Környezetgazdálkodás

Elérkeztünk a szántó és gyepterületeinken választható AÖP gyakorlatok áttekintését követően a gazdaságunk ültetvényterületeire választható gyakorlatok megismeréséhez.

Már tudjuk, hogy az AÖP a gazdálkodó önkéntes vállalásán alapul, a gazdálkodó dönti el, hogy behozza-e a gazdasága egész területét a támogatásba vagy sem, azaz amennyiben úgy dönt, hogy kéri a támogatást, akkor a gazdaságban lévő összes szántóra, gyepre és ültetvényre választani kell külön-külön 2-2 pont értékű előírást. Azonban vannak mégis kivételek az ültetvények esetében is – a szántóhoz és a gyephez hasonlóan -, azaz a mentességet élvező területi egységekre nem kell gyakorlatot választani 2 pont értékben, azonban ekkor nem is jár rá az AÖP kifizetés.

Ültetvények esetében mikor nem kell AÖP gyakorlatot választanuk, ha a gazdaságunk többi – nem mentes – egységére akarunk AÖP kifizetést? Abban az esetben mentesülünk tehát, ha a gazdaságunk összes területéből az ültetvény hasznosítással érintett rész kisebb, mint 1 ha. Itt tehát az AÖP kifizetésért mi döntjük el adott évre, hogy vállalunk valami többletet, vagy sem.

Az ültetvényekre meghatározott gyakorlatok (8db) egy része átfed a szántónál leírtakkal (4 db), így most első körben ezeket rögzítjük, s csak kiutalunk a gyakorlat lényegét ismertető korábbi cikkeinkre. Melyek is ezek a gyakorlatok?

Ültetvény hasznosítási mód esetén választható előírások 1

Fentiekkel tehát találkozhattunk a szántóterületek vonatkozásában, s leírtak indokoltságát az alábbi cikkeinkben tekinthetik meg ismételten:

Gondolkodjunk az Agrár ökológiai Program lehetőségeiről 3.

Gondolkodjunk az Agrár/Agro ökológiai program lehetőségeiről 6.

 

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

Folytatjuk!

NAK/Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése