REL együttműködés

A helyi élelmiszerek megvásárlásával segítjük a hazai gazdaságok gyors piacra jutását, a vidéki lakosság megélhetését és a vidék megtartóerejének biztosítását.

A helyi ellátás tekintetében elengedhetetlen a tradicionális kistermelői tevékenység. Az utóbbi években ugyanis szervesen átalakult a fogyasztói szerkezet, és azon belül felértékelődött az önellátás jelentősége.

A hazai termékeknek kiemelt szerepük van, ezért fontos megtalálni a kapcsolatot a termelő és a fogyasztó között. A magyar termékek helyben történő értékesítésével csökkenthető az árualapok szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakul köztük. Így a helyben előállított- és feldolgozott termékek vásárlásával a helyi termelőket, élelmiszer-feldolgozókat is segítjük.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) nyolc városban tartott „Helyi termék” rendezvényt: a tavaszi négy után októberben újabb négy helyszínen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével. A rendezvénysorozat előadásai rámutattak arra, hogy növelni kell a helyben termelt innovatív termékek előállítását és a termelők termékeinek a rövid ellátási láncokon keresztüli eladását, legyen az akár regionális, közösségi értékesítés, vagy jól működő térségi piacok útján. A magyar gazdálkodóknak országszerte minőségi, hagyományos ízvilágú, innovatív élelmiszereket, vagyis olyan hazai terméket kell kínálniuk, amely megfelel a jelenlegi fogyasztói elvárásoknak. A helyi termelők hozzájárulnak a kulturális örökség megőrzéséhez, népszerűsítik a magyar ízeket, a magyar gasztronómiához biztosítják az alapanyagokat, és a fogyasztóknak módjuk van személyes kapcsolatot építeni velük.

A nyolc helyszínen (Budapest, Pannonhalma, Paks, Hajdúböszörmény, Pécs, Zalaegerszeg, Nyíregyháza, Szolnok) megtartott rendezvényen 20 jó gyakorlatot, 80 kiállító termelőt és közel 1 000 érdeklődőt, köztük gazdálkodókat, kosárközösségeket, piacüzemeltetőket, védjegy használókat, élelmiszer-előállítókat, vidékfejlesztőket szólítottunk meg. A NAK a tavaszi rendezvényekhez kapcsolódóan a Jó gyakorlatok és termelői bemutatkozók című kiadványba összegyűjtött több, példaértékűen működő gazdaságot, helyi termék előállítót, valamint az aktuálisan felmerült kérdésekre adott válaszokat. A kiadvány a kamara portáljának szakmai kiadványok aloldaláról letölthető.

A tavaszi rendezvényt bemutató kisfilm ITT, az őszi rendezvényt összefoglaló kisfilm ITT tekinthető meg.

A „Helyi termék” rendezvény záró eseménye keretében novemberben megtartott REL Szervezők Napjának Békéscsaba adott otthon. A REL Szervezők Napja azon szaktanácsadóknak és vidékfejlesztési tanácsadóknak szólt, akik a termelőkkel dolgoznak együtt, vagyis támogatják és segítik őket a mindennapokban. Tanácsokkal látják el a kistermelőket többek között jogszabályi, vagy piacra jutási kérdésekben, illetve a feldolgozásban és az üzleti modellek kitalálásában is. Számtalan pozitív jogi változás történik jelenleg Magyarországon, melyek a helyi termelőket érintik, ezekről tájékoztatták a tanácsadókat, akik továbbítják a megszerzett ismereteket.

A vidéki gazdálkodás megmaradásához és fenntartásához olyan jogszabályi környezet alakult - 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet -, amely lehetőség teremt a kis mennyiségű, helyi és hagyományos élelmiszer értékesítésre.

A gazdaságok többlábon állásának elősegítésével, az agroturisztika, egyéb termékek és szolgáltatások diverzifikálásával, a védjegyek használatával elősegíthető a helyi termék értékesítése és piacra jutása. Tudásátadással és iránymutatással pedig olyan innovatív megoldási lehetőségeket, trendeket és eszközöket érhetnek el a helyi gazdaságok, amelyek a helyi termék előállítást segítik és ezáltal azok értékesítési lehetőségei bővülnek.

NAK / Szomi Edina

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám