Mezőgazdasági termelés

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – jogászaival egyeztetve – kidolgozott egy szerződésmintát, mely kimondottan a saját termesztésű, meghatározott zöldség- és gyümölcstermények adásvételére alkalmazható. A szerződésmintával szeretnénk elősegíteni a termelői biztonságot, hozzájárulva a hosszú távú, kiszámítható értékesítés megteremtéséhez, ezzel is támogatva a termelőket és a feldolgozókat egyaránt.


2019. augusztusában, tagi megkeresésekre válaszul a NAK dinnye-munkacsoportja kezdte el tárgyalni egy olyan mintaszerződés kidolgozásának lehetőségét, amely ugyan termeltetésre és külföldi árumozgásra nem alkalmas, de alapvetően hozzájárul a hazai tisztességes kereskedelmi gyakorlatok számának növeléséhez. Mivel a zöldség- és gyümölcsforgalmazásra vonatkozóan javarészt egységes rendeletek, illetve minőségi standardok állnak rendelkezésre, a NAK a kapcsolódó alosztályi- és országos osztályülések keretében is megvizsgálta és kibővítette a szerződésminta alkalmazási körét.  

A szerződés röviden az eladó (használatában álló földterületen megtermelt, saját termesztésű zöldség-gyümölcs értékesítője) és a vevő (felvásárló és/vagy forgalmazó és/vagy feldolgozó) közötti viszonyt tisztázza a vonatkozó előírások szerint. Minőségi áruátvételként az ENSZ/EGB szabvány előírásait veszi alapul, azaz a szerződés tárgyában megjelölt – Magyarországon megtermelt és értékesítésre bocsátott – zöldségeknek és gyümölcsöknek meg kell felelniük a minőségi kategóriára vonatkozó jogszabályi követelményeknek.

Kérjük, a minta alkalmazása előtt ellenőrizze le, hogy az Ön által eladni, venni kívánt termékre vonatkozik-e az itt megtekinthető ENSZ standard. A teljesség igénye nélkül az alábbi termékek esetében alkalmazható a szerződésminta (a felsorolás a termékek pontos megjelölését nem tartalmazza, csupán iránymutató jellegű): bab, bogyós gyümölcsök, brokkoli, karfiol, bimbós kel, fejes káposzta, uborka, cukkini, padlizsán, görög-és sárgadinnyék, különböző gombákra, friss füge, kajszibarack, barackfélék és nektarinfélék, körtefélék, szilva, cseresznye, meggy (kivéve ipari!), alma (kivéve ipari!), birs, közönséges spárga, madársaláta, salátafélék, borsófélék, datolyaszilva, burgonya, zellerszár, gyökér és gumózöldségfélék, répa, leveles zöldség, póréhagyma, vöröshagymafélék, fokhagyma, szelídgesztenye, paradicsom, édespaprika, erőspaprika,  édeskömény, csemegeszőlők, stb.

Lehetőség van rá, hogy a szerződést adott időszakra, akár határozatlan időre megkössék, és az eseti megrendeléseket külön – egyszerűbben – dokumentálják. Ehhez javasoljuk, hogy áruértékesítés-vagy vásárlási igény esetén előzetesen történjen meg egy írásos megrendelés: erre akár egy SMS, e-mail is alkalmas, a hangsúly azon van, hogy írásban történjen meg. Az áru átadásakor már csak az átadás-átvételi jegyzőkönyvet kell mindig újra kitölteni (1. sz. melléklet), ahol rögzítésre kerül minden szükséges adat (pl. ár, áruminőség, mennyiség, stb.). Az áruátadás, azaz a teljesítés helye lehet egy megnevezett telephely/üzemi terület és/vagy az eladó termelési területe. A szabályok szerint az áruátvételig az eladó felel a minőségért, viszont az áruátvételt követően a vevőt terheli minden felelősség. Az átadott áru ellenértékét átvételkor készpénzben vagy átvételt követően átutalással lehet rendezni, azonban utalás esetén a fizetési határidő nem haladhatja meg az átvételt követő 30 napot.

A végleges, frissárura vonatkozó adásvételiszerződés-minta és mellékletei (1. sz., 2. sz.) a linkekre kattintva érhetők el. A szerződésminta felhasználása önkéntes jellegű, saját kockázatra végzett tevékenység, ennek megfelelően a felhasználásból – akár közvetlenül, akár közvetve – eredő károkért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felelősséget nem vállal. A szerződésben technikai pontatlanságok, időközben hatályát vesztett tartalmak, szabályozások előfordulhatnak, melyre tekintettel a NAK fenntartja a jogot, hogy a szerződésmintát bármikor, értesítés nélkül megváltoztassa, kijavítsa, kiegészítse és/vagy törölje.

Amennyiben a mintára vonatkozóan észrevétele vagy további kérdése lenne, azt Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre kérjük megküldeni.


NAK/Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése