Mezőgazdasági termelés

A 2018-as egységes kérelmek alapján hektáronként mintegy 73 ezer forint támogatás juthat alaptámogatásra és zöldítésre. Sertés állatjóléti támogatás lesz 2019-ben is, ellenben a baromfi állatjólétiről még nincs megegyezés.


A Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös, az AGROmashEXPO és Agrárgépshow szakkiállításon megrendezett szakmai napján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára az aktuális támogatási összegekről és a támogatási szabályokban történt változásokról tájékoztatott.

Mint mondta, a 2018. évi egységes kérelmek alapján területalapú támogatást 172204 ezer termelő igényelt közel 4,9 millió hektárra, az alaptámogatás keretösszege 221 milliárd forint. Hektáronként mintegy 73 ezer forint (224,3 euró) támogatás juthat alaptámogatásra és zöldítésre. (Az a szakkiállítás megnyitóján mondta el az agrárminiszter, hogy az Államkincstár már tavaly megkezdte az előleg- és részkifizetéseket, és a teljes kifizetést márciusban be kívánják fejezni.)

A termeléshez kötött támogatásoknál zöldségtermesztésre 4233 kérelem érkezett 17 298 hektárra, a fajlagos támogatás 94 605 forint. Ipari zöldség termesztésére 349 kérelem érkezett 58 061 hektárra, a fajlagos támogatás itt 63 992 forint. Szálas fehérje termesztésében 15 983-an „gondolkodtak”, 179 497 hektár területen. A fajlagos támogatás 24 270 forint.

Az állattenyésztési termeléshez kötött támogatásoknál az anyatehéntartásra érkezett a legtöbb kérelem: a 9360 „pályázat” 246 726 egyedre vonatkozik, és mindehhez 45 921 forint fajlagos támogatást adnak. Anyajuhtartásra 7372 kérelmet adtak be, összesen 886 906 igényelt egyedre. A fajlagos támogatás ennél 8030 forint.
Feldman Zsolt megjegyezte, hogy a sertéshízó állatjóléti támogatást 2018-ban a 2017-es 9,14 milliárd forintról 10,6 milliárd forintra emelték, a baromfiét pedig a 2017-es 12 milliárd forintról 14,7 milliárd forintra. Jelezte, hogy a sertés állatjóléti támogatás idei folytatásáról megállapodott a kormány az Európai Bizottsággal, így ennek keretösszege 8,5 milliárd forint. Hozzátette, ugyanez a baromfi esetében még nem sikerült 2019-re, az egyeztetések folyamatosan zajlanak.

Közölte, 2018-ban 10240 termelői kárbejelentés érkezett közel 178,5 ezer hektárnyi területre, a legtöbb (86984 hektár) aszálykárra vonatkozott. Jégesőkárt 22524 hektárra jelentettek, ami egyharmada a 2017-es kárnak (mindez a NAK által működtetett jégkármérséklő-rendszer érdeme is). A kárenyhítési alapban pedig jelenleg 26 milliárd forint áll rendelkezésre.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a Vidékfejlesztési Programban 19 nyitott pályázati felhívás van, 307,92 milliárd forinttal. Mint mondta, a VP-ben eddig 1306,79 milliárd forint kötelezettségvállalás történt, a támogatásokra pedig eddig 384,97 milliárdot fizettek ki. Emellett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) január 1-jével újraindította növekedési hitelprogramját, amelynek keretösszege 1000 milliárd forint. A pénz kizárólag új beruházásra fordítható, hitelkiváltásra és forgóeszköz finanszírozásra nem.

Ami pedig a legfontosabb szabályozási változásokat illeti. A zöldítésben 2019. január 1-től a parlagfű elleni közérdekű védekezésre kijelölt területeket automatikusan kizárják a támogatásokból. A cél az, hogy a leginkább allergénnek tekintett parlagfűvel fertőzött mezőgazdasági területeken még hatékonyabb legyen az uniós közvetlen támogatások kifizetésénél alkalmazott szankciós eljárás. Továbbá 2019-től az ökológiai jelentőségű másodvetés akkor is elfogadható EFA-területként, ha beforgatás helyett más módon dolgozzák be a talajba. A módosítás célja, hogy a forgatás nélküli talajművelést ösztönözzék az arra alkalmas területeken.


(nak.hu/RF)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám