Aktualitások

Magyar bronzérem Tallinban!

A WorldSkills világversenyt „Competition 2022 Special Edition” néven 15 ország 26 városában bonyolítják le 62 versenyszámban. A világversenyre 57 országból 1015 versenyző méretteti meg magát szeptember 7. és november 26. között, Magyarországot 23 versenyszámban 27 fiatal szakember képviseli 10 különböző országban. Az idei kertépítő versenyt eredetileg 2022. októberében tartották volna Sanghajban, de a szervezők a kínai járványügyi helyzet miatt lemondták a rendezvényt, amelyre végül 2022. október 24-27. között, Tallinban került sor az Eesti Näitused rendezvényközpontban, ahol 16 ország 32 versenyzője mérte össze tehetségét.

A WorldSkills Hungary program részeként Magyarország fiatal szakemberei két nemzetközi versenysorozatban a kétévente megrendezésre kerülő WorldSkills és EuroSkills világ és európai szakmai versenyeken mérettetik meg magukat. A szakképzés csúcsát szimbolizáló versenyeken az egyes szakmák hazai válogatóversenyén legkiválóbb eredményt elérő versenyzők képviselhetik az országot. Idén Bokor Péter és Hutter Péter vehetett részt Tallinban a kertépítő világversenyen, melyre a kertépítő versenyszámban 2021-ben Grazban megrendezett Euroskills versenyen elért első helyezés mellett a Nemzet Legjobbja kitüntetés is kvalifikálta a két versenyzőt.

Fiatal tehetségeink a világversenyen sem vallottak szégyent, hiszen kiemelkedő eredményként 3. helyezést értek el. A két versenyző a Kisalföldi ASzC Herman Ottó Környezetvédelmi és Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium volt diákjai.

A világversenyen induló 16 kertépítő csapat közül svájci és japán társaik mögött állhattak fel a dobogó harmadik fokára. A fiataloknak négy nap alatt kellett egy látványterv alapján, 2 mm-es pontossággal megépíteniük egy kertet: térköveztek, magaságyást készítettek, kockaköves utat és kőfalat, valamint fahidat és -járdát építettek, okospadot telepítettek, de egy kis tó és vízfüggöny kialakítása is a feladatok között szerepelt - a kert növényekkel való beültetése mellett.

A felkészülés folyamatosan zajlott, a két versenyző intenzív szakmai felkészítési programban vehetett részt Gódorné Hazenauer Zita, a kertépítő szakma vezető szakértőjének vezetésével a Közép-magyarországi ASzC Varga Márton Kertészeti és Földmérési Technikum és Kollégium, SKILLS Hungary Tehetséggondozó Kertépítő Bázisán. A felkészülést segítette Stummer Gergő szakértő helyettes, aki a WorldSkills Kazan 2019 kiválósági érmes versenyzője, továbbá Ekert Sára és Horváth Ferenc, a Közép-magyarországi ASzC Magyar Gyula Kertészeti Technikum és Szakképző Iskola kollégái, valamint Péter Diána, Skills kőműves szakértő, Fekete Martin, Európa bajnok épületasztalos, Homokay Ádám kiválósági érmes kertépítő, Simon Olivér kiválósági érmes festő, díszítőfestő. A versenyzők ezen kívül tréningeken, csapatépítőn és mentális workshopokon készültek fel az előttük álló kihívásra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében.

A versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kell megfelelni minden versenyzőnek, aki fel akar állni a dobogó legfelső fokára. A nemzetközi versenyek nem csak szakmai elismerést és sikert hozhatnak, hanem egy életre szóló élményt is nyújtanak.

A WorldSkills Hungary program a szakképzés iránti elkötelezettségre és a közös sikerre épül. A program széleskörű szakmai támogató köre biztosítja, hogy a versenyzők az intenzív felkészítés során a szakmájukban elismert szakemberek irányításával és korszerű eszközök segítségével hozzák ki magukból a legjobbat. A kertépítő szakma kiemelt támogatói: Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum, Magyar Kertépítők Országos Szövetsége, Magyar Kertészeti Szakképző Intézmények Szövetsége, Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete.

A WorldSkills Hungary programmal, valamint a versenyekkel kapcsolatban részletes tájékoztatás a www.worldskillshungary.hu weboldalon érhető el.

Gratulálunk az elért eredményhez!

  

Fotók forrása: Közép-magyarországi Agrárszakképzési Centrum

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ