Élelmiszer-feldolgozás

2020. július 29-én módosult a Budapesti Nagybani Zrt. által működtetett Nagybani Piac házirendje, működési rendje. A változtatások ugyan most az újdonság erejével hatnak, de ezek alapvetően csupán a jelenlegi törvényi és (élelmiszer-)kereskedelmi előírásoknak a piac életébe történő átültetései és az elmúlt évek működési tapasztalatainak házirendbe történő illesztése.


Az új szabályok összhangban vannak a tisztességes kereskedelmi gyakorlattal, támogatják a termelőket és kereskedőket, egyben pedig a közegészségügyi, valamint a forgalomba hozatali szabályok és előírások fokozottabb felügyeletét is jelentik. A házirend módosítása mellett a Budapesti Nagybani Piac eddigi belépési módjainak díjszabása nem módosult, ugyanakkor új belépési módok és idősávok is kialakításra kerültek, ezek árazása követi a piaci mozgásokat. A működési rend változásai a belépési és a kereskedési idő széthúzását és a piacon belüli gépjárműforgalom csillapítását célozzák.

Az alábbiakban igyekeztünk összefoglalni a jelenlegi működést érintő általános elveket és vonatkozó lehetőséget, kötelezettségeket. A hivatalos – és részletesebb - új házirend a nagybani.hu oldalon érhető el.

 

Áruk, termékek

A piac szabadtéri árusítóhelyein (szektorok) a következő termékek hozhatók forgalomba:
- zöldség, gyümölcs, termesztett gomba, savanyúság, magvak, palánta, virág, fenyőfa (B, D, E, F, G, H szektor);
- az állati eredetű élelmiszerek közül tojás, méz;
- egyéb élelmiszerek: tartósított élelmiszer, száraztészta, édesáru; háztartási vegyi áru, papír-, műanyagáru, egyéb iparcikk a piacon erre kijelölt külön árusítóhelyen (A szektor).

Élelmiszer-értékesítés esetén az értékesítőknek biztosítaniuk kell a forgalomba hozott áruk nyomonkövethetőségét (pl. címkézés).

A piac vasárnaptól csütörtökig 19 -24 óra között, pénteken 19-től 23óráig tart nyitva. Szombaton a piac zárva tart.

 

Értékesítés

A piac területén értékesítési tevékenységet folytathat az a természetes személy, aki érvényes őstermelői igazolvánnyal, illetve kistermelői regisztrációval rendelkezik, és saját termékeit árusítja, illetve gazdálkodó szervezet, amelyet cégjegyzékbe bejegyeztek és rendelkezik a tevékenysége folytatásához minden szükséges hatósági engedéllyel. Az értékesítő (mind raktárhelyiségek, mind szabadtéri árusítóhelyek esetén) köteles a cége megnevezését jól látható módon feltüntetni.

A rendszeres árusításhoz T1-es termelői kártyával kell rendelkezni, ennek hiányában legfeljebb egy alkalommal lehet a piacon értékesíteni. Az igénylés ingyenes és gyors: részletei itt és a szükséges regisztrációs adatlap itt érhető el. A termelők számára helybiztosítás megkötésére is lehetőség van, amelyet egy hónapra, három hónapra, vagy egy évre lehet igénybe venni a szabadtéri árusítóhelyekre. Részletek és díjszabás itt érhető el.

Piacra lépés állandó és eseti helybiztosítással már 14 órától lehetséges. Helybiztosítás nélkül – de az egyéb díjak megfizetése mellett – történő árusítás esetén a szabad helyekre lehet beállni kapunyitást követő 20 órától.


Piac területére vásárlási céllal érkezők

Vásárlói kategóriák szerint V 1-5 típusú vásárlói kártyák kiváltásával ajánlott a piac területére behajtani. A kártyák minimum tíz belépésnek megfelelő pénzösszeggel való feltöltése (átutalással vagy a piac főpénztárában készpénzbefizetéssel lehetséges) szükséges: behajtáskor ez alapján vonják le a behajtási díjat és állítják ki a számlát.

V1-es kártyával (általános vásárló)  a piacra 20 órától léphetnek be, a bekötőúton 17 órától várakozhatnak.

V2 kártya igazolt zöldség-gyümölcs nagykereskedelmi tevékenység esetén, a V4 kártya igazolt zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi tevékenység esetén igényelhető. A V2 és V4 kártya jogosultjai 16 órától léphetnek a piacra és 15 órától várakozhatnak az ún. pufferparkolóban.

V3 kártyát az árubeszállítók igényelhetik, ők 16:30-tól léphetnek be.

V5 kártyát a nagy belépésszámmal és 5 tonna feletti teherbírású gépjárművel rendelkező V2 kártyatulajdonosok válthatnak, számukra a belépés  már 15 órától biztosított. A vevői kártyák kiállításának éves díja 5460 Ft.

A kártyaigénylés részletei itt érhetők el.


Piaci díjszabás

Az összesített – értékesítőkre és vásárlókra vonatkoztatott – piaci díjszabás itt érhető el.

Minden további a Budapesti Nagybani Piaccal kapcsolatos információt a nagybani.hu oldalon érhetnek el. A változtatásokkal kapcsolatos NAK tagi észrevételeket és a piaccal kapcsolatos kérdéseket, kéréseket a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldhetik meg.


NAK/Horváth Vivien

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám