azon dolgozik, hogy a területén élő, dolgozó vidéki embereket, civil szervezeteket, vállalkozásokat és önkormányzatokat segítse, összefogja.

MyFarm kertek közösségi gazdaság: Hat helyszínt magába foglaló hálózat előfizetéses modellben termeszt vegyszermentes, szezonális, kiváló minőségű hazai zöldségféléket. Új lehetőség a városi fogyasztók számára a jó és egészséges táplálkozásra, miközben támogatják a lokális értékteremtést, és közelebb kerülhet a fogyasztó a termelőhöz. Az összefogás keretében a fogyasztók előre befizetnek egy összeget a termelőnek, ami segíti a termelés finanszírozását, és ezért cserébe megkapják a termelő által előállított friss, minőségi élelmiszereket. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. Ezeket a terményeket kosárban, házhoz szállítva kapják meg a fogyasztók.

Marketingsziget: Az agrárszektor egyre jobban elköteleződik a digitális megoldások iránt. A digitalizáció pedig óhatatlanul eléri az agrárcégek, termelők marketingtevékenységét is. Ma már a modern, korszerű megoldásokat képviselő agrárvállalkozások számára elengedhetetlen az online marketingeszközök alkalmazása. Ezt a tendenciát erősíti az agrárszektorban megfigyelhető generációváltás is. A brandépítés, a közösségi médiában való jelenlét, a célcsoport meghatározása és a piaci igények kiszolgálása ma már elképzelhetetlen tudatos marketingtevékenység nélkül. Ezen a területen támogatják a termelőket, folyamatosan oktatják, akik nehezen igazodnak el a marketingeszközök tengerében.

Táncoskert: Olyan közösségi mezőgazdálkodás, amelyben személyes együttműködés van a termelő és a fogyasztó között, és amelyben a gazdálkodással járó kockázatokat, felelősséget és a gazdálkodás gyümölcseit szabályozott módon megosztják egymás között. E regeneratív mezőgazdaság legeltetett állatokkal (csirke, marha, juh, disznó) egy néhol mocsaras hortobágyi legelőn található.

Hajdúság Éléskamrája: A szerveződés megannyi kincset érő termékeket előállító megyei termelőket koordinálja a megye különböző termelői piacaira. A termelők komoly szaktudással és izzó szenvedéllyel rendelkeznek. A közösség célja, hogy ezeket a csodás portékákat a vásárlóik is megismerjék.

A négy helyszínen kiállító termelők az alábbiak voltak, a róluk készült rövid videó ide kattintva tekinthető meg.

Budapest: Bogi Ínyenc Világa, Bor és Gyümölcsecet Gyártók Egyesülete, CSOMBÉK Egyesület, Elekes Méhészet, Kutyori konyha, Lindauer Ákos- csokoládé, Maszlik Családi Gazdaság, Úrhidai Sáfrány és gyümölcs, Horváth Családi Pincészet, Tüsi husi

Pannonhalma: Alpokalja Sajt, Gella Kincse, Csikvánd Község Önkormányzat, FinomSág, Kónyi Csengettyűs, Pannonhalma Provence, Pannonhalmi Főapátság termékei, Rábaközi Termelők Portékái, Tebike

Paks: Anna Labor, Chili Out, Fogol Családi Méhészet, Káli Kalács, Kővári László- bor, Kati Világa, Mendler Pince, Németh Dávid- pizza, Ökospájz

Hajdúböszörmény: Andi-Mangi, Gyugos Sajt, Hárs Udvar Manufaktúra, Ínyenc Chilikert, Nagykun 2017 Vagyonkezelő Kft.Rice-ler, Tilki Agro Kft., Üvegbe zárt Hajdúbagos, Zádor Kávé

 

Budapesti helyszínen kiállított és megjelent a Magyar Mezőgazdaság Kft. szakfolyóirataival segítve a résztvevők tájékoztatását, valamint minden helyszínen bemutatkozott a KMÉ védjegy információs standjával. Bemutattuk a kézikönyv fejezeteihez elkészült három kisfilmet, melyek a címekre kattintva tekinthetők meg (Bemutatjuk a rövid ellátási láncot, Bemutatjuk a földrajzi árujelzőket és a hagyományos különleges termékeket, Bemutatjuk az kistermelői élelmiszer-jelölést).

 

NAK / Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám