REL együttműködés

Az Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével rendezte meg a „Helyi termék” rendezvénysorozat második rendezvényét 2023. május 3-án, Pannonhalmán, a Főapátság Dísztermében. 

A négy eseményből álló rendezvénysorozat célja a gazdálkodók tájékoztatása a helyi termékekkel kapcsolatos tudnivalókról és az azokhoz kapcsolódó jogszabályi változásokról.  

A szerdai rendezvényen Vas Gábor Pannonhalma polgármestere köszöntötte a résztvevőket. Majd Derdák Gábor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Kistermelői, együttműködési és helyi kezdeményezések osztályának osztályvezetője megnyitó beszédében bemutatta az Agrárkamara 2022-ben kiadott Helyi termék kézikönyvét, melyben összefoglalták a kistermelők számára a tudnivalókat és jogszabályváltozásokat a közvetlen helyi értékesítés elősegítése érdekében. Elmondta, hogy maga a rendezvénysorozat is a kiadvány tematikáját követi.

Az előadások sorát a megreformált élelmiszerláncokról és élelmiszer-feldolgozásról a helyi termékek piacra jutásáról dr. Gombik Zsuzsanna és Tóth Dávid, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetői nyitották meg, akik áttekintést adtak a kistermelői rendeletről és annak szabályozásáról is. Majd Simon Erika az Agrárminisztérium Élelmiszergazdasági Főosztályának vezetője előadásában a globális helyzetről, a magyar élelmiszeriparról, és annak helyzetéről, illetve annak szabályozásáról beszélt.  Őt követte a Kislépték Egyesület elnöke, dr. Kujáni Katalin Olga Trendek, lehetőségek, eszközök, élet a nagybanin túl címmel avatta be a hallgatóságot abba, hogy Ki? Kinek? Hol? és Hogyan? értékesíthet helyben termelt termékeket. Támpontokat adott ahhoz, hogy hogyan érdemes elindulni a kistermelőknek a regionális értékesítés útján, illetve hangsúlyozta a közösségi értékesítés és a jól működő térségi piacok szerepét, melyek kialakításához elengedhetetlen a megfelelően képzett REL szakemberek munkája.

A helyes élelmiszer-jelölés módjait mutatta be a rendezvényen Szegedyné dr. Fricz Ágnes független élelmiszerlánc-tanácsadó, aki gyakorlati példákon keresztül láttatta a szükséges jelölések feltüntetésének jelentőségét.

A rendezvénysorozat második állomásának záró szekciójában három, a térségben megvalósított jó gyakorlatot mutattak be a szervezők és termelők. Elsőként Gyimesi Barbara a Pannonhalma Provence Levendula levendulafarm vállalkozásának jó példáját ismertette meg a jelenlevőkkel, majd Bugyenszkiné Szemerési Erzsébet mutatta be a FinomSág Családi Gazdaságot, ahol gyümölcsöket és gyógynövényeket termesztenek és dolgoznak fel, illetve Németh Tamás munkaszervezet vezető ismertette a Pannónia Kincsei LEADER Egyesület tevékenységét.

A rendezvényen bemutatkoztak térségi kézműves kistermelők, valamint a résztvevők Kozma Tibor családi gazdasága és Csikvánd Község Önkormányzata falusi vendégasztalának helyi finomságait is megkóstolhatták.   

A rendezvénysorozat további vidéki helyszínein is színvonalas előadásokkal, szakértői segítséggel és helyi termék előállítókkal várják a szervezők a térségi kistermelőket és az érdeklődőket.

 

További helyszínek és időpontok:

 • 2023. május 9. - Paks
 • 2023. május 11. - Hajdúböszörmény

 

További információ és regisztráció a https://mnvh.hu/helyitermek oldalon érhető el.

A Helyi termék 2022 kézikönyv a https://www.nak.hu/kiadvanyok/kiadvanyok oldalon érhető el. 

 

Forrás: MNVH

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám