Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felszólítja a Tescót, hogy azonnal vonja vissza a magyar dinnyetermelőket megalázó és etikátlan árcsökkentő akcióját. Ezzel együtt eljárást kezdeményez a vállalattal szemben az élelmiszerügyi hatóságnál. Frissítve: a FruitVeB is csatlakozik a kamarai lépéshez, az áruházlánc pedig nem lép vissza!


A Tesco tavalyi botrányos dinnyeakciózása után idén újra irreális áron árulja a dinnyét, ezzel veszélyeztetve a gazdálkodók megélhetését – derült ki a NAK, az AMC és az FM közös csütörtöki, az idei dinnyeszezont megnyitó kampányeseményén. Az áruházlánc a hét elején még 249 Ft/kg-ért kínált görögdinnyét, majd a július 6-9. közti időszakra 99 Ft/kg-ért „promóciózza”.

A kamara még a dinnyeszezon előtt Dunaharasztiban egyeztető fórumot szervezett azért, hogy mind az áruházláncok, mind a termelők megismerjék a bel- és külpiaci keresleti és kínálati környezetet. A termelők képviselői már ott jelezték, hogy pozitívan várják a szezont, és határozottan kifejezték azt, hogy a legtöbb üzletlánc tavaly is korrekten értékesítette a magyar dinnyét – kivéve a Tescót. Tavaly nyáron dinnyetermelők az áruházlánc radikális árleverő akciója miatt teherautóval vonultak a multicég budaörsi központi üzlete elé és tiltakozásul dinnyéket dobáltak oda. A 2017-es szezont megelőző egyeztetésen elhangzott: az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, hiszen jóval magasabb a dinnye bekerülési költsége. A fogyasztói árakat látva ezt minden áruházlánc – kivéve a Tescót – tiszteletben tartja,.

A NAK a cég ellen a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartása, diszkriminatív árképzése, erőfölényével való visszaélése miatt hatósági vizsgálatot kezdeményez a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál. A kamara egyben azt is vizsgálja, hogy a Tesco ezen piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal. A NAK határozottan kiáll a termelők mellett akkor is, ha azok újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni.

A kamara álláspontja szerint közép és hosszú távon akkor alakulhat jól a piac a fogyasztók, termelők és a forgalmazók számára, ha folyamatosan jó minőségű és elegendő mennyiségű dinnye kerül a boltokba, a piacokra; és a termelés javítására hatalmas összegeket beruházó gazdáknak hosszú távon meg is térül a ráfordításuk. Könnyen belátható: ha a vásárlók túl alacsony áron kapják a dinnyét, akkor annak a minősége is rosszabb. Ezzel az irreális árral a forgalmazó nem csak a vásárlókat csapja be, hanem tönkreteszi a hazai termelőket, azt kockáztatja, hogy jövőre nem lesz elég hazai dinnye a boltokban. Ezt említette a csütörtöki eseményen a termelők egyik képviselője is.

A NAK a tavalyi hasonló akció után értetlenül látja, felháborítónak és indokolatlannak tartja a Tescóban a héten megjelent magyar görögdinnye esetében alkalmazott árképzési gyakorlatot. A közel 60 százalékos árleszállítás ellen a dinnyetermelők jogosan tiltakoznak, hiszen a piacon nincs túltermelés – sőt, inkább keresleti piac alakult ki –, amely ezt az árat indokolná. Ez a gyakorlat nemcsak tönkreteszi az idei dinnyeszezont, hanem a jövő évi termelés feltételeit és a még minőségibb dinnyetermesztésre irányuló fejlesztéseket is rontja.

A kamara álláspontja szerint a Tesco ezen akciója kizárólag saját marketingcéljait szolgálja. Nem hagyhatjuk, hogy ennek költségeit a hazai dinnyetermelőkre hárítsa át.

 

A FruitVeB is beszáll, a Tesco nem hátrál

 

A kamara lépése után július 7-én délután a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is közölte, csatlakozik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kezdeményezéséhez, amelyben hatósági és etikai eljárást kezdeményez a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. ellen.
,,A FruitVeB az elmúlt évekhez hasonlóan többször egyeztetett az áruházláncok képviselőivel annak érdekében, hogy a hazai dinnye megjelenésekor az áruházláncok felvehessék kínálatukba a magyar termelők által termelt dinnyét. A dinnyeszezon várható kezdetéről - az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően - az idei évben is sajtóközleményt adtunk ki, valamint a várható terméskilátásokról honlapunkon is tájékoztattuk az érdeklődőket, így a kereskedelmi láncok képviselőit is. Barátságtalan lépésnek tartjuk, hogy a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. a magyar dinnyeszezon megkezdésekor kezd árcsökkentésbe.  Véleményünk szerint a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. árcsökkentési akciója a vásárlók megtévesztését is eredményezi, mert időben egybe esik az Agrármarketing Centrum (AMC) és a NAK dinnyeszezont bevezető kóstoltatási akciójával. A FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a fentiek miatt, csatlakozva a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához, kéri a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. eljárásának kivizsgálását." - áll a szervezet közleményében.

Nem sokkal a terméktanács álláspontjának közzététele után reagált a ,,vádlott" is.

A Tesco szerint a hatályos versenyjogi jogszabályi környezet nem teszi lehetővé, hogy az áruházlánc bármilyen külső nyomás hatására változtasson árain, mert az felveti a fogyasztói árakban való megállapodás gyanúját - közölte a Tesco-Global Áruházak Zrt. az MTI megkeresésére pénteken délután. Így nem áll módjukban visszavonni az előre meghirdetett, a magyar dinnyeszezon kezdetét jelentő promóciót, amellyel azt kívánják biztosítani, hogy a vásárlók néhány napon keresztül kedvezményes áron vásárolhassák meg idei első magyar dinnyéket. Az áruházlánc közölte azt is, hogy hazai görögdinnyéből az idén várhatóan a tavalyihoz hasonló mennyiséget, 10 ezer tonnát értékesít Magyarországon, és ugyanennyi magyar dinnye kerül majd a Tesco cseh, lengyel és szlovák áruházaiba is. Hozzátették, hogy az idén először magyar sárgadinnyét is értékesít az említett országokban a Tesco. Kiemelték, hogy az exporttal a vállalat szintén a hazai termelőket támogatja, emellett ez a csatorna segítséget jelenthet túltermelési válság esetén is a magyar gazdák számára.

 


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ