2020. február 21-én a Növények, Állatok, Élelmiszerek és Takarmányok Állandó Bizottsága (Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed, PAFF Committee) – Új Élelmiszer és Élelmiszerlánc Toxikológiai Biztonság szekció ülésén a tagállamok egyhangúan elfogadták az Annatto, Bixin, Norbixin (E 160b) színezékkel kapcsolatos bizottsági rendelet tervezetet.
Az Annatto, Bixin, Norbixin (E 160b) olyan anyag, amely színezékként engedélyezett különféle élelmiszerekben az 1333/2008/EK rendelet II. Mellékletének megfelelően. Felhasználják többek között különféle sajtok, margarinok, vajak, snackek, füstölt halak, jégkrémek, fagylaltok, valamint pékáruk, desszertek és ehető bevonatok színezőanyagaként.
2008. április 4-én kérelmet nyújtottak be az Európai Bizottsághoz öt új, bixin- vagy norbixinalapú kategóriába sorolt annatto kivonat felhasználására, a jelenleg engedélyezett annatto kivonatok (E 160b) helyettesítésére. A megfelelő módosításokat követően az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Office, EFSA) két új Annatto bixin-kivonat („oldószerrel extrahált bixin” és „vizes úton feldolgozott bixin”) és három új Annatto norbixin-extraktum („oldószerrel extrahált norbixin”, „lúgosan feldolgozott norbixin, savval kicsapott” és „lúgosan feldolgozott norbixin, nem savval kicsapott ”) biztonsági értékelését végezte el.
A hatóság 2019-ben publikált kutatási eredményei alapján arra a következtetésre jutottak, hogy helyénvaló az 1333/2008/EK rendelet mellékleteinek módosítása. Ennek értelmében az engedélyezett „Annatto, Bixin, Norbixin (E 160b)” élelmiszer-adalékanyagot törölni kell az élelmiszer-adalékanyagok uniós jegyzékéből, viszont a tanulmányban vizsgált két új élelmiszer-adalékanyagot, nevezetesen az Annatto bixint (E 160b (i)) és az Annatto norbixint (E 160b (ii)) fel kell venni a listára.
Az 1333/2008/EK rendelet II. És III. Melléklete e rendelet I. Mellékletének megfelelően fog módosulni, valamint a 231/2012/EU rendelet melléklete e rendelet II. Mellékletének megfelelően fog módosulni. A tervezet mellékletei pdf itt (494 KB) elérhetőek.
Ezt a pdf rendelettervezetet (317 KB) még a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia és a kihirdetést követő huszadik napon lép majd hatályba. A régi és új annatto kivonatok közötti zökkenőmentes átmenet érdekében e rendelet hatálybalépésétől számítva 6 hónapig lehet még forgalmazni és felhasználni az Annatto, Bixin, Norbixin (E 160b) élelmiszer-adalékanyagot. A felhasználásával készült élelmiszerek az átmeneti időszakot követően a készletek kimerüléséig forgalomban maradhatnak.
(NAK/Polczer Katalin)