Mezőgazdasági termelés

A dinnye világpiaca ebben a szezonban sok országban hullámzóan alakult.

A COVID-19 világjárvány továbbra is hatással van az értékesítésre, mivel sok vendéglátóipari vállalat világszerte nem éri el a járvány előtti működési szintet, ami befolyásolja az ágazat keresletét. Egyes országokban a logisztikai problémák továbbra is befolyásolják az importot, ami felfelé hajtja az árakat. Az európai országokban az időjárás miatt is csökkent az a kereslet a dinnye iránt, mivel a dinnye sok fogyasztó számára hagyományosan nyári csemege.

Németország: A kereslet még mindig megvan, de csökken az érdeklődés

Bár a dinnyeszezon a végéhez közeledik, az élelmiszer-kiskereskedők részéről még mindig van némi érdeklődés. Egy nagy dél-németországi nagykereskedők kínálatában Galia és mézdinnye, de Brazíliából származó görögdinnye is szerepel. A kereslet idén viszonylag gyenge volt, ami részben az időjárásnak köszönhető. Augusztus óta nehézkes az értékesítés. A török beszállítók részéről is erős a verseny, akik sokkal alacsonyabb áron kínálják a görögdinnyét.  

A sárgadinnye önmagában nem annyira fontos az éttermek számára, csak a nyári hónapokban. A kiskereskedelemben azonban még mindig van kereslet, de az otthoni munka miatt kevesebben vásároltak. A mézdinnye iránti kereslet kissé növekszik, általánosságban elmondható, hogy az árak meglehetősen stabilak.

Olaszország: Növekvő kereslet mutatkozik a bio dinnyékre

A dinnye- és görögdinnyetermesztés 2021 egész nyarán erős volt, minden olasz termőterületen. A görögdinnye esetében az árak általában alacsonyak voltak, mert a kínálat mindig folyamatos volt és meghaladta a keresletet. Csak néhány kategória, például a mini görögdinnye vagy a felismerhető márkájúak értek el jobb eredményeket. A 2021-es szezon végén, magasabb árakra lehet számítani, amikor a készletek az előrejelzések szerint már csak néhány napig tartanak ki.

Egy észak-olaszországi nagykereskedő szerint a görögdinnye- és sárgadinnyepiac 2021 nyarán végig erősen kontrasztos volt. Pugliaban véget ért a szezon, Szicíliából érkezik már a sárgadinnye, és az eladási árakra hasonlót jósolnak. A 2021 augusztusáig 9%-os növekedés volt tapasztalható a görögdinnyevásárlásokban. Eddig 2 millió család vásárolt bio görögdinnyét, ez a tavalyi évhez képest meglehetősen stabil. 2,7 millió olasz család vásárolt bio sárgadinnyét (+19,4% a két évvel ezelőttihez képest). Jelenleg Olaszországban a dinnyevásárlások 4,2%-a történik online.

Spanyolország: Kemény szezon a spanyol sárga- és görögdinnye számára

Egy nehéz spanyol dinnye- és görögdinnye kampány ért véget a Castilla- La Mancha régióban körülbelül két héttel ezelőtt, a sárgadinnyét alacsony árak, a görögdinnyét katasztrófális árak jellemezték a termőterület növekedése és az export hiánya miatt. Tavaly a régió rekordot ért el, a görögdinnye 40%-át exportálták, míg idén ennek a fele került kivitelre, elsősorban az európai hideg és esős időjárás miatt.

Egy kereskedő szerint a Piel de Sapo dinnye árai általában véve jók voltak a termelők számára, de a piacokon (főként Spanyolországban, majd Portugáliában és Olaszországban) fizetett árak miatt a kereskedők szűkös árrést, sőt, egyes esetekben veszteséget szenvedtek el. A prémium márkák még mindig jobb árakat tudtak tartani.

Körülbelül 3 héttel ezelőtt érkeztek meg az első szállítmányok Brazíliából a spanyol piacokra. A Castilla-La Mancha tartományban lezajlott esőzések befolyásolták az utolsó dinnyék és görögdinnyék minőségét. Az árak most nem olyan magasak, és az időjárás továbbra is meleg Spanyolországban, ami jelenleg jó keresletet hoz. Mindazonáltal az importőröknek nagy nehézségekkel kell szembenézniük a logisztika terén a hajózási problémák és a hatalmas késések miatt. Sok hajózási társaság felbontja a megállapodást, így elég nehéz megtervezni az ellátást a szupermarketekkel. Úgy tűnik ez egy nagyon nehéz szezon lesz az import számára.

Dél-Afrika: COVID-19 és CYSDV terjedés is hátráltatja a termelést

A sárgadinnyét jelenleg Limpopo tartomány északi részén takarítják be, és a betakarítás jövő év májusáig tart. Augusztustól februárig ültetik az egész éves termelés érdekében. Érdekes módon ősszel és télen a dinnyetermesztők olyan fajtákat ültetnek, amelyek nyáron nagy gyümölcsöket teremnének, de télen termesztve éppen megfelelő méretűek a szezon átmeneti időszakában. A dél-afrikai fogyasztók általában a görögdinnyét választják a sárgadinnye helyett.

A Keleti-fokvidéken a sárgadinnyét augusztustól decemberig ültetik; a termés decembertől március végéig tart. A Nyugat-Fokföldön az áprilisi sárgadinnye nagyon jól terem, de ez az az időszak, amikor a termelők (mivel senki sem termeszt csak dinnyét) a csemegeszőlővel vannak elfoglalva.

A sárgadinnye belföldi fogyasztása csökkenőben van- köszönhetően a COVID-19 HORECA-ra gyakorolt hatásának is- a területek is csökkentek, habár meglenne a dinnye előnye, mivel képes elviselni a Limpopo északi részén uralkodó szélsőséges hőséget, és erős napsugárzást.

Az ország északkeleti részén élő helyi dinnyetermelők számára aggodalomra ad okot a Dél-Afrikában nemrég megjelen Cucurbit Yellow Stunting Disorder Virus (sárga-levelűség vírus). Az elmúlt három évben az ország északi részén egyre súlyosabbá vált a helyzet, és számos termelő elvesztette a teljes termését. A Keleti-fokvidék termelői azonban azt mondják, hogy viszonylag kevéssé érintettek.

Kína: Az import brazil dinnye nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket

A brazil sárgadinnnye exportját először 2020-ban engedélyezték. A probléma, hogy nem ismerik a kínai fogyasztók, és az ára akár 200 RMB/dinnye is lehet a piacon, ami 4-5-ször magasabb a hazai sárgadinnyéhez képest, és ízre sem versenyképes. Ez ahhoz vezetett, hogy sok importőr egy rövid tesztelés után felfüggesztette az idei szezonra vonatkozó importterveit.

Az elmúlt hónapokban a hazai eladások nem voltak túl jók. A Xinjiangi szezon kezdete augusztusban a legjobb időszak a piac számára az áru értékesítésére. Ekkor a meleg időjárás miatt a fogyasztók nagy keresletet mutattak a mézdinnye iránt. Jelenleg csak kevés sárgadinnye van a piacon. A Belső-Mongólia termőterületéről származó Kimberley Chiba jelenleg kapható a piacon, az ára 29 RMB/db (kb. 500g).

Észak-Amerika: Stabilnak tűnik a dinnyekínálat és kereslet is van rá

A Nogalesből származó magnélküli és mini görögdinnye mennyisége jó, és ez így is marad a jövő hónapban esedékes amerikai hálaadásig. Kaliforniában véget ért a szezon, és nagyon kevés van már belőle a piacon.

Eközben a bio és hagyományos sárgadinnye, valamint a bio és hagyományos mézdinnye szezon kezdetét vette Mexikóban. Az észak-mexikói régióban egy kicsit hűvösebb volt, így a betakarítás egy kicsit eltolódott, a termésmennyiség és minőség a tavalyihoz hasonlónak ígérkezik. Belföldön, Arizonában is megkezdődött a hagyományos sárgadinnye szezon.

A kereslet jónak mutatkozik egyelőre a sárgadinnyére. Ahogy hűvösebb lesz a felvásárló régiókban, a dinnyekereslet lassulni kezd itt is. De szerencsére, különösen az ország egyes melegebb éghajlatú területein télen, továbbra is folyamatosan húzza a dinnyét. Egész ősszel egyenletes keresletre lehet számítani.

Magyarország: Egy újabb nehéz szezonon van túl a dinnyeágazat

Magyarországon szeptemberrel véget ért a hivatalos dinnyeszezon. Idén országosan csökkent a dinnyetermőfelület, mintegy 8-10% -kal, sárgadinnyében kisebb területi növekedés volt megfigyelhető. A folyamatos termésfelület csökkenés jövőre várhatóan folytatódik, mivel a megnövekedett bekerülési költségek, a kiszámíthatatlan értékesítési rendszerek, a folyamatosan növekvő inputanyag árak miatt egyre kevesebben folytatják a termelést.

A szezon jelentős importnyomással indult, bár idén a tavalyinál 16 százalékkal magasabban, 390 Ft/kg-os áron indult a magyar dinnye. Habár az újabb technológiák és fajták miatt a hazai termelők jó minőségű termés képesek produkálni és a termésátlagokat is tudják tartani, az itthon megtermelt árumennyiséget nem tudja felvenni a belföldi piacunk. Éppen ezért mindenképpen szükség lenne az export erősítésére, de az eladások évről-évre folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. Idén 2021. júliusáig 10,7 ezer tonnát értékesítettek külföldön, ezzel szemben 24,7 tonnát importáltunk idei év júliusáig, ami meghaladja a teljes 2020-as év import mennyiségét. A magyar dinnyét a cseh, a szlovák és a lengyel piacokra exportálják, de az utóbbi években a lengyel export jelentősen visszaesett, ami korábban első számú piaca volt a magyar dinnyének. A piaci jelenlétünket az olaszok gyengítették, mintegy 30-40%-kal növelték az exportot.

A hazai dinnye az árversenyben is alul marad a külföldön megtermelt dinnyével szemben, mivel az itthoni szezon elindulásakor a görög, az olasz és a spanyol termelők már a főszezonjuk végénél járnak, így az export piacokon jóval alacsonyabb áron tudnak értékesíteni, amellyel szemben a magyar dinnye nem tud versenyképes maradni.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete jelezte, hogy több augusztus végén, szeptember elején komoly eladási problémákkal küzdött több termelő is országos szinten. Több mint 10 ezer tonna mennyiséget meghaladó dinnye maradt a földeken, amelyet betárcsáztak. E miatt pedig elmarad a fejlesztés, a technológiai korszerűsítés, amelyekkel versenyképesebbek tudnánk lenni az export piacokon.

A szezon során a vásárlói kedv folyamatosan csökken, sok vásárló csalódik, nem olyan a dinnye, amelyet elvárna a jelenlegi árak mellett. Ez köszönhető annak is, hogy sok logisztikai központban akár egy-két hetet is áll az áru, mielőtt értékesítik a vevőnek. Ezért a direkt vásárlás és értékesítés szerepe megnőhet a jövőben, ezzel igazán friss, helyi dinnyét tudnak beszerezni a vásárlók. Ehhez segítséget nyújt az idén elkészült ,,Keresd a Dinnyést!’’ applikáció, így közvetlenül tudnak a vevők vásárolni a helyi termelőktől.  

Forrás: Freshplaza.com; Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

(NAK/Katona Petra)

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám