Környezetgazdálkodás

Az AÖP jó gyakorlatok bemutatásának utolsó előtti részéhez érkeztünk, ahol ismét a gazdaságunk ültetvényterületeire fókuszálunk. Az előző részben az ültetvényekre választható – de a szántóterületeknél már megismert – választható gyakorlatokat ismerhettük meg, mint a

 • a méhkímélő növényvédőszerhasználat,
 • a talaj ill. a növények kondícióját, valamint
 • a talaj mikrobiológiai tevékenységét javító technológiai elemek, továbbá a
 • a karbamid használatához kapcsolódó választható gyakorlatokkal ismerkedtünk meg.

Az ültetvényekre meghatározott gyakorlatok (8db) további elemeit ismertetjük, melyek indokoltsága ismert lehet már a „Kondicionalitás/Feltételesség” illetve az AÖP szántó jó gyakorlatoknál is rögzített a talaj takarását biztosító előírásoknál, gyakorlatoknál leírtak által. Melyek is ezek a gyakorlatok?

Ültetvény hasznosítási mód esetén választható előírások 2

Mint korábban is írtuk, hogy a talaj takarása véd az erózió ellen, segíti a talajéletet és a szervesanyagképződést, a talajszerkezet javítását és a vízvesztés megelőzését. A talajban lévő élő gyökérzet is folyamatos táplálékul szolgál a talajban lévő élőlények számára. A talaj takarásával, fedésével a nap és a szél nem szárítja, eső nem rombolja szerkezetét, morzsalékos maradhat, nem iszaposodik el, mert az ott lévő zöld növény, vagy szármaradvány védi.

A Kondicionalitás/Feltételesség esetén az előírás csak a 12% feletti lejtőn található ültetvények esetében elvárás legalább mulcsozással vagy egynyári növények vetésével. Az AÖP keretében minden ültetvényre választható a mulcsozás, vagy egyéves takarónövény alkalmazása.

További lehetőség az AÖP keretében az, hogy bármilyen lejtésszögön meglévő ültetvényünk sorközében meglévő évelő növénytakaróját fenntartjuk, megőrizzük, vagy gyepesítéssel védjünk a sorközben lévő talajainkat az eróziótól, csökkentjük az érkező vizek elfolyási sebességét, ezáltal elősegítjük a vizek minél nagyobb mértékű talajba szivárgását. A növényi gyökerek által segítjük regenerálódni a talaj élővilágát. Csökkentjük az év jelentős részében talajaink talajtömörödésének és szerkezet leromlásának kockázatát, mely a talaj víz- és tápanyagszolgáltató képességét is nagymértékben negatívan befolyásolja. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a hasznos élőlények számára életteret biztosíthatunk.

Kisfilmünk itt is hasznos információval szolgálhat: Szántson, vagy váltson

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

Folytatjuk!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám