Élelmiszer-feldolgozás

Tájékoztató a 2018 január 1-től 5%-os adómérték alá tartozó élelmezési célra alkalmas sertés vágási melléktermékekről és belsőségekről.


Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2018. január 1-től hatályos előírásai (3. számú melléklet I. része) alapján a korábbi termékek mellett az 5%-os mértékű áfa kulcs lesz érvényes a következő termékekre is:
- emberi fogyasztásra alkalmas élő hal, a díszhal kivételével (0301 vtsz.);
- emberi fogyasztásra alkalmas hal (ideértve a halbőrt, ikrát, haltejet, halmájat és egyéb belsőségeket is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápa kivételével (0302, 0303 vtsz.);
- emberi fogyasztásra alkalmas halfilé és más halhús (aprított is) frissen, hűtve vagy fagyasztva, a cápahús kivételével (0304 vtsz.);
- házi sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen, hűtve vagy fagyasztva: 0206 30, 0206 41 és 0206 49 vtsz. számokhoz alá tartozó termékek.

A sertés tekintetében ez azt jelenti, hogy a korábbiak mellett 5%-os áfa-kulcsot kell alkalmazni az alábbi termékek esetén is:
- sertés élelmezési célra alkalmas vágási mellékterméke és belsősége, frissen vagy hűtve;
- sertésmáj élelmezési célra, fagyasztva;
- vágási melléktermék és belsőség sertésből, fagyasztva.

A 0206 30 vámtarifaszám alá – többek között – olyan ehető vágási melléktermékek és belsőségek sorolandóak frissen vagy hűtve, mint: fej és annak részei (pl.: fül, orr stb.), köröm és lábvég (amely a csülköt nem tartalmazza), farok, nyak, (ha nem a tarja része), máj, vese, tüdő, szív, nyelv, rekeszizom, nagy cseplesz (hashártya rész), mirigyek (pl.: csecsemőmirigy),velő, gerincvelő, ehető bőr és bőrrészek, illetve szaporítószervek (here), húsos csont (amely főként csontot tartalmaz). A 0206 41 alá a fagyasztott sertésmáj tartozik. A 0206 49 alszám tartalmazza különösen a házisertés fejét vagy fél fejét, aggyal, tokával vagy nyelvvel és ezek részeivel együtt vagy azok nélkül - frissen, hűtve vagy fagyasztva.

A fejet a félsertés többi részéről a következők szerint kell eltávolítani: — egy egyenes, a koponyával párhuzamos vágással, vagy — egy, a szemmagasságban a koponyával párhuzamos, és aztán ferdén a fej elülső része felé futó vágással, amelynek során a pofacsont a félsertéshez csatlakozik továbbra is. A pofák, az orrkorong és a fülek, csakúgy, mint a fejhús – különösen a fej hátulsó részén található –, a fej részének tekintendők. Meg kell említeni, hogy bár a fej és annak részei általánosságban mellékterméknek tekintendők, azonban a 2. árucsoporthoz tartozó megjegyzések 2. c) pontja figyelembevételével a fej elülső alsó rész kicsontozott húsa (amely tartalmazza a tokát) frissen, hűtve és fagyasztva a 0203 vámtarifaszám alá osztályozható (szintén 5%-os áfa). Az elülső (alsó) rész kicsontozott húsa önmagában bemutatva (amely tartalmazza a tokát) - jellemzői alapján - a 0203 19 55 (frissen vagy hűtve), 0203 29 55 (fagyasztva) alszámok alá tartozhat (szintén 5%-os áfa).

A 2. árucsoport vámtarifaszámainak szövege és az azokhoz tartozó magyarázó megjegyzések alapján a húsréteget tartalmazó sertésszalonna, frissen, hűtve vagy fagyasztva a 0203 vámtarifaszám alá osztályozandó (5%). Amennyiben azonban a sertésszalonna húsréteget nem tartalmaz, úgy akár frissen, hűtve, fagyasztva, sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve is a 0209 vámtarifaszám alá kell osztályozni (27%).

Fentieken túl fel kell hívni a figyelmet, hogy a következő termékek továbbra is a 27%-os áfa-kulcs alá tartoznak:
- Az élelmezési célra alkalmas tovább feldolgozott sertéshúsok - beleértve a húsréteget tartalmazó sertésszalonnát is – illetve tovább-feldolgozott vágási melléktermékek és belsőségek, pl.: sózva, sós lében tartósítva, szárítva vagy füstölve, amelyek a 0210 vámtarifaszám alá osztályozandóak.
- A kiolvasztott sertésszalonna (sertészsír), amelyet a 1501 vámtarifaszám alá szükséges osztályozni és a sertészsír kisütéséből származó töpörtyű, amelyet a 2301 vámtarifaszám alá kell osztályozni.
- A 2. árucsoportban megengedett – a fentiekben részletezett – megmunkálásokon túl egyéb eljárásnak (pl.: fűszerezés, főzés stb.) alávetett sertéshúsokat a 16. árucsoportba kell osztályozni. Az árucsoporton belül a kolbász és a hasonló termékek (pl.: májas hurka, véres hurka) húsból, vágási melléktermékből, belsőségből vagy vérből a 1601 vámtarifaszám alá sorolandóak.

Az áfa tv. 3. számú mellékletben foglaltakkal kapcsolatban felmerülő áru-besorolási kérdésekben a NAV Szakértői Intézete (E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.) ad hivatalos tájékoztatást.  

 

(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám