Környezetgazdálkodás

A Copa-Cogeca „Carbon farming”, azaz „Szénmegkötő gazdálkodás” címmel új kommunikációs kampányt indított, melynek célja, hogy összegyűjtse a szénmegkötő gazdálkodáshoz kapcsolódó, a gazdálkodók szemszögéből legfontosabb információkat.

Az európai mezőgazdasági termelők és szövetkezeteik legerősebb érdekképviseleti szervezete, a Copa-Cogeca a Dán Mezőgazdasági és Élelmiszerügyi Tanács, valamint az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló, több érdekelt felet magába tömörítő Európai Állattenyésztők Hangja csoport támogatásával „Carbon farming”, azaz „Szénmegkötő gazdálkodás” címmel új kommunikációs kampányt indított. 

A kampány célja, hogy összegyűjtse azon legfontosabb információkat, amelyek segítséget nyújthatnak megérteni, hogy pontosan mit is jelent a szénmegkötő gazdálkodás, továbbá, hogy tájékoztatást adjon többek között arról, hogy jelenleg milyen alacsony széndioxid-gazdálkodást biztosító mezőgazdasági gyakorlatok állnak a gazdálkodók rendelkezésére, valamint, hogy mekkora kibocsátás-csökkentési potenciált jelenthet ezen gyakorlatok alkalmazása az EU-ban.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kiemelt feladatának tekinti a gazdálkodók minél szélesebb körű és hiteles forrásból származó információkon alapuló tájékoztatását, ezért elkészítette a Copa-Cogeca kampány keretében megjelentetett, „A 10 legfontosabb dolog, amit a szénmegkötő gazdálkodásról tudni érdemes” című videóanyag magyar nyelvű változatát.

A tájékoztató videó az alábbi 10 fő témakört érinti:

 1. Mi is az a "szénmegkötő gazdálkodás"?
 2. Melyek azok a konkrét mezőgazdasági gyakorlatok, amelyek a szénmegkötő gazdálkodás körébe tartoznak?
 3. Mely európai országok rendelkeznek a legnagyobb szénmegkötő gazdálkodási potenciállal?
 4. Mekkora a szénmegkötő gazdálkodás kibocsátáscsökkentési potenciálja az EU-ban?
 5. Vannak-e a gazdálkodókat terhelő többletköltségei a hatékony szénmegkötő gazdálkodásnak?
 6. Milyen gazdasági modellek alapján fejleszthető ki a szénmegkötő gazdálkodás?
 7. Hogyan takaríthatnak meg pénzt a gazdálkodók az alacsony szén-dioxid kibocsátást biztosító gazdálkodási gyakorlatok alkalmazásával, és hogyan lehet ellenőrizni a rendszert?
 8. Milyen konkrét szénmegkötő gazdálkodási projektek vannak jelenleg?
 9. A szénmegkötő gazdálkodás egy „csodaszer”?
 10. Van-e más módja a szén tárolásának ma?

 

„A 10 legfontosabb dolog, amit a szénmegkötő gazdálkodásról tudni érdemes” című videóanyag magyar nyelvű változatát itt érhetik el.

A Copa-Cogeca a szénmegkötő gazdálkodáshoz kötődő kommunikációs anyagait az Európai Állattenyésztők Hangja elnevezésű csoport honlapján, valamint az érdekképviseleti szervezet Twitter oldalán teszi közzé, ezért javasoljuk, hogy kövessék figyelemmel ezen oldalakat is, amelyeken minden, a „Szénmegkötő gazdálkodás” címmel elindított kampányhoz kapcsolódó információt angol nyelven is elérhetnek.

Bízunk abban, hogy a kommunikációs kampány videóanyagának magyar nyelvű változatával hatékonyan hozzá tudunk járulni a gazdálkodók klíma- és környezetvédelmi hatásokra vonatkozó ismereteinek bővítéséhez, növelni tudjuk a környezettudatosságot, és elősegítjük az alacsony szén-dioxid kibocsátást biztosító gazdálkodási gyakorlatok és innovációk hazai gazdálkodási rendszerekbe történő beépítését.

Javasoljuk, hogy tekintse meg a portálunkon megjelentetett további szakmai és oktató videóinkat is, melyeket témakörökre bontva itt érhet el! Videóink a hazai agrárium aktuális és leggyakrabban felmerülő kérdéseinek megválaszolásában, különböző gyakorlati praktikák elsajátításában, valamint az agrártámogatások sikeres lehívásában egyaránt segítséget nyújtanak.

 

Forrás: Copa-Cogeca – Top ten things to understand when it comes to carbon farming

NAK/Borovka Zsuzsa

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése

 
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám