Környezetgazdálkodás

Elérkeztünk a szántóterületeinken választható AÖP gyakorlatok áttekintésének utolsó pontjához, melyet következő cikkünkben a gyepterületekre vonatkozó vállalások megismerkedésével folytatunk.

Összefoglalásként átismételjük, hogy az AÖP a gazdálkodó önkéntes vállalásán alapul, a gazdálkodó dönti el, hogy behozza-e a gazdasága egész területét a támogatásba vagy sem. Amennyiben úgy döntünk, hogy kérjük a támogatást, akkor a gazdaságban lévő összes szántóra, gyepre és ültetvényre választanunk kell külön-külön 2-2 pont értékű előírást. Tehát, azt nem lehet, hogy csak a szántókkal AÖP-zünk, a többi területtel nem. Fontos azonban, hogy az AÖP előírások önkéntes választását követően azok betartása már kötelezővé válik a gazdálkodó számára. Természetesen a gazdaságon belüli területméretek, jelleg – Natura 2000 gyep - miatt vannak kivételek. Mivel eddig csak a szántóról írtunk sorozatunkban, így most a szántóra vonatkozó mentességet ismertetjük.

 • Ha az üzem szántóterületének nagysága nem éri el az 5 ha-t, úgy nem kell előírást vállalni. Azonban akkor ezen területekre nem is jár a kifizetés csak akkor, ha ezekre a küszöbérték alatti területekre is választ előírást a gazdálkodó.

Szántóra vonatkozó gyakorlatok áttekintése során ismertettük:

 • a takarónövények,
 • a kisebb táblaméretek szerepét, majd kitértünk
 • a beporzók védelmének indokoltságára, írtunk
 • a gazdaság teljes szántóterületére vonatkozó 10 %-ának nem termő, nem termelő egységként történő hasznosítási módjairól, és
 • a terménydiverzifikációs lehetőségekről,
 • a talaj ill. a növények kondícióját javító technológiai elemekről, valamint
 • a karbamid használatához kapcsolódó választható gyakorlatokkal ismerkedtünk meg.

Most utolsó választható elemként a talaj forgatása nélküli technológiák alkalmazásának gyakorlati hasznát mutatjuk meg. Ezen technológia talajra, a talaj tápanyag- és vízmegtartó képességének javítására irányuló hatásait tízperces Szántson, vagy váltsoncímű kisfilmünk által szemléltetjük.

Szántó hasznosítási mód esetén választható AÖP előírások 7.

Pontosítás alatt van még jelenleg a művelőeszközök, művelési módok sora.

Az AÖP-vel kapcsolatos korábbi cikkeinket ide kattintva érheti el.

Folytatjuk a gyeppel!

NAK/ Sztahura Erzsébet, Vadkert Viktor, Gyenes Adrienn

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám