Élelmiszer-feldolgozás

Elengedhetetlen, hogy a gazdálkodó pontosan tudja, hogy az általa gyártott vagy forgalmazott termék milyen vámtarifaszám alá tartozik, fokozottan igaz ez, ha export-import ügyletről van szó, ugyanis a vámeljárások során ennek megadása kötelező.


A Kötelező érvényű Tarifális Felvilágosítás (KTF) az Európai Unió minden tagországában minden vámigazgatására nézve jogilag kötelező érvényű, azaz praktikusan szolgálja a gazdálkodó biztonságát a tekintetben, hogy nincs tévedési lehetőség az áru besorolásakor. A KTF-határozat iránti kérelmet régebben papíralapú formanyomtatványon lehetett benyújtani, egészen a 2014/255/EU végrehajtási határozat mellékletében említett KTF-rendszer első korszerűsítési szakaszának végéig, majd 2018. január 1-től az intézet e-Papír szolgáltatás útján fogadta a szakmai vélemény iránti kérelmeket. Az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) program használatával a kérelmek benyújtására 2019. szeptember 30-ig volt lehetőség. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019. október 1-jét követően a határozatok kiadásával kapcsolatos kommunikációt az EBTI-n (az „Uniós  Vámkódex  –  Kötelező  érvényű tarifális  felvilágosítás (KTF)” projekt keretében korszerűsített európai kötelező érvényű tarifális felvilágosítási rendszer) keresztül folytatja. Ettől az időponttól az EBTI rendszerben az ún. Gazdálkodói Portálon (Trader Portal) keresztül nyújthatóak be a KTF-kérelmek.

A rendszerrel kapcsolatos további információk a NAV honlapján és az Európai Bizottság honlapján érhetőek el.

Ugyanettől az időponttól kezdődik meg az engedélyezett gazdálkodó program elektronikus ügyintézésének uniós szintű bevezetése az 1. fázis elindításával, azaz elérhetővé válik az ügyfelek részére az eAEO-STP portál ahol az új Engedélyezett Gazdálkodó (AEO) engedély iránti kérelmekkel kapcsolatos ügyeik intézését kezdeményezhetik. Az AEO egy olyan speciális státusz, amely alapján a vámhatóság megbízható partnernek ismeri el a gazdálkodót, aki ezáltal különböző kedvezményekben részesül a vámhatóság részéről, ami praktikusan kevesebb fizikai és okmányalapú ellenőrzést jelenthet. Amennyiben a gazdálkodó nyilatkozik róla, bekerülhet az Európai Bizottság nyilvántartásába is, így az egyes kereskedelmi partnerek közvetlenül, még az ügylet lebonyolítása előtt ellenőrizhetik egymást, és megbizonyosodhatnak arról, hogy a másik fél rendelkezik-e AEO engedéllyel. Jelen pillanatban hazánkból 412 megbízható partner szerepel a rendszerben.


(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése