A spárga ágazat világszerte a változó időjárással, a kínálat ingadozásával és a fogyasztói preferenciák változásával küzd.
Észak-Amerikában a szűkös kínálat magas árakat okozott, mivel az erős kereslet több héten át meghaladta a kínálatot. Hollandiában az értékesítés húsvét előtt tetőzött, amit az alacsonyabb kínálat és az erős kiskereskedelmi kereslet is támogatott. Olaszországban a betakarítás kissé késett, de az időjárási kihívások ellenére erős volt a kereslet. Spanyolországban az eső késleltette a betakarítás kezdetét, bár a termésmennyiség és minőség javult. Franciaországban a hűvös tavasz ellenére magas minőségű volt a termés és az árak stabilak voltak. Németországban a magas árak és a korlátozott kereslet miatt a kereskedelem visszafogott volt. Svájc jelentősen növelte hazai spárgatermelését, de még mindig nagymértékben támaszkodik az importra. Dél-Afrikában jelentősen visszaesett a belföldi termesztés, így a szezonon kívüli időszakban nagymértékben importra szorul.
Észak-Amerikában a spárga kínálata korlátozott volt. Az észak-mexikói Sonora régióban a szezon áprilisban véget ért. A perui import elsősorban a keleti partra összpontosult, ami kiegészítette a regionális kínálatot, amíg a kanadai import a betakarítási idő eltolódásával elérhetővé vált. Washington állam termelése elsősorban a Sziklás-hegységtől nyugatra fekvő piacokat szolgálta ki, de kis mennyiségű áru a középnyugati országrészbe is eljutott. Kaliforniában is korlátozott a spárgatermelés, amely nagyrészt az államon belül került a fogyasztókhoz. A kereslet erőteljesen meghaladta a kínálatot, ami stabil árakat eredményezett. Az árak 6,8 és 7,8 EUR/kg között mozogtak, míg a biospárga ára mintegy 20 %-kal magasabb volt.
Hollandiában a spárgaértékesítés a húsvét előtti időszakban tetőzött. Az eladás alacsony áron indult, majd a kereslet élénkülésével az árak stabilizálódtak. Az első termést az ünnep előtt már betakarították és a kései spárga is május végig a polcokra került. A minőség jobb volt, mint tavaly, különösen a spárgarozsda kisebb mértékű kártétele miatt. Azonban Északnyugat-Európában tapasztalható alacsonyabb termelés hozzájárult a kínálat csökkenéséhez, ami kissé elmaradt a tavalyi szinttől. Ez nemcsak Hollandiában, hanem Németországban és Franciaországban is jellemző tendencia volt. Észak-Rajna-Vesztfáliában jelentősen csökkent a termesztési terület, ami növelte az árat a stabil kereslet mellett. A vásárlói preferencia megváltozott. Korábban elsősorban a Double fehér spárga volt a legkeresettebb, azonban az utóbbi években a többi fajta népszerűsége is növekedett.
Olaszországban a Canino OFJ zöldspárga betakarítása január végén kezdődött a geotermikus energiával fűtött hajtatóberendezésekben. A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a szabadföldi termésmennyiség alacsony volt, március végén a hektáronkénti betakarított mennyiség 15-20 kg körül alakult, míg a termesztőberendezésben meghaladta a 100 kg-ot is. Szicíliában a zöldspárga szezonja február és május közötti időszakra tehető. A nem optimális időjárási körülmények ellenére mind a terméshozam, mind a minőség kielégítő volt. A hektáronkénti átlagtermés 3 és 5 tonna között mozgott. Az elsődleges piac továbbra is a belföldi volt, az export az erős nemzetközi verseny miatt egyre inkább háttérbe szorult. Chile és Peru volt a fő konkurens exportőr, míg a feltörekvő szereplők- mint például Thaiföld- jelentős nyomást gyakoroltak az árakra. A szicíliai spárga átlagárai 4 és 6 EUR/kg között mozogtak. A szardíniai zöldspárga betakarítás vége május közepére esett. Különösen márciusban, a tavalyi évhez képest kétszeres termésmennyiséget regisztráltak. A kereslet erős, a piac kiegyensúlyozott, az árak stabilak voltak. A vásárlók eddig főként a nagyobb méreteket részesítették előnyben, azonban idén a 6-12-es méretek iránt markáns kereslet volt tapasztalható.
Spanyolországban az eső kulcsszerepet játszott a betakarítás alakulásában. Az Ebro partján termesztett fehér spárga betakarítása valamivel később kezdődött, mint a korábbi években. Ez körülbelül 20 napos csúszást jelentett, de a Navarra OFJ fajtát termesztő területek jelentős részénél ez többhetes időtartamot is jelentett. A betakarítási nehézségek ellenére a tavalyihoz hasonlóan alakult a termésmennyiség és a minőség is. Meglehetősen jó méreteket értek el, ami az egyik legértékesebb tényező a friss termékek értékesítésénél. Granadában az idei zöldspárga termelési becslése 35 ezer tonna, ami 10-15%-os növekedést jelent az előző szezonhoz képest. A betakarítás 2-3 héttel később kezdődött az alacsony hőmérséklet miatt. A közelmúltban lehullott csapadék azonban javította a termesztési feltételeket. Guadalajarában a betakarítást az eső mellett a hideg időjárás is késleltette. Azonban a hideg fennsík hőmérséklete lassabb hajtásnövekedést eredményezve koncentrálta a spárga ízét és fokozta a szilárdságát. A késői kezdés ellenére jó szezont zártak, körülbelül 2 500 tonna, kiváló minőségű termést takarítottak be.
Franciaországban a szokásoshoz képest 2-3 héttel később kezdődött a betakarítás, mivel a hűvös éjszakák megakadályozták a bakhátak felmelegedését, késleltetve a spárgasípok növekedését. Az elhúzódó betakarítás ellenére a piac viszonylag kiegyensúlyozott, a minőség kielégítő volt. Az árak a kezdeti kínálati hiány miatt nagyon magasan indultak, később mérséklődtek a termelők és a fogyasztók számára egyaránt elfogadott szintre. A készletek húsvétkor majdnem kimerültek és azután is szűkösek voltak. A stabil piac és a kissé korlátozott kínálat miatt több termelő fontolgatja a spárgatermesztés megkezdését vagy a jelenlegi termőterület bővítését.
A betakarítás Németország szinte valamennyi jelentős termesztési régióban a húsvéti ünnepek előtt megkezdődött. Bár a kereskedelem visszafogott volt a tartósan magas árak és az alacsonyabb kereslet miatt. A húsvét előtti héten ugyan növekedett a betakarított termésmennyiség a szabadföldi spárga megjelenésével, azonban a szezon hátralévő részében még mindig nem állt rendelkezésre elegendő mennyiség ahhoz, hogy az árak vonzóbbá váljanak a fogyasztók számára. A hideg éjszakai hőmérséklet és a talajmenti fagy ellenére a takarások a termésmennyiség növekedését eredményezték. Azonban néhány esetben minőségi problémákról számoltak be a fedőfóliák alatti rendkívül magas hőmérséklet miatt.
Svájcban az elmúlt években jelentősen bővítették a termesztési felületet, ami a hazai kínálat jelentős növekedéséhez vezetett. A fehér spárga termőterülete megnégyszereződött, a zöld spárga termőterülete pedig megháromszorozódott az elmúlt 20 évben. A legtöbb spárgatermesztő Kelet-Svájcban koncentrálódik, amit a Közép-fennsík és Nyugat-Svájc követ. A belföldi termelés növekedése ellenére továbbra is nagymértékben importra szorul az ország: 2024-ben mintegy 3600 t fehér spárgát és 5700 t zöld spárgát importált.
Ausztriában szintén az előző évhez képest kissé később kezdődött meg a szezon. Míg a 2024-es betakarítás szokatlanul korán kezdődött, az idei késést az időjárási körülmények okozták. A betakarítás első napjaiban jelentősen megugrott a kereslet, és időnként rövid időn belül nem állt rendelkezésre elegendő készlet. A helyzet azonban gyorsan stabilizálódott.
Belgiumban általában szintén húsvétkor erős a spárga iránti kereslet, ami az idei évben inkább hektikus volt. Már április elején, a tavalyi évhez viszonyítva korábban megkezdődött a szedés. A termelői árak kedvezőek voltak az egész szezonban.
Dél-Afrika spárgatermelése ma már töredéke annak, ami egykor volt. Az 1990-es években és a 2000-es évek elején több tucat gazda termesztett főként fehér spárgát és több konzervgyár is működött a térségben. Ezek az üzemek a szabadkereskedelem korai áldozatai közé tartoztak, különösen a kínai gyárak által támasztott verseny miatt, amelyek a helyi terméknél lényegesen alacsonyabb áron kerültek a piacra. Namíbiában és Nyugat-fokvidéken még termesztenek spárgát, bár az ország legnagyobb zöldspárga-termelője az elmúlt években beszüntette működését. A johannesburgi városi piacon, ahol kevés készlet állt rendelkezésre a közvetlenül a feldolgozóknak vagy a kiskereskedőknek történő értékesítés miatt, az idei átlagár 13,4 EUR/kg volt. A szezon augusztus végétől márciusig tartott, a termés csúcsidőszak szeptember vége és október közötti időszakra tehető. A köztes időben a kereslet kielégítése perui és mexikói importból történt.
Forrás: freshplaza
NAK / Fodor Attila, Dr. Kozak Anita, Dr. Sidlovits Diána