Környezetgazdálkodás

Előző cikkünkben megismerkedhettünk az AÖP és a gazdaságunkban lévő gyepek általános kapcsolataival, valamint a minden gyepre választható 2 gyakorlattal. Mindezen túl további 2 lehetőség nyitva áll gazdaságunk azon gyepterületeire, melyek nem tartoznak a Natura2000 védettség alá. Ezen előírások a Natura2000 gyepterületeken alapból elvártak, és külön támogatás is igényelhető rájuk, így a kettős finanszírozás elkerülése érdekében az AÖP-ben ezen gyakorlatokat a Natura2000 gyepterületeken tehát nem választhatók.

Gyep hasznosítási mód esetén választható előírások 2.

Legnagyobb problémát a gyepek feltörése, szántóvá, erdővé alakítása jelenti, a hirtelen tájátalakítás a terület ökológiai rendszereinek összeomlását vonhatja maga után. A Natura2000 területekre vonatkozó 275/2004. (X. 8.) Korm. rendelet mondja ki, hogy a Natura2000 gyepek feltörése engedélyhez kötött tevékenység, továbbá az érzékeny gyepek védelme a támogatások esetében is alapkövetelmény. Mindez biztosíthatja az adott területen őshonos, esetileg védett növény- és állatfajok fennmaradását, ökológiai folyosók biztosítását, a táj jellegének megőrzését.

Továbbá degradálódhat a gyepi élővilág, ha egy területen felhagynak a gyepgazdálkodással, mely cserjésedéshez, az özöngyomok elszaporodásához vezet. A második előírás ehhez kapcsolódóan rögzíti az évi egyszeri kaszálás indokoltságát, mely minden gyepterületen elvárható alapfeltétel, míg a Natura2000 gyep esetében a kaszálással/legeltetéssel történő hasznosítás alapkövetelmény.

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

Folytatjuk ültetvénnyel!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkerti Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése