Élelmiszer-feldolgozás

A növekvő fogyasztói igények arra ösztönzik az élelmiszeripari előállítókat, hogy kíméletesebb tartósító eljárásokat alkalmazzanak, lehetőség szerint a legkevesebb tartósítószer, adalékanyag felhasználásával vagy ezeknek az anyagoknak a teljes mértékű elhagyásával állítsák elő termékeiket. További cél az egészségtudatosság miatt, hogy a lehető legjobb beltartalmi értékekkel rendelkezzenek mindennapi ételeink. Ezek az igények új, vagy eddig kevésbé gazdaságos technikáknak adnak teret, mint a módosított atmoszférás csomagolás, ionizáló sugárkezelés vagy a pulzáló elektromos térerő.

Az egyik legnépszerűbb és leginkább terjedőfélben lévő technika a HHP (High-Hydrostatic-Pressure). Ennek a nem termikus tartósító eljárásnak a működési elve a következő: hermetikusan lezárt élelmiszereket egy légmentesen lezárt, hőszigetelt tárolóegységekbe helyezik, majd ultramagas nyomásnak vetik alá (ipari alkalmazás: 100-600 MPa), ezt a nyomást folyékony (jellemzően víz) közeg továbbítja, ami biztosítja a termék minden pontjára az egyenletes és azonnali alkalmazását a nagy nyomásnak (Pascal-elv és izosztatikus elv). A kompressziós fűtés elve szerint 100 MPa-onként körülbelül 3oC-ot melegedik a víz. Amennyiben a kezdeti pasztőrözési hőmérséklet 5-10oC-os hőmérsékletre van beállítva, akkor egy 600 MPa-os kezelés hatására a vizes közeg hőmérséklete nem fogja meghaladni a 30oC-ot. Termékcsoporttól eltérően, általában 1 és 5 perc közötti időtartam az átlagos kezelési idő. Az eljárás leegyszerűsítve hidegen való főzés. A nyomáskezelés következtében a termékben található emberi egészséget veszélyeztető mikroorganizmusok, például baktériumok, vírusok és paraziták inaktiválása végbemegy és megnövekszik a termék eltarthatósági ideje.

Előnye más hagyományos tartósító technológiákkal szemben, hogy nem függ a termék méretétől és alakjától, egyszerre több fajta termékeket lehet kezelni Átcsomagolás sem szükséges, ezt a műveletet már el lehet végezni a termék végső csomagolásában.  Nem szükséges energiát felhasználni a berendezés/termékek felmelegítésére, majd pedig a lehűtésére. Ezek miatt viszonylag környezetbarát technológiának számít.

A HHP hatására a termékben nem mennek végbe a konvencionális tartósító eljárások során alkalmazott magas hőmérséklet miatti érzékszervi-beltartalmi változások, és megmarad azok friss-természetes jellege. Hőérzékeny komponensek (pl: C, - A-vitamin) nem bomlanak le, illetve további pozitív folyamatok játszódnak le a termékben:

  • elősegíti a gamma-aminovajsav bioszintézist növényi termékekben,
  • segít megőrizni az immunglobulinokat a tejtermékekben,
  • növeli a rezisztens keményítők tartalmát gabona termékekben,
  • csökkenti a glikémiás indexet a gyümölcs és zöldség termékekben,
  • elősegítő a csökkentett sótartalmú húskészítmények fejlesztését,
  • funkcionális komponensek extrakcióját növeli,
  • probiotikus italok fejlesztését segíti elő,
  • magasabb antioxidáns tartalmat eredményezhet növényi termékek

Az élelmiszeriparban a pozitív tulajdonságai miatt leginkább a zöldség-, gyümölcslevek, szószok, öntetek, készételek, tengeri herkentyűk és húskészítmények tartósítása során alkalmazzák.

A technológia negatív aspektusa az igen magas beruházási költség, termékre vetítve több nagyságrenddel drágább az alkalmazása a hagyományos eljárásokkal szemben. 2019-ben világszinten 550 berendezést alkalmaztak élelmiszerfeldolgozók, ennek több mint a fele Észak-Amerikában. A magasabb költségek miatt mindenképpen a magas minőségű élelmiszerek előállítása során érdemes alkalmazni, ahol kiemelt szempont a frissesség és a magas beltartalmi érték.

Habár régóta ismert és egyre jobban alkalmazott technológia, továbbra is egy erősen kutatott terület, mivel még rengeteg kérdés van azzal kapcsolatban, hogy a HHP különböző élelmiszerekben mennyire képes az emberi szervezetre veszélyes patogén kórokozók, romlást okozó mikroorganizmusok, nem kívánatos biokémiai folyamatok kockázatát lecsökkenteni.

NAK/ Penksza Péter

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
  • Egyéb NAK megkeresésNAK együttes védjegy használata, Jogsegélyszolgálat, Közérdekű adat megismerési iránti igény, Közhiteles adatbázisban való adatjavítás kérés, Védjegy bejelentés, Egyéb (Egyéb típusú ügy(menet) indítása előtt kérjük, győzödjön meg róla, hogy fenti választható űrlap kategóriák között, nincs-e megfelelő, mert konkrét ügytípus választással az ügyintézési idő jelentősen csökkenthető!)
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám