Szakképzés

Magyarország 2023. szeptember 5-9. között nyolcadik alkalommal vett részt a lengyelországi Szakmák Európa-bajnokságán, a EuroSkills Gdansk 2023. versenyen, melyen 32 országból 576 fiatal szakember mérte össze tudását 42 hivatalos versenyszámban és 1 bemutató szakmában.

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban, a kétévente megrendezendő WorldSkills és EuroSkills versenyeken mérettetik meg magukat. Az egyes szakmák hazai válogatóversenyén a legkiválóbb eredményt elérő versenyzők képviselhetik az országot.

A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni. Minden ország egy versenyzőt vagy versenyzői csapatot nevezhet szakmánként.

A SkillsHungary program részeként a magyar versenyzők kiválasztását és felkészítését a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a Szakmai Támogatókkal együtt szervezi meg. A verseny hossza 3 nap, a versenyzők korhatára a verseny évében betöltött 25 év, a verseny hivatalos nyelve az angol.

Az idei évben előszőr indult magyar versenyző Pék versenyszámban az EuroSkills versenyen!

Skultéti Zita, a Közép-magyarországi ASZC Pesti Barnabás Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola tanulója szorgalmasan, elhivatottan és izgatottan készült a nemzetközi megmérettetésre, melyben Zsemberné Egervári Erika, Stark Ernőné, Nardai Anita és Galicz István segítették. Zita fiatal kora ellenére határozott elképzelésekkel indult Gdanskba, ebben nagy segítségére voltak a Minősített Tehetséggondozó Műhely, felkészítői és tanárai is.

A magyar versenyző a 12 fős pék mezőnyben 9. helyezét ért el, elnyerte a jövő évi WorldSkills versenyen való részvételi jogot.

A Virágkötő szakma versenyszámban, a hétköznapi és egyedi virágdíszek tervezésében és kivitelezésében kiemelkedő tehetségű fiatalemberek versengtek egymással. A versenyzők feladata, egy előre kiírt versenyszám teljesítése a tőlük elvárható legnagyobb kreativitással, gyorsasággal és precizitással. A versenyen minimum 4 kategóriában kell teljesíteni.

Bősze Eszter Anna a szombathelyi Kisalföldi ASZC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium volt diákja a virágkötő szakmában képviselte hazánkat, ahol kiváló helytállással versenyzett nemzetközi társaikkal, ez pedig újabb sikert hozott a virágkötő szakmában!

A tavalyi WorldSkills után Eszter idén is nagyon jól szerepelt a 11 európai versenyző mellett, a felkészítésben és az eredmény elérésében Boros Attila virágkötő mester a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének elnöke és további szakmai kollégák is segítették.

Bősze Eszter az első helyezettől mindössze nyolc ponttal lemaradva, éppen csak leszorult a dobogóról, amellyel negyedik helyezést ért el, és kiemelkedő 700 pont feletti teljesítményével a Kiválósági Érmet is kiérdemelte.

A Kertépítő versenyszámban először 2018-ban volt arra lehetőség, hogy magyar kertépítő szakemberek is részt vegyenek ilyen színvonalas nemzetközi eseményen. Az idei évben Adamcsek Gergely és Tóth Levente, a Közép-magyarországi ASZC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium tanulói kifogyhatatlan lendülettel és kimagasló szakmai tudásukkal újabb sikert értek el a kertépítő szakmában.

A fiúknak ez volt az első nemzetközi megmérettetése, amelyen munkájuknak és hozzáállásuknak köszönhetően 5. helyezést értek el, valamint Kiválósági érmet szereztek. A felkészülésben szakmai szakértőjük Gódorné Hazenauer Zita, valamint a Magyar Kertépítő Szövetség, a Magyar Kertészeti Szakképző Intézményének Szövetsége, a Magyar Díszkertészek Szövetsége és szakemberei segítették a magyar csapatot.

A Nehézgépszerelők európai versenyén Hambalgó Ferenc Ádám képviselte hazánkat. A felkészülésben Karagity István és szakmai támogatók, szakmai kollégák széles köre segítette, mely cégek a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége közreműködésével vettek részt a színvonalas felkészítésben: KITE Zrt., McHale Hungária Kft., Szal-Agro Kft., a TERRA Hungária Kft., az AXIÁL Kft.

A szakmai megmérettetésen Hambalgó Ferenc Ádám 8. helyezést ért el.

 

Magyarország az összesített eredmények alapján második helyezést ért el!  Gratulálunk az elért eredményekhez és további sikeres felkészülést kívánunk.

 

 

További információk: https://worldskillshungary.hu/

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám