Mezőgazdasági termelés

Kedves Kolléganők, tisztelt Kollégák!

2007. július 17-én írtam Önöknek az első tájékoztatót. Jó lenne, ha most, ebben a 100. levelemben biztató hírekről számolhatnék be. Sajnos aggódva tekintek az elkövetkező évekre. Szélsőségessé vált az időjárásunk, újonnan betelepült károsítókkal kell megküzdenünk, és az EU jövőképe sem biztató, ebben a növényvédő szerek nagy részének a visszavonása, sőt a „szintetikus növényvédő szerek” teljes betiltása is szerepel. Kötelezően elsőbbséget kap a biotermesztés és ezzel párhuzamosan a biokondícionálók, a biostimulátorok, algakészítmények, stb. száma is meg fog nőni. Valószínűleg már 2022-től várható a hazai kontroll nélküli dömping ezekből a szerekből is.

Nem tudunk mást tenni, mint alkalmazkodni ehhez a helyzethez. Ha csökken a gyógyszerek (növényvédő szerek) száma, amivel a beteg növényeket gyógyíthattuk, akkor nagyobb hangsúlyt kapnak az ellenálló fajták, a jó kondíciót fenntartó készítmények és a szélsőséges időjárás ellen védő eszközök. Más típusú tudásra lesz szükségünk! Érteni kell a fajtákhoz, a növényélettanhoz és a biokészítményekhez. Milyen zöldség, gyümölcsfajtát ajánljunk az adott kertbe, mikor és melyik biostimulátorral, biokondícionálóval segítse az adott növényt és hogyan védje a jégtől, az UV-től és a fagytól? Valószínűleg jóval nagyobb jelentősége lesz a szaktanácsadásnak is! Érdemes lenne újra felállítani egy szaktanácsadói pontot?

Ha nem tudunk válaszolni ezekre a kérdésekre, akkor félő, hogy meg fog szűnni a hobbikertészkedés és az ehhez kapcsolódó kereskedelem. Szép feladat, mindannyiunknak fel van adva a lecke.

► Összegyűjtöttem az előző tájékoztató óta (06.21.) történt változásokat. Tehát csak a NÉBIH által hivatalosan is kiadott III. kategóriás engedélyeket nézem át. Három új engedély is született:

Növényvédő szer neve: Felhasználhatósága:
Protexio gombaölő permetezőszer(Bacillus amyloliquefaciens) szőlő, zöldségfélék, dísznövények, szamóca gombabetegségei
Sanium System rovarölő permetezőszer(flupiradifuron)  alma, szőlő, zöldségfélék és dísznövények esetében levéltetvek, pajzstetvek, kabócák és üvegházi molytetvek ellen
DRIFT CONTROL permetezőszer segédanyag Valamennyi szántóföldi kultúrában az elsodródás csökkentésére, földi és légi permetezésnél egyaránt

 

► A Zoom 11 SC atkaölő permetezőszer forgalomba hozatali és felhasználási engedélyét 2021. június 30-i hatállyal visszavonták. Idézek a hatósági határozatból:

„Az ügyfél a fenti határidő után magyarországi forgalomba hozatal céljából nem hozhatja be a szert.

Az engedélyező hatóság a legkésőbb 2021. június 30-ig Magyarországra beérkezett szerre, valamint az értékesítési láncban meglévő készletek felhasználására türelmi időt biztosít az alábbiak szerint:

Az ügyfél (engedélyes), továbbá a nagy- és kiskereskedők meglévő raktárkészleteiket 2021. december 31-ig értékesíthetik. A szer felhasználása 2022. december 31-ig engedélyezett. Az ügyfél a nagy- és kiskereskedőknél 2021. december 31-ét követően visszamaradt, nem értékesített készleteket köteles a Közösség tagállamain kívül történő értékesítés céljából, vagy az országon belüli ártalmatlanításra – a kártalanítási igény kizárásával – visszavenni. Az ügyfél köteles a jelen határozatban foglaltakról a kereskedelmi partnereit közlemény útján tájékoztatni.”

 

Két bizakodásra okot adó hírrel szeretném befejezni a 100. tájékoztatót:

► Milánó környékén már megtelepedett a parlagfűvel táplálkozó parlagfű-olajosbogár (Ophraella communa). Ott állítólag harmadára esett vissza a pollenkoncentráció. Tavaly ősszel már nálunk is megjelent, az ATK Növényvédelmi Intézetének kutatói kérik a lakosság szíves segítségét a hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához. A bogár könnyen felismerhető, kb. ~ fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, melynek szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfüvön található meg. Kérjük tehát, hogy aki a bogarat látta, úgy küldje el annak pontos előfordulási adatait, amely magában foglalja a következőket: megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép, melyeket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre kérünk elküldeni.

► A JUGLANS-HUNGÁRIA Kft. kérésére, a Coragen 20 SC ún. szükséghelyzeti engedélyt kapott a nyugati dióburokfúrólégy (Rhagoletis completa) ellen. Mellékelem. A kezeléseket előrejelzés alapján, évente maximum 2 alkalommal lehet elvégezni, 21 napos é.v.i-vel számolva. A növényorvosok kamarájának a segítségével, megpróbáljuk az engedélyét módosítani, azt kiterjeszteni a diólégyre, így majd mindenki felhasználhatja. A teljes NÉBIH határozat itt olvasható.

 

(Zsigó György, NMNK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése