`
Felhívjuk figyelmet az „Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) és vállalkozásfejlesztés: az európai piacban rejlő lehetőségek” témájú online workshopra.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Marton Adrienn gasztroműsor-vezető, étel-stylist podcast-beszélgetése a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról, valamint arról, hogy miként lehet megszerettetni a gyerekekkel az egészséges táplálkozást.
Az EU és az Egyesült Királyság (UK) közötti kereskedelmi tárgyalások végéhez közeledve az európai élelmiszerellátási-lánc szereplőit képviselő szervezetek közös nyilatkozatot tették közzé.
A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium 2021. január 1-jétől újabb termékköröknél tette kötelezővé a származási információk jelölését, a jövőben már a nem előre csomagolt tojást is zászlóval kell ellátni.
Az élelmiszer-előállító vállalkozások termelése folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátást, az a koronavírus-járvány második hulláma idején is biztosított. Az üzletek, piacok – az óvintézkedésekben előírtak szerint – nyitva vannak,…
A karácsonyi ünnepek közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti.
A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével lép hatályba.
Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi ,,Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.
Kedves leendő sajtbírálók!
A Tejipari Hírlap életében jelentős változások történtek a közelmúltban. A Magyar Tejipari Egyesülés, mint a Tejipari Hírlap eddigi kiadója, 2022 januárjában a Tejipari Hírlap kiadásával foglalkozó üzletágát átadta a Tej…
November 23-24-én megrendezésre került a Tejipari szakmai gyakorlati napok programsorozat idei utolsó alkalma a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben. Miután tagjainknak szeptemberben és októberben lehetősége nyílt megismerkedni alap szinten az oltós…
Az Irinyi Terv keretében, a Neumann János Közhasznú Nonprofit Kft. felügyeletével 2023. október 12. csütörtöktől újra megnyílik az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program. A 6 milliárd forint keretösszegű programban az élelmiszeripari vállalkozások, a kiskereskedelmi láncok és a közétkeztetés gazdasági szereplőinek nyílik lehetőség a feldolgozóipari technológiaváltásuk támogatására, az élelmiszeripari termelőkapacitásuk fejlesztésére, illetve az élelmiszeripari beszállítói hálózatba történő bekapcsolódásra.
A pályázat támogatási összege 300 – 500 millió Ft, intenzitása maximum 70%-os lehet. A pályázók számára szükséges önerő a pályázati összeg 30%-a, aminek legalább fele saját tőke kell, hogy legyen, így kiegészíthető piaci hitellel is, de egyéb támogatással nem kombinálható.
A pályázó cégek akkor részesíthetők támogatásban, ha a 2020., 2021., és 2022-es üzleti években a nettó árbevételük meghaladta a 100 millió Ft-ot, tevékenységük alapján élelmiszeripari vállalkozásnak minősülnek, illetve a 2021-ben megnyílt, első Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Programban nem vettek részt.
A pályázók feladata, hogy az élelmiszeripari beszállítói státuszt fejlesztő területekhez, termékkörhöz vagy technológiához (pl. csomagolás) kapcsolódó problémák megoldására alkalmas beruházásokat hajt végre, illetve közétkeztető, élelmiszeripari vállalkozás, vagy kiskereskedelmi lánc jelenlegi vagy jövőbeni beszállítója lesz a projekt megvalósítási ideje alatt, vagy annak eredményeként, és ezt kétoldalú együttműködési megállapodással, vagy szándéknyilatkozat becsatolásával igazolja.
A pályázat során elszámolható tételek között megtalálható forgóeszköz, technológia, IT termékek, know-how, tervezési költségek, ingatlan építése és megújuló energia felhasználására irányuló beruházások is.
A 2021-es támogatáshoz képest az idei pályázatban a vissza nem térítendő támogatás maximális összege 50-ről 70%-ra emelkedett, a Közép-Magyarországi vállalkozásokat hátrányosan érintő területi korlátozás is kikerült, illetve a kisebb cégeket támogatva az elnyerhető összegek maximális mértéke is csökkent és ezzel lehetővé vált, hogy több vállalkozás pályázhasson sikeresen. (A felhívások összehasonlítása a lenti táblázatban található.)
A támogatási kérelmek 2023. október 12-től 2023. október 26. 24:00-ig nyújthatók be, elektronikus és postai úton. Fontos, hogy a jelentkezések feltétele, hogy a postára adás is megtörténjen október 26-ig!
A pályázatról további információ és a beadáshoz szükséges dokumentumok letölthetők az alábbi oldalról: https://neum.hu/elip23/
NAK / Honti Péter
Az emberi lét megköveteli a táplálkozást, ezért már az ősember is termelt élelmiszer eredetű hulladékot, amely azonban az akkori élelemforrások jellegéből adódóan kizárólag állati és növényi eredetű maradékok voltak. Ebben az időben a táplálkozásból származó hulladékok megsemmisítéséről a természet és az élővilág gondoskodott. Az antropológiai kutatásokból ismert táplálkozás fejlődés, valamint a népességszaporodás eredményeként megjelenő nagyobb mennyiségű hulladék az ókorra datálható, de a kezeletlenség problémaköre a középkorban jelent meg. A fertőzések terjedése is indokolttá tette főleg a városokban, hogy a keletkező hulladékot összegyűjtsék, valamilyen módon kezeljék és fokozottabban figyeljenek a higiéniára.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök/szaktanácsadó/tanfolyam képzéseket indít 2023. márciusában.
Bővebben: Gyümölcs- és zöldségfeldolgozó tanfolyamok indulnak
A Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülete (LÉOE) az AMUREX GM Hungária Kft.-vel együttműködve szakmai versenyt hirdetett a gluténmentes termékgyártók és forgalmazók számára, melyben keresik a 2023. év gluténmentes teasüteményét, ostyáját valamint desszertjét.
Bővebben: Újabb termékversenyre hívjuk a gluténmentes gyártókat és forgalmazókat!
Tízből nyolc válaszadó már hozzászokott a QR-kódok beolvasásához.
Felhívjuk figyelmet az „Európai Zöld Megállapodás (European Green Deal) és vállalkozásfejlesztés: az európai piacban rejlő lehetőségek” témájú online workshopra.
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Marton Adrienn gasztroműsor-vezető, étel-stylist podcast-beszélgetése a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságáról, valamint arról, hogy miként lehet megszerettetni a gyerekekkel az egészséges táplálkozást.
Az EU és az Egyesült Királyság (UK) közötti kereskedelmi tárgyalások végéhez közeledve az európai élelmiszerellátási-lánc szereplőit képviselő szervezetek közös nyilatkozatot tették közzé.
A Digitális Jólét Program (DJP) keretében az Agrárminisztérium (AM), az Innovációs és Technológia Minisztérium (ITM), valamint az érintett élelmiszeripari szervezetek és a Szent István Egyetem közreműködésével jövő februárra készülhet el…
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Neubauer Katalin, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára podcast-beszélgetése a kereskedelmi szektorról és a karácsonyi bevásárlási szezonról.
Az NÉBIH új platformjának alapelve a felhasználóbarát kezelés és a könnyű kereshetőség, melynek érdekében ágazatonként elkülönítve foglalja össze a legfontosabb tudnivalókat a Brexitről.
Hatékonyabban szankcionálják a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot.
Sikeresnek értékelte a Gazdaságvédelmi akcióterv programjait éves meghallgatásán Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságában hétfőn, egyúttal a következő időszak kiemelt, fejlesztendő területei közé sorolta az élelmiszeripart.
Tíz százalékkal, 9-9,5 milliárd forintra csökkenhet idén a karácsonyi szezonhoz köthető édességek forgalma, a belföldi édességpiacon pedig 5-6 százalékos visszaesésre számítanak idén az előző évek 250-260 milliárd forintos teljesítménye után…
A Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán Gyümölcs-zöldségfeldolgozó szakmérnök/szaktanácsadó/tanfolyam képzés indul 2021. februárban. A képzésre 2021. január 15-ig lehet jelentkezni.
A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium 2021. január 1-jétől újabb termékköröknél tette kötelezővé a származási információk jelölését, a jövőben már a nem előre csomagolt tojást…
Az élelmiszer-előállító vállalkozások termelése folyamatos, semmi nem veszélyezteti a hazai élelmiszer-ellátást, az a koronavírus-járvány második hulláma idején is biztosított. Az üzletek, piacok – az óvintézkedésekben előírtak szerint – nyitva vannak,…
A karácsonyi ünnepek közeledtével az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC), valamint a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) a minőségi sertéshús fogyasztását népszerűsíti.
Téli szezonális élelmiszerlánc ellenőrzést rendelt el december elsejétől az Agrárminisztérium. Az akció célja, hogy a hatóság biztosítsa az ünnepeket megelőző időszakban is biztonságos élelmiszerek kerüljenek az üzletek polcaira, majd az…
Kampányt indított a baromfihús fogyasztásának ösztönzése érdekében az Agrárminisztérium (AM), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Baromfi Termék Tanács (BTT). A promóció célja a fehérjében gazdag hús sokféleségének és hasznosságának…
Az elmúlt három évben megduplázódott a hazai nyúlfogyasztás. Ezt tovább növelhetik a leendő nagy nyúltelepek is. A belföldi mellett a külföldi piac is jelentős.
Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a halhúsminőségi kérdésekre, a kitűnő haltermékek elismerésére, melynek része a földrajzi árujelzők létrehozása és a Minőségi Magyar Hal tanúsító védjegy kialakítása is. A „HalPéntek” és…
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az ALDI áruházlánc vezetőivel egyeztetett arról, hogy tovább növeljék a magyar beszállítók arányát. Az áruházlánc nyitott újabb hazai termelők, élelmiszer-előállítók befogadására, a kamara pedig segíti…
Egyre több tojást fogyasztanak a magyarok évről évre, de tavaly kicsit csökkent a belföldi tojástermelés. Ugyanakkor ez a jövő élelmiszere, hiszen a legfenntarthatóbban előállítható és az egyik legolcsóbb fehérjeforrás –…
Az afrikai sertéspestis németországi megjelenése miatt szervezett megbeszélést a sertéságazat meghatározói szereplőinek részvételével a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. A termelők és a feldolgozók egyöntetűen arra kérik a kiskereskedelmi láncokat, hogy a…
A szőlészetről és borászatról szóló új törvény legfőbb célja, hogy az adminisztrációs kötelezettségek átgondolásával és az elektronikus ügyintézés lehetővé tételével a szőlő-bor ágazat adminisztrációja egyszerűsödjön. A törvény 2021. augusztus elsejével…
Az Agrárminisztérium a szőlő-bor ágazat átlátható szabályozási rendszerének kialakítása, a fenntartható működésének elősegítése, valamint fejlesztésének megalapozása érdekében kedd este benyújtotta a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatát.
Az Európai Bizottság jóváhagyta a magyarországi ,,Soltvadkerti név alatt termelt borok felvételét az oltalom alatt álló eredetmegjelölések (OEM) nyilvántartásába.
A Brill Pálinkaház érlelt kadarka törkölypálinkája nyerte 2020-ban az ország legjobb pálinkája címet az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen, melynek eredményét csütörtökön hirdették ki.
Indul a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „Jó Bor” elnevezésű edukációs kampányának második szakasza, amely az elsőhöz hasonlóan a fiatalokat, kezdő borfogyasztókat célozza meg és új tartalmakkal hívja fel a figyelmet…
A tavalyinál és a korábban vártnál is kevesebb lesz az idei bortermés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint. A jó évjárat lehetősége megvan, emelkedtek a szőlőárak is, de még mindig…
Az Agrármarketing Centrum (AMC), szorosan együttműködve a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, Wines of Hungary - Personally név alatt indította el bormarketing tevékenységét közösségimédia-felületeken, melynek célja a magyar borok népszerűsítése az európai…
A koronavírus-járvány következtében visszaeső turizmus és vendéglátás miatt a borászok 2,2 milliárd forintnyi támogatási kérelmet nyújtottak be az agrártárcához, amely az eredetileg biztosított, 1,8 milliárd forintos keretet kiegészíti 400 millió…
Az ország több pontján már megkezdődött, máshol készülnek az idei szüretre, a korai érésű szőlők esetében már a mustot érlelik a pincékben. A szőlő levének erjedésekor mustgáz keletkezik, amely nem…
Idő- és költségmegtakarítást hozhat a borászoknak a szakmai egyeztetések után várhatóan őszre elkészülő bortörvény, amely az ágazat fehéredését és a fogyasztók pontosabb tájékoztatását is magával hozza – mondta a Világgazdaságnak Nagy…
Kedves leendő sajtbírálók!
A Tejipari Hírlap életében jelentős változások történtek a közelmúltban. A Magyar Tejipari Egyesülés, mint a Tejipari Hírlap eddigi kiadója, 2022 januárjában a Tejipari Hírlap kiadásával foglalkozó üzletágát átadta a Tej…
November 23-24-én megrendezésre került a Tejipari szakmai gyakorlati napok programsorozat idei utolsó alkalma a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézetben. Miután tagjainknak szeptemberben és októberben lehetősége nyílt megismerkedni alap szinten az oltós…
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága az idei őszi félévben már harmadszor rendezi meg Tejipari bemutató napjait workshop keretében, amely novemberben az Oltós alvasztású sajtokról, illetve a sajthibákról szól.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. október 19-20. között ismét megrendezte a Tejipari szakmai gyakorlati napok keretében a Savas alvasztású tejtermékek készítése elnevezésű programját, kezdő szinten.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága a 2021. II. félévben másodszor rendezi meg Tejipari szakmai gyakorlati napjait, így októberben a savanyított tejtermékek készítéséről hallhatnak tagjaink. 2021. október 19-20. között tartjuk…
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága 2021. szeptember 21-22-én újra megrendezte a Tejipari szakmai gyakorlati napok keretében az Oltós alvasztású termékek elnevezésű programját kezdő szinten.
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a közelmúltban széleskörű felmérést hajtott végre tejtermelő és feldolgozó küldöttjei körében annak érdekében, hogy pontosabb, számszerűsített képet kapjon a tejágazat szereplőit éves összehasonlításban érintő…
A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleménye a szakmaközi szervezetnél működő Közösségi Marketing Alapba történő befizetésről szóló piacszervezési intézkedés ismételt kiterjesztéséről.
Az Agrárminisztérium (AM) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatallal (Nébih) és az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen népszerűsíti az állami garanciával járó minőséget. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyeket bemutató kampány célja, hogy…
KAMARAI MEGHATALMAZÁS ŐSTERMELŐ ŐSTERMELŐK CSALÁDI GAZDASÁGA ÉRTÉKESÍTÉSI BETÉTLAPOK LETÖLTÉSE CSALÁDI MEZŐGAZDASÁGI TÁRSASÁG MEZŐŐR TELEKADÓ MENTESSÉGHEZ GÁZOLAJ SZAKTANÁCSADÁS SZAKKÉPZÉS SZAKIRÁNYÚ OKTATÁS SZÁRMAZÁSI BIZONYÍTVÁNY HITELESÍTÉS KÖZBESZERZÉSI NYILATKOZAT HITELESÍTÉSHIRDETMÉNYI KÉZBESÍTÉSEK
Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.