2025. július 1-jei hatállyal egy új élelmiszeripari szakma, az Édesipari technikus került felvételre a Szakmajegyzékbe. Az Édesipari technikus szakmát 5 éves képzés keretében lehet elsajátítani (felnőtteknek rövidebb képzési idő is lehetséges), amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
A hazai édesipar egyre inkább igényli az olyan középfokú végzettséggel rendelkező munkaerőt, aki nemcsak a gyártási folyamatokat ismeri, hanem minőségbiztosítási, technológiai és fejlesztési feladatokban is részt tud venni. Az új technikus szakma ezt az igényt igyekszik kiszolgálni, így hozzájárulhat az ágazat modernizációjához és a versenyképesség növeléséhez.
Az Édesipari technikus képzés azoknak ajánlott, akik érdeklődnek az élelmiszeripar, azon belül is a magas minőségű és esztétikus édességgyártás, a csokoládé-, cukorka-, keksz-, bonbon-, sütemények, teasütemények és egyéb finomipari termékek készítése iránt. A szakma olyan gyakorlatorientált tudást nyújt, amely jól hasznosítható a nagyüzemi termelésben és a kézműves műhelyekben egyaránt.
Az új szakma képzési és kimeneti követelménye (KKK) - amely meghatározza az oktatás tartalmát, a megszerezhető kompetenciákat, valamint a szakmai és vizsgakövetelményeket - az IKK Nonprofit Zrt. honlapján érhető el.
A Szakmajegyzék további agrárszakmával is bővülhet a közeljövőben, amennyiben elfogadásra kerül a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről társadalmi egyeztetésre bocsátott, a felnőttképzést, a szakképzést és a felsőoktatást érintő kormányrendeletek módosításáról szóló jogszabálytervezet. Az Állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági technikus szakma tervezett bevezetését az elmúlt időszakban is jelentkező járványügyi vészhelyzetek és azok következményei, továbbá az élelmiszerbiztonsági követelményeket is jól ismerő szakemberek iránti kereslet indokolja.
NAK Szakképzési és Szaktanácsadási Igazgatóság