Mezőgazdasági termelés

Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában arra hívja fel a figyelmet, hogy az állatok takarmánybevitelének 86%-a emberi fogyasztásra nem alkalmas forrásokból származik. A haszonállatok takarmányozása céljából történő gabonatermesztés tehát nem konkurál a humán fogyasztásra szánt gabonafélék előállításával.

A gabonafélék jelentős szerepet játszanak az állatok takarmányozásában, de a takarmányozásra használt gabonafélék többsége „takarmány minőségű gabona", azaz nem azonos minőségű, mint az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek előállításához felhasznált gabonafélék. A haszonállatok takarmányozására felhasznált gabonafélék továbbá azokat a gabonaféléket is magukba foglalják, amelyeket ugyan humán élelmezési célra termesztettek, de azok végül nem rendelkeztek az elvárt élelmiszer-minőséggel, például a kenyérgyártáshoz szükséges fehérje- vagy gluténtartalommal.

Fotó: ELV - How much cereal production goes to feed livestock?

Az élelmiszer-minőségű gabonafélék takarmányozási célú felhasználása tehát jellemzően olyan esetekben fordul elő, amikor a piacon olyan többlet keletkezik, amelyet nem szívnak fel az élelmiszerboltok, tehát még alacsonyabb áron sem vásárolják fel azt. Globális szinten az élelmiszer-termelő állatok takarmányának mindössze 13%-a alapul gabonaféléken, amelyek döntő hányadát a takarmányozási célra termesztett gabonaféle adják. Az EU-ban a gabonafélék aránya az állatok takarmányozásában 25%-ot tesz ki. E gabonafélék nagy része azonban humán fogyasztásra nem alkalmas, ami pedig humán fogyasztásra alkalmas gabonaféle, annak a legjelentősebb része pedig a korábban már említett piaci többlet, azaz az a rész, ami nem kerül felhasználásra a humánélelmezésben. Általánosságban véve az állatok takarmánybevitelének 86%-a emberi fogyasztásra nem alkalmas forrásokból származik, amelyek főleg cellulózban gazdag növényi anyagokból állnak.

A haszonállatok számos egyéb takarmányforrást is fogyasztanak, beleértve a füvet, az abraktakarmányt, a szénát és az élelmiszer-feldolgozásból származó melléktermékeket. A három fő takarmány-alapanyag a fűfélék, a levelek, továbbá az olyan növényi maradványok, mint például a szalma, a szármaradványok, a levelek vagy épp a cukornád leveles szára. Az állattenyésztési ágazat által jelenleg használt mezőgazdasági földterület nagysága 2,5 milliárd hektár, ami a világ mezőgazdasági területeinek körülbelül 50%-ának, és a teljes földterület körülbelül 20%-ának felel meg. Ezen területeknek a legnagyobb részét azonban a gyep (rét, legelő) teszi ki, közel 2 milliárd hektár területnagysággal.

Takarmány előállításra szánt szántóterületek

Az állatok számára történő takarmányok előállítására használt teljes szántóterület nagysága körülbelül 0,55 milliárd hektár, ami a világ teljes szántóterületének 40%-át teszi ki. Ezen földterületek nagy részét a gabonafélék termesztésére használják és megtermelt gabona kétharmadát a monogasztrikus állatok, mint például a sertés és a baromfifélék fogyasztják. Az állatállományok takarmányozásához az olajipari termékek előállítása során keletkező melléktermékeket, például az olajosmag pogácsákat, vagy gabonafélék betakarítása során keletkező szalmát is felhasználják, amely növényeket megközelítőleg 0,13 milliárd hektár nagyságú termőterületről takarítják be. Mindössze 0,06 milliárd hektár annak a területnek a nagysága, amelyen

gabona- és pillangósnövény-termesztés folyik szilázs készítés céljából, valamint takarmányrépát állítanak elő, és amely területet humán fogyasztásra alkalmas termékek előállításához szükséges növények termesztésére is hatékonyan lehetne használni.

Röviden összefoglalva, a takarmányozási célra felhasználásra kerülő növények termesztésére és az emberi fogyasztásra szánt élelmiszer előállítására használt területek közötti földhasználati verseny korlátozott. Ez a verseny tovább csökkenthető a takarmányozási rendszerek körforgásosságának fokozásával, a takarmánynövények vagy a gabonafélék és más mezőgazdasági termékek feldolgozásából származó melléktermékek regionális felhasználásának optimalizálásával, valamint a keletkező biomassza élelmiszerré vagy bioenergiává való átalakításával. Mindazonáltal az EU jelenleg nem termel elegendő fehérjét az állatok szükségleteinek kielégítésére. Tehát ma ezt a hiányt a szója és a szójaszármazékok importjával kompenzálják.

Az EU-s önellátás a fehérjeforrások tekintetében

Az Európai Bizottság által 2022 novemberében közzétett, felülvizsgált EU takarmányfehérje-mérleg legfrissebb változata azt mutatja, hogy az EU önellátása valamennyi fehérjeforrás tekintetében az elmúlt három évben stabilan 77% körül alakult. Ennek ellenére az EU évente körülbelül 28 millió tonna szójalisztet importál. Ez a szám meglehetősen stabil volt az elmúlt 30 évben, az utóbbi években a melléktermékek nagyobb mértékű felhasználása miatt némileg csökkent. A szójababból készült termékek váltak világszerte a fehérjedús takarmány-alapanyagok elsődleges kereskedelmi forrásaivá, mércét szabva minden más növényi fehérjeforrás − főként más olajos magvakból, például repcéből és napraforgóból származó melléktermékek − számára.

A szójabab egyedülállóan magas pontszámot ér el számos kulcsfontosságú táplálkozási jellemző tekintetében, mint például az aminosavprofil, a fehérjekoncentráció, a tápanyagsűrűség, az emészthetőség és az ízletesség. Ezáltal kiváló minőségű fehérjeforrást jelent számos haszonállat takarmányának előállításához. Megfizethetősége, összetétele és teljes körű hozzáférhetősége miatt, beleértve az árfedezeti eszközök használatának lehetőségét is, mind a takarmány-előállítók, mint pedig a gazdálkodók számára első számú választássá válik.

A közösségen belüli növényi fehérjetermelés fellendítését célzó uniós kezdeményezés célja, hogy fokozza az EU önellátását azon fehérjében gazdag takarmány-alapanyagok vonatkozásában, amelyeket az EU-nak jelenleg importálnia kell. Ez az agronómiai vetésforgó szempontjából is üdvözlendő kezdeményezés. Mindazonáltal arra számítanak, hogy Európa még hosszú távon is függeni fog a szójaimporttól. Ezért fontos, hogy legyenek fenntartható beszerzési kezdeményezések a magánszektor számára, ilyen kezdeményezés például a FEFAC által kialakított szójabeszerzési irányelv.

Forrás: ELV - How much cereal production goes to feed livestock?

                           

 

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám