Mezőgazdasági termelés

A Fertilizers Europe szerint az európai műtrágyagyártás nagy része időszakos vagy teljes leállásra kényszerült a robbanásszerű gázárak miatt, amelyek több mint 1000%-kal magasabbak, mint egy évvel ezelőtt.

A brüsszeli székhelyű lobbicsoport augusztus 26-án kiadott közleménye szerint a földgáz ára Európában sokkal magasabb, mint az Egyesült Államokban, ráadásul az árkülönbség még nagyobb az eltérő műtrágyaipari központok esetében. Ez azt eredményezi, hogy az európai termelők nem tudnak versenyezni a belső- és a világpiacon.

"Sürgős és határozott, EU által irányított válságkezelési intézkedés szükséges a műtrágyagyártás helyreállítása érdekében, mivel az EU stratégiai autonómiájának biztosítása kulcsfontosságú a műtrágyák terén. A hosszú távú élelmezésbiztonság csak így garantálható!”

"Az európai gázpiacon kialakult helyzet válságba sodorta a teljes műtrágyaipart. A rekord magas gázárak, amelyek az iparág termelési költségeinek 90%-áért felelősek, lehetetlenné teszik az európai műtrágyagyárak számára, hogy versenyképesek maradjanak. Ennek következtében az európai termelési kapacitás több mint 70%-kal csökkent. Ha a helyzet továbbra is így marad a még működőképes gazdaságok is veszélybe kerülnek” - mondta Jacob Hansen, a Fertilizers Europe főigazgatója.

„A kialakult válság gyors és határozott fellépést követelne az EU és a nemzeti döntéshozók részéről mind az energia-, mind a műtrágyapiac tekintetében – hangsúlyozta a főigazgató. A jelenlegi gázpiaci intézkedéseket felül kell vizsgálni, - az EU-n belüli műtrágyagyárak támogatása és a piac bizalmának helyreállítása érdekében." A politikai döntéshozóknak komolyan fontolóra kell venniük a műtrágyaipar válságkezelési politikáját, hogy csökkentsék az EU élelmezésbiztonságára gyakorolt hosszú távú negatív hatásokat" -hozzátette, hogy "az orosz energia- és nyersanyagellátástól való függőség csökkentésére, nem az a megoldás, hogy bezárjuk a gyárakat, üzemeket és Európán kívülre helyezzük át a munkahelyeket. " Az iparág vezetője hangsúlyozta, hogy az EU-nak "erős, belső műtrágyaiparra van szüksége ahhoz, hogy a gazdálkodók folytatni tudják az élelmiszertermelést”.

Forrás: AgraFacts No.74-22

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése