Koronavírus

A koronavírus megjelenése különleges odafigyelést kíván mindenkitől, amely alól az élelmiszer-ellátó rendszer szereplői sem kivételek. Mivel a vírus sem élelmiszerrel, sem vízzel nem terjed az odafigyelés és a személyes higiénia szerepe felértékelődik.


A vírus direkt (cseppfertőzés) és indirekt módon (cseppfertőzött felület) is továbbítható, így fokozottan fontos az agrár- és élelmiszeripari dolgozók higiéniás körülményeinek fenntartása, a berendezések, eszközök folyamatos, alapos tisztítása és fertőtlenítése.

A fertőzés terjedésének csökkentése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) javasolja az egységes ajánlások szigorú betartását, mint a megfelelő kézhigiénia betartása, a cseppfertőzés elkerülése, illetve a lázas, fertőzött emberekkel való szoros érintkezés kerülése. Mindemellett az élelmiszeripari dolgozóknak – ahogyan eddig is − kezet kell mosniuk a munka megkezdése előtt, az élelmiszerekkel történő érintkezés előtt és után, a hulladék kezelését, a tisztítási feladatok ellátását, étkezést és dohányzást, valamint a személyes higiéniai teendőket követően.

Mindemellett az élelmiszeripari vállalkozásoknak gondoskodniuk kell az alkalmazottak betegséggel kapcsolatos tájékoztatásáról. Érdemes a higiéniai ismeretek és a személyzet hatékony felügyeletének bővítése, a megfelelő tisztító és tisztálkodási eszközök biztosítása (pl. fertőtlenítőszerek), valamint a személyes párbeszéd megteremtése a munkavégzésre alkalmas kollégák azonosításának és az esetlegesen megbetegedett dolgozók kiszűrése érdekében.

A dolgozók fertőzöttsége az élelmiszerellátási lánc megszakadásához vezethet, amely áthidalása esetenként komoly kihívást jelenthet. Bizonyos összetevők és csomagolóanyagok hiánya esetén érdemes megfontolni azok helyettesítését, vagy – amennyiben megoldható – azok elhagyását a fogyasztók egészégének védelme szem előtt tartása (2008. évi XLVI törvény), illetve a vonatkozó élelmiszerbiztonsági rendszerek (Jó higiéniai gyakorlat, Good Hygiene Practice, GHP és Veszélyelemzés kritikus ellenőrzési pontok, Hazard Analysis Critical Control Points, HACCP) szükséges módosítása mellett. A változtatások során esetlegesen kialakuló élelmiszerbiztonsági veszélyek azonosítása fontos. Ilyen lehet például egy új összetevő esetleges allergizáló hatása vagy akár a csomagolóanyag változtatása következtében megváltozó eltarthatósági idő.  


Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám