Országos hírek

A NAK és a nemzetgazdasági tárca szeptemberben egyeztet arról, hogy mely újabb élelmiszeripari, mezőgazdasági termékek kerülhessenek be az ötszázalékos áfakörbe. A kamara pedig újabb szakmai eseményekkel segíti élelmiszeripari tagjait.


Jelképes helyszínen rendezte rendhagyó, élelmiszeripari aktualitásokról szóló sajtótájékoztatóját augusztus 22-én a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: a vendéglátó, tej- és tejtermékgyártással foglalkozó szentei Maszlik Családi Gazdaság ugyanis élénken él azokkal a fejlődési lehetőségekkel, amelyeket a kamara tevékenysége során biztosít élelmiszeripari tagjainak. Hogy pontosan miket is ragadott meg a vállalkozás, arról egy kicsit később.


Van feladat


Elsőként Győrffy Balázs NAK-elnök adott áttekintést a hazai élelmiszeripar magyarországi és európai helyzetéről. Mint mondta, az élelmiszeripar a harmadik legnagyobb ipari ágazat Magyarországon 2600 milliárd forint körüli termelési értékkel, ezzel az európai uniós tagállamok között a 16. helyet foglalja el, és az uniós termelési érték egy százalékát adja. A mezőgazdasági termékek 70 százalékát feldolgozó élelmiszeriparban működő társas vállalkozások száma meghaladja az ötezret; ezen belül a nagyvállalkozások - amelyek aránya nem éri el a tíz százalékot – adják az ágazat teljes árbevételének 85 százalékát és az exportbevétel több mint 90 százalékát. Ezek a nagyvállalatok alkalmazzák az ágazati dolgozók 70 százalékát, és rendelkeznek az ágazati vagyon mintegy 80 százalékával. A Magyarországon előállított élelmiszerek 60 százalékát belföldön, 40 százalékát külföldön értékesítik, az agrár- és élelmiszeripari export 7,9 milliárd eurót tesz ki, emellett 4,6 milliárd eurónyi agár- és élelmiszeripari import érkezik az országba.

Győrffy Balázs hozzátette, sok a megoldásra váró feladat még mindig. Ezek közé sorolta az élelmiszerek belföldi forgalmának növelését, további termékek áfájának csökkentését, valamint az eddig megszokott módon tagjaik további segítését pályázati információkkal, szolgáltatásokkal.

Balról jobbra: Éder Tamás, Győrffy Balázs, Maszlik Zoltán és Kocsis Róbert (a Tejkutató ügyvezetője)

 

Munkacsoport alakul


Éder Tamás, a NAK élelmiszeriparért felelős országos alelnöke is utóbbiakat emelte ki. Mint mondta, a kamara erős küzdelmet folytatott az igénybe vehető pályázati forrásokért, főleg a GINOP keretén belül meghirdetett 100 milliárdos keretösszegűért, illetve az élelmiszeripari beruházásokat segítőért, amelynek első bírálatai és döntései folyamatban vannak. Emellett szerinte ugyancsak sikernek tekinthető, hogy az utóbbi másfél-két évben a nagyvállalatok számára megnyitott nemzeti forrásból a rendelkezésre álló 24 milliárd forint harmadát élelmiszeri cégek kapták meg. Ezeken felül számolni lehet majd az Irinyi-terv forrásaival is, amelynek kialakításában szintén részt vállal a NAK. Az alelnök megjegyezte, az elmúlt években azt tartották legfontosabbnak, hogy az élelmiszeripari termelők minél szélesebb köre hajthasson végre fejlesztéseket, mert enélkül súlyos versenyképességi problémáik vannak.

Szintén a kamarai tagok versenyképességének javítását szolgálta, hogy a NAK Élelmiszeripari Igazgatósága több nemzetközi szakmai kiállításra biztosított kijutási lehetőséget, illetve szervezett külföldi kísérleti intézetekhez tanulmányutakat, ezáltal is elősegítve, hogy az új nemzetközi trendeket beépíthessék saját tevékenységükbe. Ilyen volt például a franciaországi tejipari képzés, és az ezen részt vettek elismerő oklevelet vehettek át a sajtótájékoztató keretében Győrffy Balázstól. Az egyik „tanuló” pedig a Maszlikné Illés Ágnes, a házigazda családi gazdaság egyik vezetője volt (további elismertek a képgalériában láthatók). Éder Tamás megjegyezte, a kamara ősszel folytatja tavaly elindított konferenciasorozatát, újabb szakmai információkhoz segítve tagjait. A keddi program keretében pedig a kamara együttműködési megállapodást kötött a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft-vel, így folytatódhatnak az idén tavasszal elindult egynapos tejipari szakmai képzések (ezekről itt és itt lehet olvasni).

Ami pedig az áfa-kérdést illeti. Mint Éder Tamás elmondta, a nemzetgazdasági tárcával egyeztetett a kamara, és ennek eredményeként szeptemberben létrejön egy munkacsoport, amely megvizsgálja és előkészíti, hogy a költségvetés teherbíró képességének alakulásától függően mely újabb élelmiszeripari és mezőgazdasági termékek kerülhetnek az 5 százalékos áfakulcs körébe.


Befektetés a jövőbe


Tehát mint fentebb kiderült, a Nógrád megyei Szentén székelő Maszlik Családi Gazdaság élt a kamara által biztosított egyik lehetőséggel, és ahogy elhangzott, az ott tapasztaltakat beépítik a saját tejtermék-gyártásukba is. Azt pedig már a másik tulajdonos, Maszlik Zoltán árulta el, hogy bizony pályázott az élelmiszeripari vállalkozások számára kiírt lehetőségre, és nyert is. Nem is titkolta, ahogy ezen elindultak, úgy más igénybe vehető pályázati forrásokat is kerestek a múltban és keresnek a jövőben is, mert a hosszú távú működéshez, az életben maradáshoz ezek elengedhetetlenek. Viszont ők nem felélik a támogatásokat, hanem a versenyképesség javítására fordítják.

 

Képgaléria az eseményről

 


(nak.hu) (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ