REL együttműködés

Májusban indult útjára a program és a hatodik helyszín Zalaegerszeg, árulta el a Zala Online kérdésére Székely Rita, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat főtitkára. Ezeken a rendezvényeken a szervezők a helyi termelőkkel kívánják a törvényi hátteret megismertetni, valamint olyan szakmai információkkal ellátni őket, mint az élelmiszer-jelöléssel kapcsolatos tudnivalók, emelte ki példaként. Ezenkívül terítékre kerülnek a rövid ellátási láncok hazai és külföldi gyakorlatok bemutatásával. Mint mondta, a helyi, illetve a hazai termékek megismertetése elősegíti, hogy a termelés, feldolgozás és a vásárló közötti út a lehető legrövidebb legyen. Ez javítja az élelmiszer-biztonságot, ami végső soron a fogyasztó egészségét is szolgálja, csökkenti a költségeket és erősíti a helyi gazdaságot, tette hozzá.

A konferenciát Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnöke nyitotta meg. Kiemelte: a helyi termékek meghatározzák mindennapi életünket, és divat is erről, illetve a fenntarthatóságról beszélni. De sajnos sokszor olyanok használják ezeket a fogalmakat, akik nem szakmai berkekben mozognak. A mostani tanácskozás közönsége viszont valós tartalommal tudja megtölteni e szavakat, és nemcsak divatból használják őket. Szerinte van fenntarthatóság, és van jövőkép vidéken, és a helyi termelők maximálisan ki tudják szolgálni a vevők igényeit az év minden napján. A helyi termékek továbbá hozzájárulnak az egészséges életmódhoz, emellett közösséget is formálnak. A PR-en és a kommunikáción viszont még lehetne javítani – tette hozzá.

Az eseményen részt vett Balaicz Zoltán polgármester is, aki a résztvevőket köszöntve elmondta: a városnak szoros és jól működő kapcsolata van a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat munkatársaival. Bár Zalaegerszeg inkább az iparra és az innovációra alapozza jövőjét, természetesen nagyon fontos a mezőgazdaság is, illetve az, hogy jó minőségű helyi termékek kerüljenek a vásárlók asztalára. A város ezért hozta létre többek között a Göcseji Tudásközpontot a zalaegerszegi piacon. Mindez ugyanis egyfajta értékmentést, hagyományápolást is jelent és a mostani tanácskozást kezdeményező szervezetek fontos szerepet töltenek be e téren. 

A rendezvényen elhangzó előadások a 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyv témáit járták körül, fejezeteinek témaköreire fókuszálva.

Szó volt az élelmiszergazdaság sajátosságairól és fejlődési lehetőségeiről, a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról, valamint olyan innovatív megoldási lehetőségekről, trendekről és eszközökről is, amelyek a helyi termék előállítókat segíthetik értékesítési lehetőségeik fejlesztésében vagy bővítésében.

Továbbá helyi jó gyakorlatokat és helyi termék előállítókat is megismerhettek az érdeklődők az eseményeken.

Forrás: ZAOL, zalamedia.hu

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám