Kistermelő lehet őstermelő, egyéni vállalkozó, de nem lehet társas vállalkozás, szövetkezet, egyesület, alapítvány, önkormányzat. Az élelmiszer-előállítás valamely részfolyamata más élelmiszer-vállalkozással és más kistermelővel is elvégeztethető.
A kistermelő fogalmát a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és értékesítés feltételeiről szóló 52/2010. (IV. 30.) FVM rendelet szabályozza, mely szerint kistermelő természetes személy, aki saját gazdaságából származó alaptermékét, és abból általa előállított termékét mennyiségi és területi korlát betartásával értékesítheti közvetlenül a végső fogyasztónak a gazdasága helyén, piacon, vásáron, rendezvényeken, illetve olyan kiskereskedelmi és vendéglátó-ipari egység részére, amelyek közvetlenül a fogyasztóknak értékesítik a termékeiket. Kereskedő kistermelői árut kizárólag a végső fogyasztónak értékesíthet, másik kereskedőnek nem.
Kistermelő lehet őstermelő, egyéni vállalkozó, de nem lehet társas vállalkozás (Kft., Bt., Rt.), szövetkezet, egyesület, alapítvány, önkormányzat. A kistermelő magánszemélyek és más kistermelők részére végezhet szolgáltatásokat (pl. füstölés, aszalás, szárítás).
Az élelmiszer-előállítás valamely részfolyamata – a nyomon követhetőség biztosítása mellett – más élelmiszer-vállalkozással (kivéve az engedélyezett létesítményeket, pl. tejüzem, húsfeldolgozó) és más kistermelővel is elvégeztethető. Az így előállított terméket a kistermelő saját termékként értékesítheti.
Kistermelői élelmiszer értékesítését a kistermelőn kívül a vele egy háztartásban élő személy, valamint a kistermelő házastársa, bejegyzett élettársi kapcsolatban élő élettársa, nagykorú gyermeke, testvére, szülője, nagyszülője is végezheti.
A különböző helyről származó alapanyagok és termékek nem keveredhetnek, azokat a feldolgozás teljes folyamatában végig azonosítani, követni kell tudni. Célszerű egyszerre mindig csak egy termelő termékét feldolgozni (pl. a fűszerpaprika őrlésekor, a hús füstölésekor, a gyümölcs aszalásakor, vagy akár gyümölcslé préselésekor). A kizárólag szolgáltatást végző kistermelő nem értékesítheti az általa előállított élelmiszert, hiszen az nem saját alapanyagból származik.
(NAK)