Koronavírus

A koronavírus megjelenése különleges odafigyelést kíván mindenkitől, amely alól az élelmiszer-ellátó rendszer szereplői sem kivételek. Mivel a vírus sem élelmiszerrel, sem vízzel nem terjed az odafigyelés és a személyes higiénia szerepe felértékelődik.


A vírus direkt (cseppfertőzés) és indirekt módon (cseppfertőzött felület) is továbbítható, így fokozottan fontos az agrár- és élelmiszeripari dolgozók higiéniás körülményeinek fenntartása, a berendezések, eszközök folyamatos, alapos tisztítása és fertőtlenítése.

A fertőzés terjedésének csökkentése érdekében az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) javasolja az egységes ajánlások szigorú betartását, mint a megfelelő kézhigiénia betartása, a cseppfertőzés elkerülése, illetve a lázas, fertőzött emberekkel való szoros érintkezés kerülése. Mindemellett az élelmiszeripari dolgozóknak – ahogyan eddig is − kezet kell mosniuk a munka megkezdése előtt, az élelmiszerekkel történő érintkezés előtt és után, a hulladék kezelését, a tisztítási feladatok ellátását, étkezést és dohányzást, valamint a személyes higiéniai teendőket követően.

Mindemellett az élelmiszeripari vállalkozásoknak gondoskodniuk kell az alkalmazottak betegséggel kapcsolatos tájékoztatásáról. Érdemes a higiéniai ismeretek és a személyzet hatékony felügyeletének bővítése, a megfelelő tisztító és tisztálkodási eszközök biztosítása (pl. fertőtlenítőszerek), valamint a személyes párbeszéd megteremtése a munkavégzésre alkalmas kollégák azonosításának és az esetlegesen megbetegedett dolgozók kiszűrése érdekében.

A dolgozók fertőzöttsége az élelmiszerellátási lánc megszakadásához vezethet, amely áthidalása esetenként komoly kihívást jelenthet. Bizonyos összetevők és csomagolóanyagok hiánya esetén érdemes megfontolni azok helyettesítését, vagy – amennyiben megoldható – azok elhagyását a fogyasztók egészégének védelme szem előtt tartása (2008. évi XLVI törvény), illetve a vonatkozó élelmiszerbiztonsági rendszerek (Jó higiéniai gyakorlat, Good Hygiene Practice, GHP és Veszélyelemzés kritikus ellenőrzési pontok, Hazard Analysis Critical Control Points, HACCP) szükséges módosítása mellett. A változtatások során esetlegesen kialakuló élelmiszerbiztonsági veszélyek azonosítása fontos. Ilyen lehet például egy új összetevő esetleges allergizáló hatása vagy akár a csomagolóanyag változtatása következtében megváltozó eltarthatósági idő.  


Dr. Szűcs Viktória/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám