2021. december 16-án tartotta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága negyedik (ebben az évben az utolsó) Élelmiszeripari workshopját a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán.
Az egy napos program során a résztvevők, több előadás és gyakorlati bemutató keretében hallhattak megoldási javaslatokat a membrántechnika alkalmazásával kapcsolatban. Áttekintésre kerültek a mikroszűrés, az ultraszűrés, a nanoszűrés, a fordított ozmózis, a membrándesztilláció és az ozmotikus desztilláció elméleti alapjai, majd ezt követte a gyümölcslé (homoktövis, feketebodza, feketeribizli) gyártási technológia megvalósítási lehetőségei, szem előtt tartva a keletkező melléktermékek (pl. gyümölcstörköly) felhasználását és az optimális műveleti paramétereknek (nyomáskülönbség, hőmérséklet stb.) a meghatározását is. A technológia ismertetése mellett az előállított sűrítmények beltartalmi értékeinek (pl. karotin-, antocianin-tartalom, antioxidáns kapacitás) változásai is bemutatásra kerültek.
A membránok alkalmazásának lehetőségei a gyümölcslé előállítás mellett a borászati és tejipari megoldásokkal is színesedtek. A legújabb tejipari kutatások egyik iránya a hipoallergén tejtermékek megvalósítási lehetőségeiről is hallhattak a résztvevők.
A másik nagy témakör az ivóvíz és szennyvízkezelés megvalósítása volt, membrántechnika alkalmazásával. A számos szennyező anyagok (szerves és szervetlen mikroszennyezők, toxikus fémek, cianidok, mikrobiológiai szennyezők) ismertetése és eltávolítási lehetőségei mellett, esettanulmányok ismertetésére is fókuszált az előadás. Számos külföldi megvalósítást láthattak a szennyvíztisztítás, a sótalanítás és az ultratisztavíz előállítás területén.
A nap további részében a tanszék membrántechnikai gépparkjának bemutatása történt (laboratóriumi és félüzemi méretben) és a tagok specializált kérdéseik (ár, szivattyú kiválasztása, membránfelület alkalmazása, tisztítási megoldások, gépészeti kialakítások stb.) kerültek megválaszolásra egy esetleges membránszűrő berendezés megépítését illetően.
(NAK/dr. Fogarassy Eszter)