Környezetgazdálkodás

Az AÖP jó gyakorlatok bemutatásának utolsó előtti részéhez érkeztünk, ahol ismét a gazdaságunk ültetvényterületeire fókuszálunk. Az előző részben az ültetvényekre választható – de a szántóterületeknél már megismert – választható gyakorlatokat ismerhettük meg, mint a

  • a méhkímélő növényvédőszerhasználat,
  • a talaj ill. a növények kondícióját, valamint
  • a talaj mikrobiológiai tevékenységét javító technológiai elemek, továbbá a
  • a karbamid használatához kapcsolódó választható gyakorlatokkal ismerkedtünk meg.

Az ültetvényekre meghatározott gyakorlatok (8db) további elemeit ismertetjük, melyek indokoltsága ismert lehet már a „Kondicionalitás/Feltételesség” illetve az AÖP szántó jó gyakorlatoknál is rögzített a talaj takarását biztosító előírásoknál, gyakorlatoknál leírtak által. Melyek is ezek a gyakorlatok?

Ültetvény hasznosítási mód esetén választható előírások 2

Mint korábban is írtuk, hogy a talaj takarása véd az erózió ellen, segíti a talajéletet és a szervesanyagképződést, a talajszerkezet javítását és a vízvesztés megelőzését. A talajban lévő élő gyökérzet is folyamatos táplálékul szolgál a talajban lévő élőlények számára. A talaj takarásával, fedésével a nap és a szél nem szárítja, eső nem rombolja szerkezetét, morzsalékos maradhat, nem iszaposodik el, mert az ott lévő zöld növény, vagy szármaradvány védi.

A Kondicionalitás/Feltételesség esetén az előírás csak a 12% feletti lejtőn található ültetvények esetében elvárás legalább mulcsozással vagy egynyári növények vetésével. Az AÖP keretében minden ültetvényre választható a mulcsozás, vagy egyéves takarónövény alkalmazása.

További lehetőség az AÖP keretében az, hogy bármilyen lejtésszögön meglévő ültetvényünk sorközében meglévő évelő növénytakaróját fenntartjuk, megőrizzük, vagy gyepesítéssel védjünk a sorközben lévő talajainkat az eróziótól, csökkentjük az érkező vizek elfolyási sebességét, ezáltal elősegítjük a vizek minél nagyobb mértékű talajba szivárgását. A növényi gyökerek által segítjük regenerálódni a talaj élővilágát. Csökkentjük az év jelentős részében talajaink talajtömörödésének és szerkezet leromlásának kockázatát, mely a talaj víz- és tápanyagszolgáltató képességét is nagymértékben negatívan befolyásolja. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy a hasznos élőlények számára életteret biztosíthatunk.

Kisfilmünk itt is hasznos információval szolgálhat: Szántson, vagy váltson

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

Folytatjuk!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése