Mezőgazdasági termelés

A mezőgazdaság és az orvoslás találkozására ritkán kerül sor, pedig fontos lenne.” – hangzott el Dr. Felszeghi Sárától, a Miskolci Egyetem egyetemi docensétől, egyben vezető főorvosától még a nyár végi I. Újlétai torma napon. A torma betakarítás november közepétől elindult el idehaza, vele együtt az értékesítés és feldolgozás is.

Ahogy a korábbi cikkünkben is szerepelt, Magyarország igazi tormanagyhatalomnak számít, az itthoni fogyasztás azonban egyelőre csekély. A hajdúsági termelők szorgosan keresik a torma helyét a magyar élelmiszerfeldolgozásban, illetve a gyógyászati – beleértve az állatgyógyászati – lehetőségeit is.

Fotó: Horváth Vivien

Keveset tudunk ugyanis a torma népegészségügyi jelentőségéről, pedig a hideg beköszöntével igazi társunk lehet a megelőzésben. A magyar orvoslásban korábban gyógyszerként szerepelt a torma és az életerő jelképeként tartották számon: korábbról ismert, hogy az egyik legfőbb népi kezelési módszer volt a vashiányos vérszegénységben, a skorbut (C-vitamin-hiánybetegség) leküzdésében.

Fotó: Horváth Vivien

Gyógy-és fűszernövényként a magyarok terjesztették el Európában. Számos jótékony összetevője van, mely támogatja az immunrendszerünk normál működését. Ilyenek például a

  • mustárolaj (pl.: antioxidáns, antibiotikus - baktériumölő és gátló - hatás, stb.),
  • szinigrin (pl.: sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, stb.),
  • glukonnaszturcin (pl.: légutak irritációja ellen, szívizom egészsége érdekében, stb.),
  • flavonok (pl. immunerősítő, asztma ellenes, antivirális, májvédő, stb.)
  • jelentős a kálium, kalcium, magnézium, kén, foszfor tartalma, illetve
  • az egyik legnagyobb koncentrációjú C-vitamin forrásunk.

A torma ezen összetevők ismeretében számtalan gyógyító hatással bír:

  • véd a légúti megbetegedések, a nátha, asztma, mandulagyulladás, illetve köhögéssel járó egyéb megbetegedések ellen,
  • lázcsökkentő, izzasztó, méregtelenítő, vizelethajtó hatással is bír, így védelmet nyújt a különböző húgyúti megbetegedések és a vesekő, epekő ellen,
  • fájdalomcsillapító hatású, kiemelten hatékony az idegi fájdalom csillapító hatása, de sikeresen alkalmazható menstruációs és bélgörcsök ellen is,
  • reuma és köszvény gyógyításában is van szerepe,
  • emésztőszervi megbetegedések esetén kiválóan alkalmazható, sőt, gyomorrontás esetén is ajánlatos,
  • folyamatos fogyasztása csökkenti a vér koleszterint, tisztítja az érrendszert, ezzel fontos szerepe van a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezésnél,
  • javítja a nyirokkeringést fokozza a méregtelenítést.

A felsoroltak szerint mind megelőzésre, mind gyógyításra lehet használni, de talán szemléletváltáshoz fontos, hogy elsődlegesen a megelőzésre helyezzük a hangsúlyt. Ahogy Főorvos Asszony is fogalmazott: ma a halálok kb. 51 %-a úgy következik be, hogy nem hogy abban meghalni, de azt elkapni sem kéne: ebből is látszik sajnos, hogy szükség lenne az immunerősítésre (ún. „primer prevenció”). A betegségek korai felismerése esetében a tormát, mint természetes „kezelőszert” kiválóan lehetne alkalmazni (ún. „secunder precenció”). A harmadik szakasz, a betegség gondozás sajnos már a legnehezebb.

Magyarországon egyelőre sajnos arra büszkék az emberek, hogy betegek, mert úgy hisszük, hogy akkor – az aggósással, fokozottabb odafigyeléssel összefüggésben – szeretnek minket. Ez is egy rossz beidegződés, hiszen arra kéne büszkének lennünk, hogy egészségesek vagyunk. Az egészségnek kéne visszaadni a presztízsét. Hiszen főként azzal tudjuk magunkat, családunkat, munkahelyünket fenntartani és nem mindegy, hogy ezt az értéket mivel és milyen áron védjük. Ezen a gondolkodásmódon változtatni kéne és párhuzamosan megtanítani a gyerekeinknek is – úgy otthon, mint az agrár-illetve orvosképzésben is –, hogy mi az a gyógynövény. Így jelentősebbé válhatna a megelőzés, több természetközeli eszközt, ételt használhatnánk az egészségünk megőrzése érdekében.

Horváth Vivien, NAK

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám