Mezőgazdasági termelés

A szigorodó környezetvédelmi előírások, illetve a fokozódó munkaerőhiány következtében egyre nagyobb hangsúly helyeződik a kevesebb növényvédőszer alkalmazását, illetve kézimunkaerő kiváltását lehetővé tevő termesztési és növényvédelmi technológiákra és az agrorobotokra.

Ennek kapcsán indította a NAK a FruitVeB-el és a GYSZT-vel együttműködve a szabadföldi zöldség- és gyógynövénytermesztésben alkalmazható precíziós növényvédelmi technológiák és agrorobotok gyakorlati alkalmazását bemutató rendezvénysorozatot, amelynek első állomása Szabadszálláson a Róna Ker-Tész Kft.-nél volt.

A Róna Ker-Tész elnöke, Nagy József rövid köszöntője után három, a vöröshagyma gyommentesítésére alkalmazható technológiai ajánlásokat és tapasztalatokat bemutató előadás következett, amelyet élénk tapasztalat- és véleménycsere követett.

Ezt követően a szakmai nap a Róna Ker-Tész hagyma kísérleti parcelláiban folytatódott a gyakorlati gépbemutatóval, a szövetkezetben második éve sikeresen alkalmazott, mintegy 90%-os növényvédőszer-megtakarítást lehetővé tevő, intelligens precíziós permetezőgépet ("spot-sprayer") mutatták be munkavégzés közben. A traktorra három pontos felfüggesztéssel csatlakoztatható permetező egy kamerarendszer által ismeri fel a gyomnövényeket, ezt követően az egy sorban elhelyezett fúvókák kizárólag a gyomnövényekre permeteznek növényvédőszert. Emellett - a kultúrnövényeket felismerve - növénykondicionálók, lombtrágyák kijuttatására is alkalmas, ebben az esteben kizárólag a kultúrnövényekre juttatja ki a kezelőszert.

Az intelligens permetezőgépet minden kultúrára egyenként kell kalibrálni ("betanítani"), ennek következtében válik képessé arra, hogy a különböző fejlettségi stádiumban lévő gyomnövényeket meg tudja különböztetni a kultúrnövényektől. A precíziós permetező a zöldségnövények közül jelenleg hagyma, zöldbab, spenót, cikória és saláta kultúrákban alkalmazható, a szántóföldi kultúrákban cukorrépa és repce esetén használható, illetve réteken, gyepeken és legelőkön is bevethető.

1. kép: Intelligens precíziós permetező

A szakmai napon ezen túl további két gép volt megtekinthető: a teljes mértékben autonóm munkavégzésre alkalmas vető és gyomláló robot sorpermetező funkcióval, illetve egy sávos bakhát permetező, amelyet - változatos kivitelezhetőségének köszönhetően - egyre gyakrabban alkalmaznak egyéb, nem bakhátas kertészeti kultúrákban is, így pl. szamócában. A bakhátpermetező ugyan nem tekinthető agrorobotnak, alkalmazásával azonban a fúvókák felé helyezett védőalagútnak köszönhetően akár 50%-os növényvédőszer megtakarítás is elérhető. További előnye emellett, hogy a precíziós permetezőgéphez hasonlóan a hagyományos permetezési technológia alkalmazását kizáró, szelesebb időben is alkalmazható, illetve szélcsendes időben gyakorlatilag megszünteti az elsodródást.