`

Hivatalosan is elkezdődött a sorrendben 26. Farmer Expo Debrecenben. Az agrárkiállítás, amelynek keretében több szakmai konferenciát is rendeznek, vasárnapig tart.


Augusztus 17-én délelőtt Debrecenben, a megnyílt a 26. Farmer Expo, az ország legrégebbi és a régió legnagyobb mezőgazdasági és élelmiszeripari szakkiállítása. A megnyitón átadák az idei kiállítás termékdíjait is.

Tenyészállat-bemutatók folyamatosan lesznek

 

Köszöntőbeszédében Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára elmondta, hogy elkezdődik a gazdák értesítése a Vidékfejlesztési Program pályázati döntéseiről. Megjegyezte, először az élelmiszeripari beruházási pályázatok első szakaszát bírálták el, az eredményekről pedig már részben el is kezdődött a gazdálkodók értesítése. A kertészethez köthető pályázatok értékelése is a végéhez közeledik, így augusztusban az ügyfélkapun keresztül azok értesítése is megkezdődik, akik hűtőházak, gombaházak, fóliaházak létesítésére, illetve ültetvénytelepítésre pályáztak. Hozzátette, hogy jövő márciusig a több százmilliárd forintnyi mezőgazdasági beruházási pályázat odaítéléséről folyamatosan kapnak majd tájékoztatást az érintettek.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a megnyitón beszélt arról, hogy a kamara falugazdász-hálózata az elmúlt néhány évben több mint ezermilliárd forint pályázati forrás lehívásában segítette a gazdálkodókat. Mint mondta, a NAK a pályázatok beadásában is aktív: példaként említette, hogy mintegy 2 milliárd forintból egy éven belül kiépítik az országos jégkárelhárító-rendszert, amellyel évente akár 50 milliárd forintos kártól is megóvhatják a gazdákat.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége elnöke a mezőgazdaság előtt álló kihívásokra hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy az öntözésfejlesztéssel érdemi választ kell adni a klímaváltozás kérdésére, továbbá, hogy a versenyképes termelésben ma már egyre nagyobb szerepet kap a precíziós gazdálkodás, a digitális technológiák alkalmazása.

Barcsa Lajos debreceni alpolgármester gratulált a szervezőknek, kiemelte, a Farmer Expo a régió és az ország legnagyobb agráripari mustrája. Hozzátette, nagyon fontos, hogy a mezőgazdaságban a gazdák minél hamarabb alkalmazzák a legújabb technológiákat, ezek megismerésére pedig nagyon jó fórum a Farmer Expo.

Komoly a felhozatal a mezőgépekből

 

A vasárnapig tartó expón mintegy háromszáz kiállító vesz részt. (Az kiállításon a NAK külön standon jelenik meg, amelyen többek között a kis élelmiszergyártóknak is biztosít megjelenési lehetőséget.) Vaszkó László, a debreceni Farmer Expo vásárigazgatója a dehir.hu-nak az idei bemutatót ismertetve elmondta, a legnagyobb területet a mezőgazdasági gépekkel érkező kiállítók foglalják el, és jól látható lesz, mekkorát is fejlődött ez az ágazat. De szerinte az élelmiszeripar is jelentős része az expónak: az ágazat a korábbi évekhez viszonyítva egyre nagyobb teret kíván magának, idén is megtöltik a sportcsarnokot és a mögötte lévő sátrat is.

A vásárigazgató hozzátette, idén kiemelt figyelmet kap a zöldség- és gyümölcságazat is: a szakmai konferencián elhangzik, hogy ki, hogyan és milyen módszerekkel tudja megtartani, fejleszteni a munkaerőbázisát, mennyire lehet egyáltalán gépesíteni a munkákat. Továbbá szarvasmarha-, sertés-, juh- és nyúltenyésztési konferenciát is, valamin tenyészállat-bemutatókat tartanak a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán. A konferenciákon elhangzottakról majd a nak.hu-n is beszámolunk.
Kenyérszentelés

Az expo keretében a Magyarok Kenyere Program megyei kenyérszentelő ünnepségét is megtartották. Győrffy Balázs elmondta, hogy a program évről évre népszerűbb, több ezer gazda csatlakozott már a kezdeményezéshez. Tavaly több mint 515 tonna búza gyűlt össze a program keretében, az idén várhatóan ennél is több felajánlás érkezik.


 

 

(MTI/nak.hu) (fotó: MTI)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám