Mezőgazdasági termelés

A sötét színű kukorica gyakran megfigyelhető jelenség, sőt, néha az egész kukoricamező bíbor színű is lehet. Ezt tapasztalták Németországban. Ennek oka azonban nem mindig a foszforhiányra vezethető vissza.


A fiatal kukoricának az antocianinok általi elszíneződése világszerte előfordul.
– Az okok változatosak, és egyáltalán nem pusztán a rossz foszforellátottság okozhatja. Az ilyen vörös-lila elszíneződés jó foszforellátottságú állományban is ismertek – állítja Hermann Heidweiler, a DLR tanácsadója. .

Az elszíneződés okai között szerepel ebben az évben az alacsony hőmérséklet, valamint az erősen változó nappali és éjszakai hőmérsékletek okozta stressz, illetve a talaj tömörülése is.
Hermann Heidweiler megfigyelései szerint a fajta is nagy szerepet játszik.
– Regionális fajtavizsgálatunkban a különböző fajták kifejezetten eltérő tüneteket mutatnak ugyanolyan helyszíni viszonyok között, mint az elővetemény, talajművelés módja, tápanyag-ellátás – mondta.
A bíbor szín a hatleveles stádium után gyorsan növekedhet hirtelen hőmérsék-letingadozás és magasabb páratartalom mellett. Az elszíneződés azonban a termést nem befolyásolja.
Heidweiler szerint ezért érdemes türelemmel átvészelni ezt a változékony időszakot.

NAK/ Görög Róbert - forrás: agrarheute, fotó: Rózsa Lívia

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése