Környezetgazdálkodás

A következőkben az ammóniakibocsátás csökkentés miértjének kérdéskörét ismertetjük cikksorozatunkban.

Az Európai Unió szintjén – de világszerte is – fontos szempont az, hogy a mezőgazdaságban használatos inputanyagok (műtrágyák, trágyák, takarmányok stb.) ténylegesen a gazdálkodás során hasznosuljanak, hiszen ez a gazdaságos termelés alapfeltétele is. Mindehhez a megfelelő alapanyagokon túl fontos szempont a megfelelő technológiák alkalmazása. A jó gyakorlatok tehát optimálisak a gazdálkodó számára is, mindamellett, hogy a környezeti terhelést csökkentik.

A mezőgazdaságból származó terhelések egy része a gyorsan lemosódó, illetve a légkörbe jutó nitrogénvegyületekből származtatható, mely terhelések csökkentése minden fél számára nélkülözhetetlen. A célok elérése érdekében az 1231/2020. (V. 15.) Korm. határozat elfogadta „Az Országos Levegőterhelés-csökkentési Program”-ot is, amely többek között az ammónia kibocsátásnak csökkentésére fogalmaz meg iránymutatásokat.

A mezőgazdaságban az ammóniaemisszió elsődleges forrása a kimutatások szerint az állattenyésztés, pontosabban a trágyából elillanó nitrogén, amely részben az istállóban, részben a trágyatárolókból, illetve a trágyakijuttatás helyszínéről is távozhat. Emellett a növénytermesztés során felhasznált műtrágyákból is távozhat az egyébként nélkülözhetetlen nitrogénből, ha nem kellő odafigyeléssel használjuk azt.

Sorozatunkban szót ejtünk a szervestrágyázás, a trágyatárolás majd a műtrágyázással kapcsolatos ismeretekről, a veszteségek csökkentése érdekében lehetséges módozatokról.

 

  1. Szervestrágyázás és ammóniaveszteség összefüggései: Hígtrágya kijuttatás

A nitrogén, foszfor, kálium mind nélkülözhetetlen elemek a mezőgazdasági termelésben mivel táplálják a növényeket és biztosítják a talaj termékenységét. Azonban, ha a növények nem tudják felvenni a kihelyezett tápanyagot, akkor ezek kárba vesznek (különböző módokon: lemosódás, elillanás, kilúgozódás) komoly költségeket okozva a termelőknek. Ha jól megválasztjuk a kijuttatott dózisokat a növények fejlettségi fokának megfelelően illetve, ha odafigyelünk a kihelyezés időzítésére, akkor nem csak a pénztárcánkat kíméljük meg, de hozzájárulunk az egészséges környezet fenntartásához.

A három makrotápelem közül a nitrogén esetében következhetnek be a legnagyobb arányú tápanyagveszteségek. A nitrát formájú kimosódási veszteségek évtizedek óta kutatottak,  csökkentésükre számos technológiai megoldás került kidolgozásra. Azonban a légköri ammóniaveszteségek csak az elmúlt években kerültek a figyelem középpontjába.

Az almozás nélküli állattartás során keletkező folyékony trágya, hígtrágya kijuttatásának mértékét talajvédelmi terv határozza meg a terület talajának, a hígtrágya beltartalmának illetve anövény igényének figyelembevételével. Leggyakrabban 50-150 m3 juttatható ki hektáronként.

A kijuttatási technológiák jelentős mértékben különböznek egymástól. Az egyik legfontosabb szempont az egyenletes terhelés, ami a kijuttatott hígtrágya talajfelszínen vagy talajban történő minél homogénebb eloszlását jelenti. Ennek hiányában foltokban jelentkező tápanyaghiány, illetve többlet alakul ki, egyenetlen lesz a növényállomány növekedése, nehezebbé válik a növényvédelmi és egyéb agrotechnikai beavatkozások elvégzése.

Szétterítéses technológia

A legrégebben alkalmazott és ma is a legelterjedtebb kijuttatási mód. A technológia költségtakarékos, azonban a hígtrágya cseppekre történő porlasztásával és a levegőben történő hosszú tartózkodási idővel a legnagyobb mértékű gáz formájú tápanyagveszteséget okoz, valamint bűzhatás szempontjából is a legkedvezőtlenebb megoldást jelenti. A kijuttatási veszteségek csökkenthetők, ha a hígtrágya szétterítés földfelszínhez közeli kijuttatással valósítható meg.

Csúszócsöves kijuttatás

A csúszócsöves kijuttatás már jóval kedvezőbb megítélés alá esik gázkibocsátás szempontjából. Nem csak a tápanyagveszteségek, de a bűzhatás mértéke is jelentősen csökken. Ezen technológia alkalmazásával az ammóniakibocsátás 70 százalékra csökken a szétterítéses kijuttatáshoz viszonyítva, tehát jóval több nitrogént juttathatunk ki növényeinknek.

Csúszócsoroszlyás kijuttatás

A csúszócsoroszlyás módszer sekély barázdát nyit, és a kijuttatott hígtrágya ebbe a barázdába jut, mely megoldás további tápanyagveszteség csökkentését teszi lehetővé. Ekkor az ammónia veszteség mértéke a szétterítéses technológiához képest 50 százalék.

Sekély injektálás

Az injektáló készülékek által nyitott árok képes befogadni a teljes kijuttatott hígtrágyamennyiséget. A nyitott árok felszínének minimális felületéről történhet gáz formájú nitrogénelillanás, de ennek mértéke jóval kisebb mértékű, mint az előző technológiák alkalmazása esetén. Sekély injektálással az ammóniakibocsátás 70 százalékos csökkentése érhető el a szétterítéses technológiához képest.

Mély injektálás

Alkalmazásuk nyilvánvaló előnye a teljes bűzhatásmentesség és a tápanyagveszteség minimális értékre szorítása. Agronómiai szempontok alapján megítélése nem ilyen egyértelmű, hisz alkalmazása kizárólag a termesztett növény tenyészidőszakán kívül lehetséges. Mély injektálással 80 százalékos veszteség csökkentés érhető el, a szétterítéses technológia kibocsátásához képest.

A hígtrágyák bedolgozás időpontja is meghatározó a veszteség szempontjából. A kijuttatás során szétterített hígtrágya nagy felülete miatt néhány óra alatt jelentős mértékű lehet a veszteség. A kutatások az alábbi eredményeket mutatják:

A kijuttatást követő bedolgozás időpontja

Ammóniakibocsátás a bedolgozás nélküli kijuttatás arányában kifejezve

nincs bedolgozás

100

72 órán túl

90

72 órán belül

80

24 órán belül

70

4 órán belül

50

egy órán belül forgatás nélkül

30

egy órán belül szántással

10

Forrás: AM „JÓ GYAKORLATOK A KÖRNYEZETBARÁT SERTÉSTARTÁSBAN ÉS TÁPANYAG-GAZDÁLKODÁSBAN”

 

(NAK/Sztahura)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám