REL együttműködés

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat harmadik rendezvényét 2023. május 9-én, Pakson, az Erzsébet Nagy Szállodában. 

A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  

A keddi eseményen elsőként Vendégh Edit, a NAK Tolna vármegyei szervezetének elnöke köszöntötte a résztvevőket. Megnyitóbeszédében kiemelte annak jelentőségét, hogy a gazdák és a vásárlók egymásra találjanak. Kiemelte a kiváló magyar élelmiszer és friss, egészséges termékek minél könnyebb piacra jutásának fontosságát és ennek kapcsán bemutatta a Helyi Termék kézikönyvet, melyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara összefoglalta az alapvető tudnivalókat és az azokhoz kapcsolódó jogszabályváltozásokat a gazdák és az élelmiszertermelők számára. Hangsúlyozta, hogy a rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi, annak szerzői, a Minisztérium és a hatóságok képviselői tartanak előadást az egyes rendezvényállomásokon az élelmiszergazdaság sajátosságairól, fejlődési lehetőségekről és a felhívják a figyelmet a tudatos élelmiszerfogyasztásra. Hozzáfűzte, hogy a személyes kapcsolatok rendkívül hatékonyan növelik a bizalmat a helyi termékek iránt, ami erősíti a Rövid Ellátási Láncok létrehozására irányuló erőfeszítéseket. Mára a fogyasztóük egyre tudatosabbak, nő a kereslet a közvetlen értékesítés iránt.

Dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára megnyitó beszédében hangsúlyozta az élelmiszertermelés jelentőségét és azt az erőfeszítést, amit a NÉBIH tesz az élelmiszerpazarlás minél hatékonyabb csökkentése érdekében a Maradék nélkül program keretében. Fejenként jelenleg ugyanis évi 63 kg élelmiszer hulladékot termelünk, de 68-ról küzdöttük le magunkat idáig, az Uniós átlag pedig folyamatosan 80 kg fölött van. A tendencia hazánkban tehát rendkívül pozitív.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az élelmiszer ellátottság kiemelten fontos, és ha nem is maximális önellátásra kell törekednünk, azonban a háború és a pandémia rámutatott a hazai termelés jelentőségére, melyet minél inkább erősíteni kell. Az élelmiszeripar esetében mindig a nagy ipari cégekről beszélünk, azonban a vállalkozások több, mint 90 %-a kis és mikro vállalkozás, ezen a területen pedig nincs olyan nagy szakadék a termelés és az előállítás között. Jelentős szerepük van a kis mennyiségben helyi szinten előállított termékeknek és termelőknek. A nagy vállalatok képesek nagy mennyiségben, viszonylag egyenletes minőségben elállítani az alapanyagokat, ezzel találkozunk az áruházláncokban, a kisebb termelőknek azonban jelentős szerepe van a helyi ellátásban. Emlékeztetett arra, hogy a kis termelőknek nem egyszerű a helyzetük, hiszen a jelölések, az élelmiszerhigiéniás szabályok éppen úgy érvényesek rájuk is. Ez egy nagyon szép terület nagyon sok kihívással, az ezeknek történő megfelelésben igyekszik segíteni a Helyi termék rendezvény.

Az előadások sorát az élelmiszergazdaság sajátosságai és fejlődési lehetőségei, különös tekintettel a tudatos fogyasztók edukációjára címmel dr. Felkai Beáta Olga helyettes államtitkár nyitotta meg. Majd a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetői adtak. Őket követte a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel. A helyes élelmiszer-jelölés módjait pedig Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó mutatta be, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

A rendezvénysorozat harmadik állomásának záró szekciójában két, a térségben megvalósított jó gyakorlatot mutattak be a szervezők. Elsőként Matus Dóra a MyFarm kertek közösségi gazdaságát ismertette meg a hallgatósággal, mely új lehetőséget jelent a városi fogyasztók számára a jó és egészséges táplálkozásra, miközben támogatják a lokális értékteremtést, és közelebb kerülhet a fogyasztó a termelőhöz. Az összefogás keretében a fogyasztók előre befizetnek egy összeget a termelőnek, ami segíti a termelés finanszírozását, és ezért cserébe megkapják a termelő által előállított friss, minőségi élelmiszereket. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. A MyFarm számos, a közösség és a környezet számára is jelentős hatással bíró jó gyakorlatot épített be rendszerébe a tudatos, közös kerttervezéstől a visszaváltható szállítókosarakon át a köztes szereplő nélküli kiszállítási folyamatokig.

A Marketingsziget tevékenységét Czink Dóra mutatta be a rendezvény résztvevőinek, aki hangsúlyozta: vitathatatlan, hogy az agrárszektor egyre jobban elköteleződik a digitális megoldások iránt. A digitalizáció pedig óhatatlanul eléri az agrárcégek, termelők marketingtevékenységét is. Ma már a modern, korszerű megoldásokat képviselő agrárvállalkozások számára elengedhetetlen az online marketingeszközök alkalmazása. Ezt a tendenciát erősíti az agrárszektorban megfigyelhető generációváltás is. A brandépítés, a közösségi médiában való jelenlét, a célcsoport meghatározása és a piaci igények kiszolgálása ma már elképzelhetetlen tudatos marketingtevékenység nélkül. A Marketingsziget ezen a területen támogatja a termelőket, folyamatosan oktatja azokat akik nehezen igazodnak el a marketingeszközök tengerében.

A rendezvényen bemutatkoztak térségi kézműves kistermelők, akiknek sajtjait, mézeit, pékáruit és borait és is megkóstolhatták, kozmetikumait kipróbálhatták a résztvevők.   

A rendezvénysorozat záró vidéki helyszínén is színvonalas előadásokkal, szakértő segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

A záró esemény helyszíne és időpontja:
2023. május 11. Hajdúböszörmény

További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el:

A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon érhető el. 

Forrás: MNVH
Fotó: MNVH

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám