Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában a

húsfogyasztás ellen szóló etikai érvek mögött húzódó táplálkozásélettani kockázatokat, valamint az állattenyésztés visszaszorításának és a húsfogyasztás csökkentésének esetleges negatív gazdasági, társadalmi és környezeti hatásaira hívja fel a figyelmet.

Korunk etikai kérdései a húsfogyasztásról egy olyan világban, ahol növekszik a fehérje iránti globális kereslet

A fehérje iránti növekvő globális kereslet ellenére a húsfogyasztás etikai, morális indokoltságát egyes médiumok, civil szervezetek és „véleményvezér influenszerek” egyre inkább megkérdőjelezik. Tápláló szerepe miatt az állati eredetű fehérjeforrások történelmileg fontos szerepet játszottak az emberi táplálkozásban.

A magas jövedelmű, magas élelmezésbiztonsággal rendelkező régiókban azonban az állatok tenyésztésével, tartásával és leölésével, az intenzív termelési rendszerekben az állatok jólétével és a környezeti hatásokkal kapcsolatos aggodalmak következtében a húsfogyasztás csökkentése vagy akár elkerülése mellett érvelnek. Ezt a változást és az ebbe az irányba történő elmozdulást támogatja a növényi alapú alternatívák kifejlesztése, amely álelmiszereket környezetbarátabbnak és erkölcsileg felelősségteljesebbnek hirdetnek.

Fotó: ELV - Is meat eating morally defensible?

Az alultápláltság továbbra is jelentős globális probléma és az elegendő fehérjéhez való hozzáférés kulcsfontosságú. A hús táplálkozási előnyeit, beleértve a magas fehérjeminőséget és a kiemelt vitamin- és ásványianyag-tartalmat gyakran hangsúlyozzák azok, akik bírálják a húsfogyasztás korlátozására irányuló érveléseket. Azzal érvelnek, hogy a növényi alapú étrendben legalább néhány ilyen, kiemelt jelentőséggel bíró tápanyagból nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiség. Ugyanakkor egyes szakértők azt is állítják, hogy a fenntartható húselőállítás környezeti előnyeit is figyelembe kell venni, mint például az állattenyésztési ágazat talajok egészségének javításában és a biológiai sokféleség előmozdításában betöltött szerepét.

A teljesen vegán étrend gyakorlatiasságát és fenntarthatóságát tehát nem szabad magától értetődőnek tekinteni, mivel az etikátlan eredményekhez vezethet, különösen azokban a régiókban, ahol korlátozottan áll rendelkezésre a termőterület és nem megfelelő a mezőgazdasági termelési környezet. Bolíviában például a quinoa termesztése a földek degradációjához vezetett, ami hatással van a helyi étrendre. A húsfogyasztás ellen szóló etikai érvek gyakran figyelmen kívül hagyják a gazdákra gyakorolt gazdasági és társadalmi hatásokat. A tisztán növényi alapú étrend nem mindenki számára megvalósítható a földterületek rendelkezésre állásának korlátai és az importköltségek miatt.

Az etikai aggályok kezelése érdekében a húsiparnak javítania kell a kommunikációt és be kell fektetnie a jobb állatjólétet szolgáló, a tudományos fejlődést elősegítő kutatásokba és innovációkba. A húsfogyasztás egy bizonyos mértékének fenntartható termelési módszerek alkalmazásával történő fenntartása csökkentheti a káros hatásokat és elősegítheti a méltányosabb élelmiszerrendszerek kialakítását. Ennek a megközelítésnek egyensúlyt kell teremtenie az emberi jogok, a közegészségügy és a környezeti fenntarthatóság között, különösen a társadalom kevésbé tehetős tagjai számára.

Javasoljuk, hogy olvassák el a témában az Animal Frontiers lapban megjelent, Candace Croney és Janice Swanson szerzőktől származó, angol nyelvű, „Is meat eating morally defensible? Contemporary ethical considerations” című dokumentációt.

Javasoljuk továbbá, hogy nézzék meg a témában Candace Croney-val készített, magyar nyelvű felirattal ellátott, korábban a Tények/Tévhitek - Állattenyésztés videó aloldalunkon közzétett alábbi videókat is:

Morálisan rendben van-e ha húst fogyasztunk?

Antropomorfizáljuk-e az állatokat, ha a jólétükről van szó?

A témához kapcsolódóan korábban megjelentetett cikkünket pedig az alábbi linken érheti el:

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/105322-az-allattenyesztes-nem-kegyetlen-es-a-hus-nem-gyilkossag

Forrás: ELV - Is meat eating morally defensible?

                             

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám