Mezőgazdasági termelés

A feromoncsapdák alkalmasak arra, hogy csak egy konkrét faj egyedeit gyűjtsék be, nevezetesen azét a fajét, amelynek a feromonját tartalmazza a csapda.


A rovarvilágban a feromonok egy adott faj egyedei közötti kémiai kommunikációt szolgálják. A feromonoknak több típusa van, amelyek közül a növényvédelmi előrejelzésben leggyakrabban a szex- vagy más néven ivari feromonok csalogató hatásán alapuló rajzás-nyomonkövetést alkalmazzák.

Ezeket általában a nőstény termeli és bocsátja ki, és ennek alapján talál rá a hím egy adott területen, így megtörténhet a párosodás. A feromoncsapdák ezt a specifikus, csakis az adott fajra jellemző illatanyagot tartalmazzák, amelyet az előzőleg megtörtént azonosítás után a szakemberek szintetikus úton állítanak elő, és helyeznek megfelelő formátumban a csapdába.

A feromoncsapdák alkalmasak arra, hogy csak egy konkrét faj egyedeit gyűjtsék be, nevezetesen azét a fajét, amelynek a feromonját tartalmazza a csapda. Ezek a csapdák – mivel a nőstények illatanyagát bocsátják ki – a hímek rajzását jelzik a fogás alapján. A csapdát megközelítő hímek általában egy átlátszó vagy színes ragacslapba tapadnak, vagy egy gyűjtőedényben esnek foglyul, így lehetősége nyílik a felhasználónak arra, hogy az egyedek rendszeres megszámlálásával következtetést vonjon le a kártevő rajzásmegindulására vagy a tömeges rajzáskezdetre vonatkozóan. Fontos, hogy a feromoncsapdák alapvetően nem egy kártevő faj összes egyedének begyűjtésére készülnek, így használatuk önmagában nem jelenti azt, hogy szükségtelenné válna a növényvédelmi kezelés. A csapda mindössze „mintát vesz” az adott faj tömegéből, amely nagyjából arányos a jelen lévő populáció nagyságával, de nem gyűjti be az összes egyedet! A csapda által fogott faj egyedszámának növekedéséből vagy csökkenéséből lehet következtetni arra, hogy a kártevő rajzása éppen indul-e, vagy most csendesedik el.

A növényvédelmi előrejelzésekről a http://novenyvedelem.nak.hu/ weboldalon tájékozódhatnak.


(NAK/Zsolnai Balázs)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése