REL együttműködés

A fenntarthatóság és a környezetvédelem érdekében lényeges feladat, a csomagolásmentes boltok támogatása, és a nyitottság az új ágazatok felé – hangzott el Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára megnyitó beszédében az első „Fenntartható kereskedelem - Termelői konferencia” megnyitóján, szeptember 24-én Budapesten a Lurdy házban.

A Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közössége (CSOMBÉK) és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös szervezésében megvalósuló rendezvény a fenntartható kereskedelem témakörét egy teljesen új, gyakorlati szempontból közelíti meg, hiszen a csomagolásmentes boltok jelentős szerepe a környezetvédelemben közismert, azonban ezek az egyre népszerűbb üzletek egyben a magyar kistermelők számára is lehetőséget teremthetnek a vásárlók elérésére.

A tudatos életmód egyik fontos lépése a csomagolásmentes élelmiszerek választása, a felmérésekből is az derül ki, hogy az elmúlt években a hazai lakosság körében határozottan megjelent a környezettudatos gondolkodás és egyre jobban terjed. Folyamatosan nyitnak új csomagolásmentes boltok, és mind többen támogatják a kezdeményezést. A CSOMBÉK egyesület is ezt hivatott segíteni, melynek ma már 25 tagja van és 72 ilyen csomagolásmentes bolt található Magyarországon.

Az CSOMBÉK egyesület és a Planta pont, a csomagolásmentes boltok összefogásával létrejött üzletlánc célja, hogy felismerhető arculatot kapnak ezek a boltok, ahol ugyanazokat a termékeket megvehetik a vásárlók, mint más boltokban is, csak környezetbarátabb módon. A boltok számára továbbra is fontos marad a lokalitás, mert lehetőség szerint a helyben legközelebb álló termelőtől, élelmiszergyártótól szerzik be a terméket, de egységes arculattal igyekeznek a vevőket tájékoztatni és közös edukációval bevezetni őket a csomagolásmentes vásárlás előnyeibe. 1 csomagolásmentes bolt ugyanis körülbelül 1,5 tonna hulladékot takarít meg egy évben. A vevő ezáltal részese lehet a hulladékcsökkentésnek.  A csomagolásmentes vásárlás, élményt is jelent, mivel nem a termék csomagolása adja el a terméket, hanem maga a termék, annak a látványa, színe, illata.  A csomagolásmentes boltokban való vásárlás pedig egyúttal visszatérés is a gyökerekhez, gondoljunk csak a régi szatócsboltokra, amik hasonló elven működtek. A csomagolásmentes boltokkal kapcsolatosak sokszor fogalmazódik meg az a sztereotípia, hogy drágák, de valójában a csomagolások újragondolása, vagy elhagyása olcsóbbá is teheti a termékeket, valamint ezért is gondolkodnak a hálózatosodásban, hogy a költségeken ezáltal is spórolni tudjanak.

A konferencia keretet biztosított azon termelők bemutatkozására is, akik a csomagolásmentes fenntartható szemléletet kiemelten fontosnak tartják, illetve találkozhattunk innovatív környezetbarát megoldásokkal, mint a kukoricából készült kávéspohár, fenntartható csomagolóanyagokkal, vegyszermentes tisztítószerekkel is. Az eseményen 25 termelő közel 40 képviselője, a csomagolásmentes boltok vezetői, tulajdonosai és felkért szakemberek, előadók pódiumbeszélgetésen vitatták meg a csomagolásmentes vásárlás fontosságát.

Tószegi-Faggyas Katalin NAK / MNVH

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • 1 ha alatti belterületi telkek mezőgazdasági művelésének igazolásaAz 1 hektár alatti, művelés alól kivett belterületi telkek szőlő, szántó, gyümölcsös, kert művelési ág szerinti megművelésének igazolása iránti kérelmek benyújtása elektronikus úton.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám