Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elkészítette a FAO által közzétett, a „Méz” című infografika magyar nyelvű fordítását, mely informatív és szemléletes anyag ismerteti a méz tápanyagtartalmára vonatkozó adatokat, bemutatja a legjelentősebb méztermelő régiókat, valamint a legnagyobb mézfogyasztó országokat.

A FAO-s infografikákat bemutató cikksorozatunk tizenkettedik részében a „Honey”, azaz a „Méz” című, az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO által megjelentetett infografika magyar nyelvű fordítását tesszük közzé, melyet itt érhetnek el.

Az infografikából többek között az alábbi kérdésekre kaphatunk válasz:

Világszerte hány féle monoflorális méztípus van?

Milyen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz a méz és mekkora az energiatartalma?

Melyek a legjelentősebb méztermelő régiók és a legnagyobb mézfogyasztók országok?

Mi szükséges 1 kg méz előállításához?

Megközelítőleg mennyi mézet tud évente egy méhkaptár előállítani?

A FAO infografika a legjelentősebb méztermelő régiók között első helyen tünteti fel Ázsiát. Ázsia méztermelésével és a termelés növekedésével kapcsolatosan szükséges azonban megjegyezni, hogy vélelmezhető, hogy a térségben előállított méz jelentős része sajnos nem eredeti méz.

Kína több, mint 500 ezer tonna mézet „termel” a FAO által közzétett 2021 évre vonatkozó statisztika adatok szerint. Többet, mint amennyit az Európai Unió, Argentína (Dél-Amerika legnagyobb méztermelője) és Észak-Amerika (Mexikó, USA, Kanada) összesen. Kérdéseket vet fel, hogy a háromszor nagyobb területen élő 25 millió méhcsalád kevesebb mézet termel, mint harmadakkora területen élő, ismeretlen számú méhcsalád!?

Az elmúlt 20-25 évben a világ nagy méztermelő térségeiben a méhek rossz egészségügyi helyzete miatt stagnál (pl. EU, Argentína, Kanada) vagy csökken (pl. USA, Mexikó, Ausztrália) a megtermelt méz mennyisége. Ezzel szemben egyedül Kínában nőtt érthetetlen mértékben (kb. 10 év alatt kb. 100%-al) a méztermelés, ami 250 ezer tonnás mennyiséget jelent! Abban a térségben, amely a környezetterhelés szempontjából a világ egyik legkiemeltebb helye, ahol a „More than honey” című film szerint a méhek hiánya miatt kézzel porozzák be a gyümölcsfákat. Ebből 150 ezer tonnás termelésnövekedést olyan időszakban tudott elérni, amikor a világon mindenhol máshol csökkent a méhcsaládok száma! Bő 10 év alatt biológiailag lehetetlen bármely térségnek, különösen, ha az oly nagy, mint Kína, megkétszerezni a méztermelést. Emellett Kína sem kerülheti el a világ minden részét sújtó negatív hatásokat, mint például a klímaváltozás, az intenzív mezőgazdasági termelés beporzókra gyakorolt negatív hatásai, a globálisan elterjedt méhparaziták méhegészségügyre gyakorolt negatív hatásai vagy a méhlegelők kedvezőtlen változásai. Ráadásul Kína legnagyobb része (kb.  háromnegyede) magashegység, ahol nem a legkedvezőbbek a körülmények a méztermeléshez.

A kínai mézet 2002-ben a szermaradvány (klóramfenikol) botrány után kitiltották az unióból, nem lehetett importálni. 2004-ben került az vissza a piacra. Azóta 100-150 ezer tonna közötti mennyiség kerül be az unióba, amely mennyiséget nem a meglévő termelési kapacitásból fedezte, hanem rejtélyes módon növelte azt. A szakma úgy tartja, hogy a szermaradvány problémát Kína nem a jó gyakorlatok alkalmazásával, hanem a méz kezelésével, szűrésével, gyártásával oldotta meg. A gyanta-szűrés bevezetése óta nem mutathatóak ki egyáltalán az említett térség „mézeiből” szermaradványok, igaz virágpor se. Az is az említett feltételezést erősíti meg, hogy a kínai „méz” ára közel sem nőtt annyival, mint a méz előállítási költsége bárhol máshol a világon.

Javasoljuk, hogy folyamatosan kövesse figyelemmel cikksorozatunk további részeit is, amelyekben újabb infografikákat fogunk megosztani az állattenyésztéssel, állati termék-előállítással kapcsolatosan.

Bízunk abban, hogy a FAO által megjelentetett infografikák magyar nyelvű fordításainak közzétételével szélesíteni tudjuk az állattenyésztéshez, állat-egészségügyhöz, valamint az állatitermék-előállításhoz kapcsolódó ismereteket, sokrétűbb perspektívát tudunk nyújtani a társadalom egésze és a döntéshozók számára és ezáltal hozzájárulhatunk az állattenyésztési ágazat minél szélesebb körű elfogadottságának megteremtéséhez.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a FAO által közzétett infografikák magyar nyelvű fordításai nem a FAO felkérésére kerültek elkészítésre, a FAO nem vállal felelősséget a NAK által elkészített fordításokban található esetleges hibákért vagy hiányosságokért.

A FAO által közzétett, „Honey” című infografika angol nyelven itt érhető el.

Az FAO infografikákkal kapcsolatos korábban megjelent cikkeinket pedig itt érheti el.

Forrás: FAO infografika - Honey

NAK/Borovka Zsuzsa

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám